QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15445|回復: 20

[語音探討] 烂泥扶唔上咩呀?

应该系「烂泥糊唔上壁」嘅变读音。系引入外来语嘅结果。
未必係引入外來語,粵語本來就有介音脫落或介音吃元音的情況,所以有這種情況不奇怪。

原帖由 外外星人 於 2008-8-12 23:14 發表 应该系「烂泥唔上壁」嘅变读音。系引入外来语嘅结果。

唔係越語                         越語

貼                                     黐、lim

不過我記得向來係用「爛泥扶唔上壁」。

例如「擗」,既可讀pik, 亦可讀pek。

此為擗低個擗。

嗰个系"壁"嘅比较少有嘅白读形式.

广东话, 有"白阔文窄"嘅语音规律: 命-命, 声-声, 腥-腥, 醒-醒, 席-席, 只-只(身) , 生-生, 坑-坑, 更-更, 争-争, 立-立, (牛)什-(布)什, 劈-劈

Pênkyämp:

命mèng-命mènk, 声sëng-声sënk, 腥sëng-腥sënk, 醒sẽng-醒sẽnk, 席jèg-席jèk, 只jêg-只(身)jëk , 生säng-生sänk, 坑häng-坑hänk, 更gäng-更gänk, 争jäng-争jänk, 立làb-立làp, (牛)什jàb-(布)什sàp, 劈pêg-劈pëk

其實噉都符合南方方言嘅格局結構,例如吳語(北吳)等據悉就好多類似的e音。
广州话 A E O 三组阔窄对应, 系同壮泰语言, 苗瑶语言语音系统分享嘅一个共同特点.

其实, 客家, 赣, 粤, 平几大方言系统, 都受咗同样多嘅苗瑶系统影响, 而呢啲方言同北语嘅告别, 亦系中古汉语时代开始嘅. 客家话嘅苗瑶影响尤其多.

JYUTPING, 教院, 黄锡凌, 耶鲁等几种方案, 并无考虑到反映呢种"唐越语言"嘅共同特点, 而系错误咁受到普通话拼音嘅影响, 采用咗 BIK 来表示"壁"嘅文读, MING 来表达"命"嘅文读, 并错误咁认为, "壁"文读嘅韵腹, 同"臂"嘅韵腹, 系 I 同 E 两个唔同嘅音位. 并误导初学者同研究者认为: "壁"文读嘅韵腹, 同"鳖"嘅韵腹, 系同一音位, 或"同位异读, 一长一短", 或者话系 "短 I 同 长 I", 其实呢种理论系错误嘅, 应该及时纠正.

详细请睇下我喺本坛写嘅所有文章.

係唔係:
爛泥扶唔上「柄」?
「飛檐走壁」都可以読「飛檐走bed」喇、唔関外語事啩。
歇后语: 忍者同人老婆有外遇---飞檐走BED

驮个醉酒肥佬返屋企---烂泥扶唔上BED

原帖由 馬萬千 於 2008-8-15 23:31 發表 「飛檐走壁」都可以読「飛檐走bed」喇、唔関外語事啩。

哇,日本漢字字體

原帖由 外外星人 於 2008-8-12 23:14 發表 应该系「烂泥糊唔上壁」嘅变读音。系引入外来语嘅结果。

bek3

應該係「爛泥符 唔上柄」,即係道士使用符咒嘅時候,要將道符黐上把桃木劍度,所以先叫「爛泥符 唔上柄」
我同意fu4是「糊」字的可能性較大,其中古讀若 huo,音變 -> wo -> vu -> fu。類似的音比較「火」、「花」,現代讀 fo, fa。至于bek3,那肯定為壁無疑,是窄口 ik 的開口版本 ek。
壁有三个读音:bek3bik1bik3,其中bik3音比较古旧,系老人讲得多。
原帖由 melop 於 2008-10-29 17:24 發表 我同意fu4是「糊」字的可能性較大,其中古讀若 huo,音變 -> wo -> vu -> fu。類似的音比較「火」、「花」,現代讀 fo, fa。至于bek3,那肯定為壁無疑,是窄口 ik 的開口版本 ek。 ...

火 花 華,古音應該係haa或者kaa
原帖由 Lucciora 於 2008-10-30 04:11 發表 火 花 華,古音應該係haa或者kaa

請見 :http://www.eastling.org/tdfweb/midage.aspx
這些字的 f 聲母實際上是由古介音 -w- 變化而來的。

如,華,胡瓜切(hu gwa , h + wa = hwa)

原帖由 xiss 於 2008-8-16 12:06 發表 哇,日本漢字字體

係啊?

鬼唔知我覺得好似未見過呢D字甘.

我初頭仲覺得怪怪地.

听粤剧时读bik3,烂泥扶唔上bek3,平时一般都读bik1

原帖由 彼岸花 於 2008-11-4 17:22 發表   係啊? 鬼唔知我覺得好似未見過呢D字甘. 我初頭仲覺得怪怪地.

唔通系啲字冇锯齿好睇啲