highyun 發表於 2005-5-16 21:27:58

[公告]论坛新增粤语字点字插入功能

大家发表新文章或者回复文章嘅时候,喺页面下方会见到一个粤语字表。里面包括齐全嘅粤语专用字,当你哋唔识打某啲粤语字嘅时候,就可以通过佢哋嘅粤语读音快速从字表中揾到,并且只需要点击呢个字,就自动喺你嘅文章内容里面插入。
呢个功能既方便又好玩,可以鼓励到大家用正字写作。快啲嚟试吓啦!

highyun 發表於 2005-5-16 21:29:51

Re:[公告]论坛新增粤语字点字插入功能

补充一点,字表中嘅红色字为相对常用嘅字,为方便大家查找,所以整成红色。
如果大家觉得有咩其它常用字,可以喺度向我哋提出。

desmond 發表於 2005-5-16 21:36:02

kathy要快啲試吓啦。呢個點字插入功能係專門對付kathy呢班唔打正字嘅人。哈哈哈……

dada 發表於 2005-5-16 22:43:28

好嘢﹗l部有兩個“嚟”﹐冇“喇”。

加一行符號(空格﹐“、”﹐“…”﹐《》「」『』……)﹖

desmond 發表於 2005-5-16 22:52:22

漏咗個「喇」字添,等我打返。加標點符號呢個idea唔錯。

Kathy 發表於 2005-5-17 02:40:14

kathy:「……」
(無奈中)

(相隔10秒)
kathy:「xzxy$*@$&%有無搞錯呀???!!!desmond,你指名道姓咁、公然咁話我0架!」

em4: em4: em4: em4:

Kathy 發表於 2005-5-17 02:45:26

不過,我睇到呢個新功能嗰陣真係好興奮0架!!!
邊個勁人咁有創意呀???em5:

不過話時話,上面搵唔到「0架」...
唔通無呢個字嘅???

Kathy 發表於 2005-5-17 02:58:36

重有呀~~有啲嘢要改善0添~
打嗰啲字嗰陣,佢0地唔識插入呀!一定去咗最後嘅??

「0添」、「0地」、「嘛」搵唔到...
「啲」字有兩個

desmond 發表於 2005-5-17 05:31:01

要喺呢個論壇度顯示o架呢個字有技術性嘅困難。我建議用「咖」字代替。
「o添」字重好似冇添。
「嘛」、「哋」等字我都啱啱加返啦。

highyun 發表於 2005-5-17 07:40:33

系“添”,唔系“0添”,呢个添字咁容易打,唔需要啦

samkong 發表於 2005-5-19 01:56:26

highyun考虑得好鬼周到,以后大家想打粤语方言字,就话都冇咁易啦,哈哈

simson2010 發表於 2005-5-21 07:02:52

咁又幾好喔..唔錯呀呢個方法...呵呵.. em7: em7:

highyun 發表於 2005-5-22 18:14:02

samkong在2005-05-18 17:56:26說道:highyun考虑得好鬼周到,以后大家想打粤语方言字,就话都冇咁易啦,哈哈

呢个系desmond嘅功劳嚟架!

desmond 發表於 2005-5-22 19:37:07

highyun在2005-05-22 10:14:02說道:呢个系desmond嘅功劳嚟架!

等你講呢句好耐啦!哈哈哈!(其實個粗口字使唔使拎走呢?)

highyun 發表於 2005-5-23 07:47:45

desmond在2005-05-22 11:37:07說道:highyun在2005-05-22 10:14:02說道:呢个系desmond嘅功劳嚟架!

等你講呢句好耐啦!哈哈哈!(其實個粗口字使唔使拎走呢?)

我都等咗你好耐自己上嚟澄清啊em2:
我重谂住叫你加埋另外嗰几个粗口字上去添 em6:

desmond 發表於 2005-5-23 09:16:16

highyun在2005-05-22 23:47:45說道:我都等咗你好耐自己上嚟澄清啊em2:

謙啲好,謙啲好。
等人嚟澄清先至係高招嘛。 em2:
粵語粗口嚟嚟去去都係嗰五個字啫,n* d* g* c* h*,
要加好容易加,但係呢個論壇係適合任何年齡人士收睇,
所以唔出得街嘅嘢都係少放為妙……

sapphire 發表於 2005-5-24 06:42:57

第一次上嚟,发现原来好多字都係对唔上音嘅。都唔知边个打边个……

Kathy 發表於 2005-5-24 07:00:48

係呀~~~
講真我都有一部分嘅字唔知係咩字??
例如:
第一行就有呢幾個字唔識~~
餲、詏、罨、扤、漚 em3:

highyun 發表於 2005-5-24 07:08:18

sapphire在2005-05-23 22:42:57說道:第一次上嚟,发现原来好多字都係对唔上音嘅。都唔知边个打边个……
我哋协会配套嘅教程就系希望教识你呢样嘢,请留意我哋主页嘅“粤语学堂”系列教程啦

highyun 發表於 2005-5-24 07:10:46

desmond在2005-05-23 01:16:16說道:highyun在2005-05-22 23:47:45說道:我都等咗你好耐自己上嚟澄清啊em2:

謙啲好,謙啲好。
等人嚟澄清先至係高招嘛。 em2:
粵語粗口嚟嚟去去都係嗰五個字啫,n* d* g* c* h*,
要加好容易加,但係呢個論壇係適合任何年齡人士收睇,
所以唔出得街嘅嘢都係少放為妙……

我觉得应该加,不过加一种特殊颜色字体表示,以警惕各位。粗口摆喺度唔系畀人讲嘅,不过有特殊情形可能会用到。
唔啱搞个投票决定啦。
頁: [1] 2
查看完整版本: [公告]论坛新增粤语字点字插入功能