desmond 發表於 2005-6-22 22:39:51

邊個詞唔識寫?嚟呢度問啦!

「照板煮碗」點寫?

highyun 發表於 2005-6-23 07:31:44

Re:邊個詞唔識寫?嚟呢度問啦!

我都搞唔清应该用“板”定“版”

Anl 發表於 2005-6-23 08:14:50

http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/pinyin2.asp?py=ziu
有寫“照板煮碗”,亦有寫“照辦煮碗”。
不過《廣州話詞典》係“照板煮碗”。

wai 發表於 2005-8-10 02:40:34

請問:“擒被” 係唔係噉寫呀?
重有,“聽翻”“睇翻” 個“翻” 係唔係用呢個“翻”?
重有一個: “氹人開心”個“氹”係唔係噉寫呀?

唔該。

dada 發表於 2005-8-10 12:29:05

冚被。

根據《國語辭典》﹕
「翻」係反轉、掀動、越過、改變……
「番」係量詞﹐相當於回、次。
「返」係回來、歸還、折回。
我認為係「聽返、睇返」﹐因為係重新、回頭嘅意思。

「氹」係水氹。《廣州話方言詞典》同現代標準漢語與粵語對照資料庫﹐話「哄騙」係「𧨾」(同探﹐但左便係「言」)。我覺得有可能﹐因為呢個字嘅意思係「言不實也」。

顺德水蛇粥 發表於 2005-8-10 12:42:46

繁体字“照辦煮碗”,正确!

wai 發表於 2005-8-10 13:32:40

dada在2005-08-10 04:29:05說道:冚被。

根據《國語辭典》﹕
「翻」係反轉、掀動、越過、改變……
「番」係量詞﹐相當於回、次。
「返」係回來、歸還、折回。
我認為係「聽返、睇返」﹐因為係重新、回頭嘅意思。

「氹」係水氹。《廣州話方言詞典》同現代標準漢語與粵語對照資料庫﹐話「哄騙」係「𧨾」(同探﹐但左便係「言」)。我覺得有可能﹐因為呢個字嘅意思係「言不實也」。

唔該dada,噉 氹人開心,係唔係寫 氹 呀?

dada 發表於 2005-8-10 22:38:03

應該係𧨾人開心(同探﹐但左便係「言」)。「氹」係坑﹐水氹係水坑。

wai 發表於 2005-8-13 16:22:08

dada在2005-08-10 14:38:03說道:應該係𧨾人開心(同探﹐但左便係「言」)。「氹」係坑﹐水氹係水坑。

原來係噉寫o架。
但係都打唔到嗰個字嘅。

dada 發表於 2005-8-13 23:54:39

呢個「𧨾」字(同探﹐但左便係「言」)﹐真係好難打。

首先電腦要安裝下便三個字型之一﹕
細明體-extb﹐英文mingliu-extb﹐31597kb。
宋體-方正超大字符集﹐英文simsun (founder extended)﹐40570kb。
香港參考宋體﹐英文dfsongstd﹐21877kb。

香港參考宋體可以去呢度下載﹕
第五代倉頡字典:倉頡之友 。馬來西亞
http://www.chinesecj.com/cj5dict/index.php?stype=1&cj=%e6%98%b0

安裝咗字型之後﹐重唔係咁簡單﹐不過超出呢個主題範圍囉!

wai 發表於 2005-8-14 03:01:14

多謝dada先。
呢個字咁偏,我又唔識用倉頡。唯有用粵拼音嚟代替住呢個字先。

wai 發表於 2005-8-22 22:15:20

想問下個“發 mang2 zan2” 呢個詞點樣寫。唔該晒。 em3:

蟲子 發表於 2005-8-23 21:50:50

wai在2005-08-09 18:40:34說道:請問:“擒被” 係唔係噉寫呀?

唔該。
冚被,
聽返,
氹人開心.

wai 發表於 2005-8-24 00:54:42

蟲子在2005-08-23 13:50:50說道:wai在2005-08-09 18:40:34說道:請問:“擒被” 係唔係噉寫呀?

唔該。
冚被,
聽返,
氹人開心.

dada咪講咗我聽囉,點解你重講多次嘅? em10:

蟲子 發表於 2005-8-24 01:17:36

wai在2005-08-23 16:54:42說道:蟲子在2005-08-23 13:50:50說道:wai在2005-08-09 18:40:34說道:請問:“擒被” 係唔係噉寫呀?

唔該。
冚被,
聽返,
氹人開心.

dada咪講咗我聽囉,點解你重講多次嘅? em10:
hehehh,啱先無留意到! em6:

wai 發表於 2005-8-24 01:24:53

唔緊要。
多謝你幫我搵過呢幾個詞~~~ em3:
頁: [1]
查看完整版本: 邊個詞唔識寫?嚟呢度問啦!