QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 26018|回復: 70

[集體回憶] 睇香港電視大嘅我哋 轉

「電視撈飯」,相信許多我們的這一代的人都是這樣長大的,而用什麽電視節目來「撈飯」呢?「不是中央臺的《新聞聯播》,不是珠江臺的《粵韻風華》,而是那四個有點悶被偉大中國冠以「無厘頭」「崇洋媚外」的香港頻道」。不禁想起每天吃飯的時候都手捧一碗夾了滿滿菜的飯從飯廳走到客廳,邊吃飯邊看著電視的日子,想起把下課鈴當作起泡令來飛回家看《蒙面超人》的時光,曾經和夥伴爲了成為流川楓,仙道彰,櫻木花道而讓我愛上籃球的《男兒當入樽》,半夜偷偷爬起來看《龍珠》《圣鬥士》而被老爸吊起來打的過去,即使到今天,在大學,因為足球,讓我不斷回味那個時候的《足球少將》,雖然近年有個蠻不錯的《踢出我天地》,但是感覺總是不一樣!回家的時候,不知道為何,對著電視機與日俱增的頻道而彷徨無助。

四個香港頻道,應該是:無線電視翡翠臺,明珠臺(TVB pearl),亞洲電視本港臺,國際臺(ATV world)。  
    四個伴隨著我們長大的電視頻道,我們不看春晚,我們不看《黑貓警長》,我們不看《葫蘆娃》......  

只記得《閃電傳真機》,記得《美少女戰士》,記得《叮噹》,記得《忍者亂太朗》,記得《蠟筆小新》、记得《飞天少女猪事丁》,記得半夜很晚才播的《龍珠》......  
    記得譚玉英姐姐,記得肥姐,記得曾志偉,記得《K-100》,記得《城市追擊》,記得《今日睇真D》,記得《歡樂滿東華》,記得《超級無敵掌門人》,記得星爺的無厘頭搞笑系列和那招我怎么也學不會的「巴黎鐵塔翻轉再翻轉」,記得「古惑仔」有義氣還有裡面的人生哲理--出得來行,遲早都要還!記得那句「無線電視記者伍晃榮報道」,記得那句「ball 系圓o既」.....  

「或者大陸的鋁窗天天掉下樓我們並不知情,但香港鋁窗墜樓,我們就會覺得是時候要小心一些。或者大陸發出什麽臺風訊號導致停課我們不知道,但八號風球別人不用上班我們就很清楚。」「或者你不知道‘News Today’的摩斯密碼是什麽,但是當這些密碼變成‘do do do do ’聲之後你就知道《六點半新聞報道》開始了。」   

如今《閃電傳真機》已一變再變到《至net小人類》到《放學ICU》。譚玉瑛姐姐不再年輕。《叮噹》變成了《哆啦A夢》,「靜怡」變成「靜香」,「技安」竟然變成了「胖虎」。大雄的粵語配音演員已離開人世。我們熟悉的「講波佬」伍晃榮先生也在前不久離開了。  

記得由小學一直追到中學的《真情》嗎?記得《男親女愛》嗎?記得《FM701》嗎?還有《皆大歡喜》....  

還有每天小學初中放學必睇的教育電視,那時教育電視是擺在明珠臺和國際臺每天播放的,教育電視真的教育了我很多東西。

現在都裝上數字電視,有些好看的東東廣播站說cut就cut。能看到的電視內容---只須翻炒領導救災慰問群總!禁止曝光貪官污吏大發國難財!

已看不到「咦,乜咁啱嘅?」、「請你食凍柑吖~」的經典維他廣告。連明珠臺很多有趣搞怪的啤酒廣告都被shutdown。通通換上了一堆垃圾。  

「科比布萊恩特」、「貝克漢姆」、「喬丹」、「切爾西」、「阿森納」、「羅納爾迪尼奧」、「羅納爾多」、「泰坦尼克號」還是不太能接受。
    下次麻煩請加注釋為
  「高比仔」、「碧鹹」、「佐敦」、「車仔」「阿仙奴」、「朗拿甸奴」、「郎拿度」還有「鐵達尼號」。  

「說到香港的年輕人雜志,就不得不提陪伴我們長大的《YES》周刊,雖然‘Miss Sex’欄目頗受爭議,部分中小學老師還禁止學生把《YES》帶進教室,但你是否又曾在其中獲得過不少的生理知識呢?」 相比中國引以為傲的搞笑教育(高校教育),大學都快要畢業了,才跟你開性教育講座,殊不知,多少情侶逃課去了招待所!

