QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10743|回復: 27

[百家爭鳴] 强烈批判金庸!!!

相信金庸的作品 相信呢度好多人都觉得津津乐道 如数家珍 甚至以金庸为旁样 立志写出精彩武侠小说 但今日大胆扫大家兴 确实系有D想法想大家听听

吾系话崇日既关系 呢几年来 香港的武侠剧逐渐式微 究其原因 都系因为武侠呢两个字响潮流并不适合 我会坚定不移甘认为!!!

对于金庸武侠的鄙视与仇恨 来至对日本武士道的认知与尊敬 此消彼长 也好大原因是受近期大陆几套垃圾不如既武侠片既刺激引致 但究其根源 是金庸果种对中原文化痴迷的崇拜与天真的信任

几年前我也对金庸小说有过迷恋 但系好快就清醒过来 因为我有清晰既主见 我崇拜日本文化亦都吾系盲目既崇拜 中日两者之间优劣系有明显距离既 边一方面经得起时间既考验 我可以讲你听系日本式武士文化 高下立判!!!

你发觉吗 呢几年香港电视既武侠片明显式微 从云海玉弓缘到寻秦记 大唐双龙传 再到强剑 再之后就吾见有咩大作出现  即使系最高峰时期既寻秦记 大唐双龙传都已经吾系传统既金庸式武侠情节 加插左大量科幻因数 变到不伦不类 但即使呢两套作品可以作到百分百原汁原味金庸味道 只能如昙花一现 亦都吾可以长期令呢个所谓武侠传统得以延续

我先从外在因素来分析 中国同西方世界格格不入 中国古往今来 都是以一个特殊文化独自滋长 作为东方的启蒙中心 呢点我好赞成 但就系因为中国既自我中心意识 咩都要标榜古老灿烂的文明 无知认为中国以外的世界为蛮夷 对任何外界观点都持否定态度 呢个导致中国文化高度专化 而中国周边国家地区都无不对西方文化产生了共鸣 并以一定轨道以西方文化逐渐融合 我作一个比方 当你看到史前森林同中国孔庙相比 你会认为边一个更古老落后 我就会觉得孔秒庙更古老落后 甚至有点黑暗和封建愚昧!! 虽然史前森林比孔庙古老!!因为我们知道现代艺术形态的概念 都是来源于最简单的大自然灵感 简单即是复杂 就因为简单 才有了进步的空间  非洲图案成为法国设计师的灵感时尚 因为它简单!!日本和式旅馆旅客喜欢住 因为它简单 贴近自然!!!而中国呢 有咩文化可以成为当今时代的时尚? 一件都无!!当西方实行殖民全球化时 可以影响整个东南亚同日本 但系就系同化吾到中国 因为就算西方用咩零件镶入呢部生锈既机器都吾可以使渠重新发动!!!因为中国文化食左太多抗生素 以至最终害死自己!!!

金庸小说既祸害就正正体现左呢一点 系建筑于一个根本吾存在既江湖之上 第一点叫江湖 金庸话有 我就话无 我地知道 古代小农社会只会有愚昧的贱民 饿都饿死了 彼此之间还有力气内斗吗 我地有几多次响历史书上见到有民间极其阴谋的械斗事件发生 没有嘛!!!真正叫江湖的 只能叫做统治阶级 那才是真正的阴谋欲望中心 而民间的反抗也只有单纯的起义推翻统治者,  江湖??金庸你未免想得太复杂了吧??中国没你想得这么浪漫!!第二叫侠 乜中国古代长期有呢样野咩  我地知道有句诗叫 白马饰金羁 幽俜游侠儿 那时的游侠只是西汉是的单独雇佣兵 老实说是无业流氓  金庸硬要将渠浪漫化 将呢个角色延续到之后既每个朝代 事实响汉朝之后呢个角色就不符存在了 历史从来都无出现过呢种以锄强扶弱为职业既傻嘿!!小说中各种身份极其模糊 咩传真教 丐帮 存在既理由本来就吾充分 就好似一个无空气既吹气娃娃 硬系要以侠义做空气将渠地吹起 使他们膨胀起来 结果导致左第三点 小说里面无论主人公同其他门派 都没有一个生存的明确目标 金庸自知理亏 于是硬是以民族斗争的背景将所有人既命运串联埋一齐 其实就好似描写一堆爱国愤青一样无分别 今日响咩湖北襄阳杀左一堆敌人 第二日又吾知点街穿州过省去到云南去执到一本秘岌读起来九吾搭八 成班武林人士食饱饭等屎疴 训醒觉等交打甘!!吾止一部 部部都系!!结果同一招最终都会用尽 最后咪封笔罗!!

