QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 小薏

删贴之后,分化粤协嘅祸首,将如何自处?

允许不同声音,系咪等于可以背后插刀丫?!

"不同声音",属言论范畴,背后插刀,要达到政敌想达到的目的.两者性质同后果都不同.

不同声音的发表,正是论坛存在的主要目的.但抵制某谁、指控某谁,系插刀行为,呢点,相信就系「拗柴」删贴的原因。(本人用行动支持「拗柴」这一做法,将已拟好的反击贴搁置)请问楼上,你的智力达到可以区分「不同声音」和「同室操戈」的界限未呢?

1.雖然我都厭惡抵制o依啲噉嘅字眼,不過人哋鍾意抵咪由得人抵囉.....箇中事非等大眾去分辯,毋須刪貼ban人.....

2.上得依個論壇討論嘅多數係粵語人士,但係你唔可以要求人哋個個同你「同仇敌慨,枪口一致对外」o架嘛,如果唔係噉就話人咩「同室操戈」.....點解一定要同你「同室」!?

1。乜绝路嘅ID畀人BAN咗咩?几时嘅事?我见佢重生AO  AO呀。BAN咗边个呀,唔明。

2。根据出生地嘅地域划分同文化归属划分,先天同后天都注定咗粤人系「同室」,包括客家人同潮州人。如果楼上非要讲自己唔系「同室」,那么,一,请直说无妨,二,你只可以代表你个人嘅观点。

当然,我个人言论,亦仅代表我个人嘅观点。

怪唔知得近期唔见咗老卢。
你哋真係好Q長氣…本身就係盧總同絕路二人嘅事……家陣搞到好似冚世界嘅事…我冇咩好講嘅。。鐘意屌就屌…抵制就抵制…人哋有呢個自由。

1。乜绝路嘅ID畀人BAN咗咩?几时嘅事?我见佢重生AO  AO呀。BAN咗边个呀,唔明。

2。根据出生地嘅地域划分同文化归属划分,先天同后天都注定咗粤人系「同室」,包括客家人同潮州人。如果楼上非要讲自己唔系「同室」,那么,一,请直说无妨,二,你只可以代表你个人嘅观点。

当然,我个人言论,亦仅代表我个人嘅观点。

1.其實係噉........嗰日見倒有條友喺音樂版畀人刪帖兼BAN咗ID......就噏咗幾句可能有人覺得唔啱聽嘅嘢,卽刻畀人鏟咗.跟住又喺意見版見倒又話要追討某某人.......一時慶起,先噏咗咁多嘢.

至於你哋Q群入便嘅嘢,我從嚟冇參與過.

2.一個人生出世之後首先係個人,至於佢鍾意做邊度人係出自佢對嗰個國家或者地方嘅文化嘅認同....

o依個網有條友成日話自己係ROC嘅就係最好例子......

楼主呢张贴同所谓0既抵制贴无本质区别.

珠江台N年前电视剧《乱世香港》尾曲

「人与人啊」

不见其形,象存在冥冥。
睁眼看分明,利欲熏心争斗没停,
明来强夺,暗里挥刀,
如象战争,刀光剑影。

水里浮萍,问谁来照应?
空说兄弟情,利害之间怎会容情?
浮萍无定,四处漂忽,
人在世间,孤单只影!

人与人啊应要珍爱彼此的真诚,
人与人啊不要分隔仿佛火与冰。
无价情义将与千里青山相永在,
无应欲求也都似是过眼烟消野岭。

原帖由 楚申读 於 2008-6-13 10:13 發表 珠江台N年前电视剧《乱世香港》尾曲「人与人啊」   不见其形,象存在冥冥。睁眼看分明,利欲熏心争斗没停,明来强夺,暗里挥刀,如象战争,刀光剑影。   水里浮萍,问谁来照应?空说兄弟情,利害之间怎会容情?浮萍无定,四 ...

好有哲理嘅一首詞,楚大哥呢貼冇聲勝有聲~~

同室操戈,相煎何急。。。。。。。

原帖由 楚申读 於 2008-6-13 10:13 發表 珠江台N年前电视剧《乱世香港》尾曲「人与人啊」   不见其形,象存在冥冥。睁眼看分明,利欲熏心争斗没停,明来强夺,暗里挥刀,如象战争,刀光剑影。   水里浮萍,问谁来照应?空说兄弟情,利害之间怎会容情?浮萍无定,四 ...

