QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3693|回復: 5

想問下關於字符集嘅問題!!

想問下HKSCS-2004、GB18030同Unicode4.1之間嘅關係,亦即,邊個包含邊個?定係互有交集?佢哋三者之間有冇得互相兼容?如果係互相兼容嘅,係唔係即係話,即使我使用A種編碼,而你用B種編碼,但仍然能夠正常閲讀到我嘅内容呢?

重有,据我所知粵語協會嘅網站係使用Unicode編碼嘅(瀏覽器選擇唔到用GB碼去瀏覽粵協,軟件會自動切換返到Unicode碼),噉樣係唔係可以理解成喺粵協裏面可以任何GB碼冇但係Unicode碼就有嘅字符嘅?例如:

重有,我點樣先至可以知道我個瀏覽器、軟件(word)支持邊種版本嘅Unicode編碼呢?因爲我知道Unicode碼都有好多種個喔!!

我都想知.
有冇人可以提供Unicode碼字集下載?
點解粵協嘅專業技術人員唔出嚟答下啊????
唔好意思,你嘅問題我幫你唔到,要等其他熟呢方面嘅人先識答你。你下載中日韓漢字超大字符集(SuperCJK)通用字體支持包 就可以顯示最多嘅漢字,目前論壇重未支持到ext-b擴展集嘅字符。
唔该