NBA地帶離我們而去了,蠟筆小新又不知道何去何從.....
難道還是那句話「過去的,失去的,永遠是最美好的」,是這樣嗎??
   也許吧,不過我這兩年,我還有喜歡的:
  那個教人泡妞泡仔的《一些事一些情》,從不擔心被領導整死的《馬後炮》和《江濤話事》,關心鋁合窗事件的《今日一線》,偶爾無所事事就看看《麥兜的故事》複習一下忘記的地道粵語..........

如果你係廣州人,如果你係八零年生人,恐怕就唔會噉講嘢,廣州九十年代初先至真正接觸香港電視,至於之前嘅接天線雖然有,但較少人。尤其係喺有線出來後。

而之前,有邊個未睇過《黑貓警長》、《葫蘆兄弟》?有邊個未睇過《大鬧天宮》,在當時的廣州,娛樂節目並不豐富,信息接收渠道十分有限。

《粵韻風華》其實唔算老,在此之前嘅《萬紫千紅》你又睇過未?嗰陣《粵韻風華》都未出。「萬」當時係廣州紅透半邊天嘅節目,任永泉都係好後先至出來了。

七十年代到八零年生嘅到依家重記得楊鈺瑩、毛寧嘅歌,佢哋唱嘅歌對整個廣東影響嚴重。當年廣東樂壇足可同香港樂壇分一杯羹嘅時代你又經歷過未?

《公關小姐》《情滿珠江》《外來妹》這些廣東經典的電視劇你又聽過看過未?《公關小姐》重要係一齣戲影響一個行業。《美少女戰士》,雖然都好耐,但係遠遠沒有「黑貓」佢哋耐。

你又可曾睇過當年廣東嘅電視臺播嘅《花仙子》、《星仔走天涯》、《變形金剛》?

估計你亦都未睇過當年珠江臺播嘅《排球女將》、《血疑》,當年山口百惠可以話係我嘅偶像。

當年費翔嘅受歡迎程度,估計你亦都唔會感受得到。

佛山呢邊83年就有開放香港電視(亞洲電視黃金臺),當時嘅兒童節目有《醒目仔時間》。到咗86年,就開埋翡翠臺,當時嘅兒童節目有《430穿梭機》,晚黑黃金檔有《大運河》以及之後嘅《生命之旅》,重有處境劇《城市故事》……

到咗89年中,先因為某件事禁睇香港電視,兩年之後先逐漸放開返。喺禁睇嘅呢兩年時間,先焗住要睇國內嘅電視。

原帖由 highyun 於 2008-7-22 12:51 發表 佛山呢邊83年就有開放香港電視(亞洲電視黃金臺),當時嘅兒童節目有《醒目仔時間》。到咗86年,就開埋翡翠臺,當時嘅兒童節目有《430穿梭機》,晚黑黃金檔有《大運河》以及之後嘅《生命之旅》,重有處境劇《城市故事》…… 到咗89 ...

广州嘅情形都差唔多。

阿边个用肺嚟讲嘢。 未出世、未睇过,就话冇得睇...

噉係冇啊。

大部分都系睇錄像帶同珠江臺嘅。

原帖由 外外星人 於 2008-7-22 13:22 發表   广州嘅情形都差唔多。   阿边个用肺嚟讲嘢。 未出世、未睇过,就话冇得睇...

啲愛角人士就梗係左口左面o架喇.......

