QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7433|回復: 21

[公告]论坛新增粤语字点字插入功能

大家发表新文章或者回复文章嘅时候,喺页面下方会见到一个粤语字表。里面包括齐全嘅粤语专用字,当你哋唔识打某啲粤语字嘅时候,就可以通过佢哋嘅粤语读音快速从字表中揾到,并且只需要点击呢个字,就自动喺你嘅文章内容里面插入。 呢个功能既方便又好玩,可以鼓励到大家用正字写作。快啲嚟试吓啦!

Re:[公告]论坛新增粤语字点字插入功能

补充一点,字表中嘅红色字为相对常用嘅字,为方便大家查找,所以整成红色。 如果大家觉得有咩其它常用字,可以喺度向我哋提出。

kathy要快啲試吓啦。呢個點字插入功能係專門對付kathy呢班唔打正字嘅人。哈哈哈……

好嘢﹗l部有兩個“嚟”﹐冇“喇”。 加一行符號(空格﹐“、”﹐“…”﹐《》「」『』……)﹖

漏咗個「喇」字添,等我打返。加標點符號呢個idea唔錯。

kathy:「……」 (無奈中) (相隔10秒) kathy:「xzxy$*@$&%有無搞錯呀???!!!desmond,你指名道姓咁、公然咁話我0架!」 em4: em4: em4: em4:

不過,我睇到呢個新功能嗰陣真係好興奮0架!!! 邊個勁人咁有創意呀???em5: 不過話時話,上面搵唔到「0架」... 唔通無呢個字嘅???

重有呀~~有啲嘢要改善0添~ 打嗰啲字嗰陣,佢0地唔識插入呀!一定去咗最後嘅?? 「0添」、「0地」、「嘛」搵唔到... 「啲」字有兩個

要喺呢個論壇度顯示o架呢個字有技術性嘅困難。我建議用「咖」字代替。 「o添」字重好似冇添。 「嘛」、「哋」等字我都啱啱加返啦。

系“添”,唔系“0添”,呢个添字咁容易打,唔需要啦

highyun考虑得好鬼周到,以后大家想打粤语方言字,就话都冇咁易啦,哈哈

咁又幾好喔..唔錯呀呢個方法...呵呵.. em7: em7:

samkong在2005-05-18 17:56:26說道:[br]highyun考虑得好鬼周到,以后大家想打粤语方言字,就话都冇咁易啦,哈哈
呢个系desmond嘅功劳嚟架!

highyun在2005-05-22 10:14:02說道:[br]呢个系desmond嘅功劳嚟架!
等你講呢句好耐啦!哈哈哈!(其實個粗口字使唔使拎走呢?)

desmond在2005-05-22 11:37:07說道:[br][quote]highyun在2005-05-22 10:14:02說道:[br]呢个系desmond嘅功劳嚟架!
等你講呢句好耐啦!哈哈哈!(其實個粗口字使唔使拎走呢?)[/quote] 我都等咗你好耐自己上嚟澄清啊em2: 我重谂住叫你加埋另外嗰几个粗口字上去添 em6:

highyun在2005-05-22 23:47:45說道:[br]我都等咗你好耐自己上嚟澄清啊em2: 我重谂住叫你加埋另外嗰几个粗口字上去添 em6:
謙啲好,謙啲好。 等人嚟澄清先至係高招嘛。 em2: 粵語粗口嚟嚟去去都係嗰五個字啫,n* d* g* c* h*, 要加好容易加,但係呢個論壇係適合任何年齡人士收睇, 所以唔出得街嘅嘢都係少放為妙……

第一次上嚟,发现原来好多字都係对唔上音嘅。都唔知边个打边个……

係呀~~~ 講真我都有一部分嘅字唔知係咩字?? 例如: 第一行就有呢幾個字唔識~~ 餲、詏、罨、扤、漚 em3:

sapphire在2005-05-23 22:42:57說道:[br]第一次上嚟,发现原来好多字都係对唔上音嘅。都唔知边个打边个……
我哋协会配套嘅教程就系希望教识你呢样嘢,请留意我哋主页嘅“粤语学堂”系列教程啦

desmond在2005-05-23 01:16:16說道:[br][quote]highyun在2005-05-22 23:47:45說道:[br]我都等咗你好耐自己上嚟澄清啊em2: 我重谂住叫你加埋另外嗰几个粗口字上去添 em6:
謙啲好,謙啲好。 等人嚟澄清先至係高招嘛。 em2: 粵語粗口嚟嚟去去都係嗰五個字啫,n* d* g* c* h*, 要加好容易加,但係呢個論壇係適合任何年齡人士收睇, 所以唔出得街嘅嘢都係少放為妙……[/quote] 我觉得应该加,不过加一种特殊颜色字体表示,以警惕各位。粗口摆喺度唔系畀人讲嘅,不过有特殊情形可能会用到。 唔啱搞个投票决定啦。