忠仔系广东电视剧活字典,阅剧无数。

柳尋風:

絕路條友仔我喺Q度同佢傾過唔少時間,以我角度嚟睇,佢唔算好右,不過佢唔拒絕右,同亞盧生嘅立場應該唔會差異太大。我相信,佢哋嘅爭拗係對事對物嘅程度之爭,係量異而非質異。

至於粵協,本嚟就係分化嘅,所以若然要追究邊個係「禍首」,噉人人都係禍首。

粵協多極分化係好事,我哋要嘅係右中左嘅爭鳴,而唔係要所謂嘅一言堂「和諧」。

原帖由 我阿媽個女 於 2008-6-10 09:38 發表 喺我嘅覺度嚟講,我之所以加入呢個論壇,係因為我覺得呢度氣氛和諧,「閒情吹水坊」可以好輕鬆咁有講有笑,每位朋友各自分享自己嘅快樂,就算係煩惱都總有人可以幫你分擔,安慰你……有D或者身邊嘅朋友幫你唔到或者唔可以向朋友 ...

呢度有和諧氣氛?

或者今時今日係有嘅。

喺一年前,呢個壇裡頭硝煙彌漫,家陣睇落真係和諧晒囉。

原帖由 粵嚟粵掂IV 於 2008-8-6 21:52 發表 柳尋風:   絕路條友仔我喺Q度同佢傾過唔少時間,以我角度嚟睇,佢唔算好右,不過佢唔拒絕右,同亞盧生嘅立場應該唔會差異太大。我相信,佢哋嘅爭拗係對事對物嘅程度之爭,係量異而非質異。   至於粵協,本嚟就係分化嘅, ...

粵生講得啱,一個正常嘅社會,係應該要多元化,容許有唔同意見存在,同埋要充分保護少數異見發聲嘅權利.唔應該為團結而相同,應該係為相同而團結.真正嘅和諧並唔係用粗暴手段干預制止人哋發聲,而係各方面嘅意見互相平衡.刻意用粗暴手段和諧衹會做成更加大嘅對立.

原帖由 小薏 於 2008-6-10 16:15 發表 一,佢既然已经响论坛开咗一张贴讲同一话题,如果重有意思表示,点解唔再公开讲,要响背后阿支阿JO?   二,反理论,定反个人,佢要讲清楚。要反理论嘅,点解要话抵制卢总,要反个人嘅话,呵(以下说话先省略)。   三,强调:卢总是人 ...

er...而家先見到原來妳引用咗我句嘢嚟答我...-_- 都幾耐冇上過嚟..

查實唔係好想逐點逐點答返妳..因為會好似駁緊妳咁..我唔係咁嘅意思..希望妳千祈唔好誤會..

1.喺羣講唔算背後..都算幾公開...

2.理論同個人有相關..例如..所謂嘅"冇沢西思想""鄧小平理論"...so...

3. 我諗冇人認為佢係神咁白癡啩?

查實我唔想撩起呢個已經平息咗嘅話題...以上..just for.妳嘅引用..

N年前嘅贴,重顶乜Q丫,我都无咁好气呀.

不过我可将心对明月.

大家听返只歌仔先啦!

歌曲:风雨同路

歌手:徐小凤

似是欢笑似是苦困
怎可分开假与真
恩怨不分爱亦有恨
明亮背影有黑暗
往事不记往事不理
一生几多苦与甘
珍惜今朝盼望以后
同渡困苦与厄困
今天且相亲
那知他朝不相分
地老天荒转眼恩义泯
不必怕多变幻
风雨同路见真心
月缺一样星星衬

外外星人夠情趣!
如果地球人都可以噉樣就好嘞。
「根据郭雾院嘅批示,以及上级领导嘅指示精神,认为汝之帖非常八股,需要和谐,以上。」

原帖由 粵嚟粵掂IV 於 2008-8-6 09:52 PM 發表 柳尋風:   絕路條友仔我喺Q度同佢傾過唔少時間,以我角度嚟睇,佢唔算好右,不過佢唔拒絕右,同亞盧生嘅立場應該唔會差異太大。我相信,佢哋嘅爭拗係對事對物嘅程度之爭,係量異而非質異。   至於粵協,本嚟就係分化嘅, ...

争咩詏呢?根本就冇咩所谓「争詏」!系「绝路」(呢只契弟最近好似改咗叫「路总」)失惊无神跳出嚟话要「抵制」我,但根据咩、凭咩「抵制」我又讲唔出——感觉就好似系个跳梁小丑想借我上位而已。

讲真,我真系冇同佢詏过!第一,根本就冇噉嘅机会——我唔上Q,佢又唔敢上论坛,出嚟省城睇怕佢又唔知有冇水脚;第二,都唔同level——我费事畀人话「畀屎喂」啦!你话系嘛?

你最好同佢讲,想踩住我上位?绝对冇可能!佢注定系得「绝路」一条!

至弊有啲人唔止一个ID呢!