呢篇嘢喺校內網度有人發過,不過畀成班撈仔憤青兜口兜面噉噴,話我哋數典忘祖,都唔知咩心態。

原帖由 tonybean 於 2008-7-22 22:18 發表 呢篇嘢喺校內網度有人發過,不過畀成班撈仔憤青兜口兜面噉噴,話我哋數典忘祖,都唔知咩心態。

粤色啊! 简称捞粪

我就唔信1983年你哋就有電視機。

1978年年底先至改革開放,1983/1984年畀你買到電視機,但係一樣收唔到。係冇就係冇,做乜要造謠。

嗰陣時你唔通咁快就咁有錢,可以喺1979年 to 1980年 就afford一部電視機?

你查下历史先啦!9寸黑白凯歌。

重睇过《羊城贺岁万家欢》添,最记得秋官同汪阿姐嘞!

后屘校鱼骨...

原帖由 tonybean 於 2008-7-22 22:18 發表 呢篇嘢喺校內網度有人發過,不過畀成班撈仔憤青兜口兜面噉噴,話我哋數典忘祖,都唔知咩心態。

點數典忘祖,無tvb剩係睇撈話電視 嘅恐怖童年唔敢想象

原帖由 vincent10 於 2008-7-22 23:37 發表 點數典忘祖,無tvb剩係睇撈話電視 嘅恐怖童年唔敢想象

所以啲撈頭同埋啲疑似撈頭嗰時日睇夜睇,今日咪癲得咁交關囉.

講啊,1985年左右我屋企就有電視,14吋彩色電視。不過嗰陣時都冇收到TVB同ATV,所以話你呃人就係呃人。

甘讲啦,我记得LookSee个阵已经有香港电视,不过系录播嘅,而当时嘅我对中央台嘅新闻深信不疑。真系觉得几ridiculous。

收到香港台之后,记得我睇嘅第一个香港电视节目系《历史也疯狂》。

原帖由 紫凤凰 於 2008-7-22 18:28 發表 噉係冇啊。 大部分都系睇錄像帶同珠江臺嘅。
舊時何來珠江臺?我出世後好似重叫嶺南臺…同埋嗰時係香江劇場,并非時下嘅珠江劇場。幾時改臺名我就唔記得喇。其實叫香江劇場時,收視相當火爆我至記得就《83版嘅射雕》《鹿鼎記(劉德華版)》《天變蚕》《情滿珠江》…記得嘅就0甘多…
《粵韻風華》前身其實係咪《笑話八出?》…咩孫秀才。。舊時好紅喔

我个时睇「电子神童」,「六神合体」,「黄金战士」,「虎威战士」,老饼到震。

有没人识唱个D儿歌?

呢個係其中一個喺校內網上嘅外省學生發嘅評論:

纯属TMD放屁!!!
你丫都他妈看的是日本动画...
也不想想自己是哪国人,
真以为你在英国租借地上生活就是洋人啦?!
做了快100的没有真正名分的人,还好意思说这说那...
国家避开一些话题也是为了安抚民心,就是真出事儿了,
告诉老百姓又能有什么用?间谍和反动份子趁机捣乱,
不法份子再借机打、砸、抢、杀? 这么大个国家,
你们都以为当这个大个国家的领导那么轻松啊?
用用脑子想一想好不好? 没有党...
你们的爹妈没准儿都不一定死到哪里去了呢.
我从不对香港人有任何的成见,不过有那么极少数的人,
就喜欢从一个观点出发看问题,瞪大你的眼睛看看整体吧!
真正能为保护香港而流尽最后一滴血的,这世上只有中国能做得到!
我不是网特,更不是什么政府机关的人员,
我就是一个在韩国留学的中国学生,
以上说的这些都是我个人的想法和意见,有时候民族自尊心和
爱国之心,真的是要到了国外才能真正的感受到.
当你穿的横排扣的中国功夫衫走在异国的街上时.
才是真正没人敢小瞧你的时候!!!

原帖由 tonybean 於 2008-7-23 19:26 發表 呢個係其中一個喺校內網上嘅外省學生發嘅評論:   纯属TMD放屁!!! 你丫都他妈看的是日本动画... 也不想想自己是哪国人, 真以为你在英国租借地上生活就是洋人啦?! 做了快100的没有真正名分的人,还好意思说这说那.. ...
啲撈思想好難理解。。。。

话时话,一个韩国留学嘅中国学生?!韩国有乜好学啊?