余OK 發表於 2005-6-27 23:53:50

閒話粤式歇後語之「喃嘸先生跌利是」

先嗰排同人吹水過程中學到咗一個好有本地語言特色嘅歇後語:喃嘸先生跌利是。。。<br/><br/>  有冇人聽或講過呢句歇後語呢?我以前就未聽過嘞,後半句對應返前半句眞係幾形象貼切o架,如果冇人知後半句係乜我再講啦,暫時留返啲懸念。。。
[此帖子已經被作者於2006-10-13 17:47:23編輯過]

Kathy 發表於 2005-6-28 07:40:38

Re:[原創]閒話粤式歇後語之——“喃嘸先生跌利是”

有無提示呢??

Anl 發表於 2005-6-29 02:38:10

開估啦,冇人識啊。

余OK 發表於 2005-6-29 03:19:25

喃嘸先生係指幫人打齋嘅看道士,佢哋所收薪酬係用利是形式收取,如果跌咗,你會想像到乜嘢???

Anl 發表於 2005-6-29 03:36:48

齋做囉係咪呀?我諗唔到喇。

余OK 發表於 2005-6-29 03:47:19

我畀咗tips意思就好明顯,至於點樣用最貼切嘅廣東方言講出嚟,就幾考功夫囉。。。

highyun 發表於 2005-6-29 09:33:26

超级无敌掌门人估词都会讲埋几多个字啦,你要讲估几多个字先得架。

Cactus 發表於 2005-6-29 18:47:29

冇米工---形容白做,搵唔到食。

同喃嘸佬冇關。俾多少少 tip 喇。

唔通係呢句?

柯呢吉蒂---好似係外來語,許冠傑《賣身契》歌仔裡面有。

余OK 發表於 2005-6-30 01:40:28

四個字,再畀啲tips,喃嘸佬主要靠口噏噏念經嚟揾飯食。。。

芬1012 發表於 2005-7-1 07:11:37

系唔系“吟吟沉沉”?

余OK 發表於 2005-7-1 21:23:24

開估:下半句係“嘥聲蝕氣”,可能廣州話少啲講,可以當呢個係順德話嘅成語,意思即係講得多都嘥口水,耳提面命都毫無作用。。。

Anl 發表於 2005-7-2 05:16:24

無聊。

余OK 發表於 2005-7-2 05:20:27

居然有人話無聊?!其實呢啲舊派粵式歇後語家吓啲人少講咗就冇幾個知道,差唔多失傳。。。

Anl 發表於 2005-7-2 05:21:27

係你講得無聊。

余OK 發表於 2005-7-2 05:22:11

點無聊法???

highyun 發表於 2005-7-2 07:29:47

我觉得系啲tips误导人

芬1012 發表於 2005-7-2 08:01:27

余ok在2005-07-01 13:23:24說道:開估:下半句係“嘥聲蝕氣”,可能廣州話少啲講,可以當呢個係順德話嘅成語,意思即係講得多都嘥口水,耳提面命都毫無作用。。。

喃嘸先生本来就係吟吟沉沉咖啦,而家重跌埋钱添,重唔更加吟吟沉沉?
讲笑嗟。
好多谢你讲我哋知,粤文化而家係越来越缩水嘞,希望大家能够多些关注一下。

卢总 發表於 2005-7-7 09:24:17

余ok在2005-07-01 21:22:11說道:點無聊法???

我想发表下我多年前悟到“无聊”嘅原因。

“无聊”,顾名思义就系冇得聊——冇人同你倾偈。

正因为冇人同你倾偈,所以你先会上网揾人同你倾偈。

有人同佢聊,又或者畀人撩紧嗰啲人,得鬼闲上网揾人撩咩?

所以,希望各位下次想话人无聊嗰阵,唔该检讨下自己——因为你都系一样咁无聊先会上网,揾第个“无聊”嘅人,同你一齐变成“有聊”!

loist 發表於 2005-7-7 16:32:19

多谢分亨.

Anl 發表於 2005-7-10 00:51:34

我想发表下我多年前悟到“无聊”嘅原因。

“无聊”,顾名思义就系冇得聊——冇人同你倾偈。

正因为冇人同你倾偈,所以你先会上网揾人同你倾偈。

有人同佢聊,又或者畀人撩紧嗰啲人,得鬼闲上网揾人撩咩?

所以,希望各位下次想话人无聊嗰阵,唔该检讨下自己——因为你都系一样咁无聊先会上网,揾第个“无聊”嘅人,同你一齐变成“有聊”!
可能你係無聊先上嚟傾偈,但我而家唔係,我係爲興趣而同其餘幾個粵語協會管理員佮份搞起呢個網站。唔該你下次講無聊嘅時候檢討吓自己。
頁: [1] 2
查看完整版本: 閒話粤式歇後語之「喃嘸先生跌利是」