xiss 發表於 2008-12-15 16:53:30

想問下關於字符集嘅問題!!

<P>想問下HKSCS-2004、GB18030同Unicode4.1之間嘅關係,亦即,邊個包含邊個?定係互有交集?佢哋三者之間有冇得互相兼容?如果係互相兼容嘅,係唔係即係話,即使我使用A種編碼,而你用B種編碼,但仍然能夠正常閲讀到我嘅内容呢?</P>
<P>重有,据我所知粵語協會嘅網站係使用Unicode編碼嘅(瀏覽器選擇唔到用GB碼去瀏覽粵協,軟件會自動切換返到Unicode碼),噉樣係唔係可以理解成喺粵協裏面可以任何GB碼冇但係Unicode碼就有嘅字符嘅?例如:<SPAN style="FONT-SIZE: 42pt; FONT-FAMILY: 微软雅黑; mso-bidi-font-family: 宋体-方正超大字符集; mso-font-kerning: 1.0pt; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: AR-SA; mso-ascii-font-family: 华文细黑; mso-hansi-font-family: 华文细黑">㷫</SPAN></P>
<P><SPAN style="FONT-SIZE: 42pt; FONT-FAMILY: 微软雅黑; mso-bidi-font-family: 宋体-方正超大字符集; mso-font-kerning: 1.0pt; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: AR-SA; mso-ascii-font-family: 华文细黑; mso-hansi-font-family: 华文细黑"><FONT size=3>重有,我點樣先至可以知道我個瀏覽器、軟件(word)支持邊種版本嘅Unicode編碼呢?因爲我知道Unicode碼都有好多種個喔!!</FONT></SPAN></P>

GOD 發表於 2008-12-25 16:23:37

我都想知.

GOD 發表於 2008-12-25 18:53:12

有冇人可以提供Unicode碼字集下載?

xiss 發表於 2008-12-27 18:56:51

點解粵協嘅專業技術人員唔出嚟答下啊????<br>

highyun 發表於 2008-12-28 11:38:38

唔好意思,你嘅問題我幫你唔到,要等其他熟呢方面嘅人先識答你。你下載<A href="http://www.cantonese.asia/?action-viewnews-itemid-293">中日韓漢字超大字符集(SuperCJK)通用字體支持包</A>&nbsp;就可以顯示最多嘅漢字,目前論壇重未支持到ext-b擴展集嘅字符。

GOD 發表於 2008-12-29 14:55:46

唔该
頁: [1]
查看完整版本: 想問下關於字符集嘅問題!!