武侠片好似鱼 只能在特定一缸水里面生存 跳出呢钢水就会死 但如果吾跳出缸 缸里面氧气都会迟早耗尽 所以迟早都要死 我地要接受呢个现实 金庸最初的武侠灵感 相信是出自日本当时新浪潮的黑泽明武侠片无异 说到呢度 D愤青一定会妈妈声 话其实系日本学中国

但事实就系事实 坳都无用 千其咪本末倒置 忍者传说 武士传统古以有之 而在金庸没发明轻功呢个名词之前 日本就有忍者可以攀石穿岩之说 金庸小说得益于日本 换来了五十年代到七十年代的武侠热 但武侠剧如今走到尽头 当初之所以能够创造出来不是由于金庸的文笔巧思 仅仅是因为有中国比较漫长丰富的历史做后盾才勉强支撑起来 当渠将每朝每代都写干写净 渠仲可以写咩 如今大陆仲有所谓武侠片 瞎编乱造  只不过如一堆泡沫 终究爆破散去 只能唐水滚唐鱼 自我陶醉其中

如今日本的忍者文化 有如浴火重生 结合了现代因素 在日本年轻的次文化上新意不断 在整个亚洲掀起新一轮风潮 虽然历史剧衰弱了 但武士的造型成了动画高达的原形 有无限的创造前景 忍者造型化为蒙面超人的英雄形象 再次警恶惩奸 成为小孩的榜样 这才是真正意义的侠义啊!!

好象最近一套日本片甲贺忍法帖中的斗争动机一样  斗争的目的很简单 彼此间仇恨 或者保护自己最爱的人 为了这些而战就够了 一切都解释清楚了 吾好再同我说教 无用再听金庸那些爱国爱家 侠之大者的滥调了!!!

金庸啊 吾好再害我地了 吾好将我地陷于万劫不复的历史怪圈 武侠 捞佬会接受 我地广东人 身为立志西化既东南亚人 绝对可以说「不」!!!!

《云海玉弓缘》、《寻秦记》、《大唐双龙传》、《强剑》……都唔系金庸作品,做乜要有佢嘅风格?

再者,香港系一个多元化嘅开放城市,岂能只得金庸一人专美?噉呢个就唔系香港嘞!

睇见你啲错别字就认真得人惊嘞!唔知你写完之后有冇检查过嘅呢?

不过你识得从第二啲角度去发掘,唔盲目从众,大胆创新嘅精神系几值得大家学习嘅!

我本来系群里既 因为不屑同捞佬为伍推左群 但系一直都好关心呢度既发展

你而家系身在捞营心在粤呀?!

古龙几好咖!睇古龙啦!

《雲海玉弓緣》——梁羽生著。

《尋秦記》、《大唐雙龍傳》——黃易著。

睇樓主都冇乜點樣睇過武俠小說,所以先喺度亂咁噏。

我系超合金 依家发表D有益既文章 帮D迷惘既广东人打开迷雾 好过再同D捞佬作无谓骂战
好似有好多人都对我文章断章取义....系咪我篇野长得济睇到大家有D眼花缭乱 我文章里面都无话呢几部野系金庸作既 我够知吾系渠作啦!认真冤枉!!

唔系话你篇嘢长,而系话你嘅论证过程好混乱,结构唔严谨。

嗰啲错字就更加之唔使讲!好多都词不达意嘅,你话死唔死?

梁羽生嘅《七剑下天山》〈江湖三女侠〉都好正阿

呵呵,金庸又好琼瑶又好,其实着重都系写情,但系琼瑶就比较闷精,金庸就唔同嘞

金庸嘅作品有佢嘅独特性,佢写情,亦写人性,其实,系佢嘅作品当中,写人性至恶系好明显嘅,好似<连城诀>噉样,人人一开头都以为大家喺度争武功秘笈,其实原来系为财富,最后就真系人为财死~~~咦啲例子实在好多。又如<鹿鼎记>,一个如地踎式嘅人物,以其左右逢迎加机缘巧合,最终就成鹿鼎公爵~~你唔觉得其他佢喺暗喻香港社会?

虽然我见得钟意金庸,亦同时唔见得钟意任何一个武侠作家,但系,佢哋真系应该系我国文学创作当中占一席好重要嘅地位~~~

PS:有一本系北大化学系一个学生写嘅书,叫做<此间的少年>,就以金庸嘅作品作为依托,写大学校园嘅生活~~真系精彩~~~得闲睇下啦,我睇嘅只时候就笑不可抑啦~~~

樓主話金庸受黑澤明影響,唔知有乜證據呢?金庸自己講?由佢作品中睇出?睇完都唔覺作者有解釋點解佢有呢個睇法。

金庸o依條粉腸由佢寫鹿鼎記開始經己係冇咩俠義可言,我懷疑佢嗰時就經己畀撈擋入咗半橛o架喇.

金庸向來都係你哋所云之「撈」,佢從來多數係用普通話或者華語嘅,雖然佢識講粵語。佢係浙江人,中學就讀於嘉興中學,成年後先遷過來,佢本身就係寫北派武俠嘅。

《鹿鼎記》向來都係金庸講自己家世嘅事情,唔知你哋諗啲乜。

金庸的作品我当成人童话来看,不必劳气.
比起金庸的原著,我更喜欢看TVB拍的剧集。
金說之所以流行,皆因無線發功幫佢頂上來,不然這等土話能留到今日?

那卻錯了,完全與無線無關。

金第一部作品之所以好看,是因為其第一部作品《書劍恩仇錄》的打鬥比較貼近真實的武術,而且其作品的確好看。你看過自知其妙。

金說至今仍舊熱炒未必不與無線毫無關係,現時睇過金庸故事(不是小說)的人多數是從無線劇集中而來,如射雕、鹿鼎記、神雕等。但是真正讀過舊版小說的人又有幾多。