QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6273|回復: 15

[其它] 邊個詞唔識寫?嚟呢度問啦!

「照板煮碗」點寫?

Re:邊個詞唔識寫?嚟呢度問啦!

我都搞唔清应该用“板”定“版”

http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/pinyin2.asp?py=ziu 有寫“照板煮碗”,亦有寫“照辦煮碗”。 不過《廣州話詞典》係“照板煮碗”。

請問:“擒被” 係唔係噉寫呀? 重有,“聽翻”“睇翻” 個“翻” 係唔係用呢個“翻”? 重有一個: “氹人開心”個“氹”係唔係噉寫呀? 唔該。

冚被。 根據《國語辭典》﹕ 「翻」係反轉、掀動、越過、改變…… 「番」係量詞﹐相當於回、次。 「返」係回來、歸還、折回。 我認為係「聽返、睇返」﹐因為係重新、回頭嘅意思。 「氹」係水氹。《廣州話方言詞典》同現代標準漢語與粵語對照資料庫﹐話「哄騙」係「𧨾」(同探﹐但左便係「言」)。我覺得有可能﹐因為呢個字嘅意思係「言不實也」。

繁体字“照辦煮碗”,正确!

dada在2005-08-10 04:29:05說道:[br]冚被。 根據《國語辭典》﹕ 「翻」係反轉、掀動、越過、改變…… 「番」係量詞﹐相當於回、次。 「返」係回來、歸還、折回。 我認為係「聽返、睇返」﹐因為係重新、回頭嘅意思。 「氹」係水氹。《廣州話方言詞典》同現代標準漢語與粵語對照資料庫﹐話「哄騙」係「𧨾」(同探﹐但左便係「言」)。我覺得有可能﹐因為呢個字嘅意思係「言不實也」。
唔該dada,噉 氹人開心,係唔係寫 氹 呀?

應該係𧨾人開心(同探﹐但左便係「言」)。「氹」係坑﹐水氹係水坑。

dada在2005-08-10 14:38:03說道:[br]應該係𧨾人開心(同探﹐但左便係「言」)。「氹」係坑﹐水氹係水坑。
原來係噉寫o架。 但係都打唔到嗰個字嘅。

呢個「𧨾」字(同探﹐但左便係「言」)﹐真係好難打。 首先電腦要安裝下便三個字型之一﹕ 細明體-extb﹐英文mingliu-extb﹐31597kb。 宋體-方正超大字符集﹐英文simsun (founder extended)﹐40570kb。 香港參考宋體﹐英文dfsongstd﹐21877kb。 香港參考宋體可以去呢度下載﹕ 第五代倉頡字典:倉頡之友 。馬來西亞 http://www.chinesecj.com/cj5dict/index.php?stype=1&cj=%e6%98%b0 安裝咗字型之後﹐重唔係咁簡單﹐不過超出呢個主題範圍囉!

多謝dada先。 呢個字咁偏,我又唔識用倉頡。唯有用粵拼音嚟代替住呢個字先。

想問下個“發 mang2 zan2” 呢個詞點樣寫。唔該晒。 em3:

wai在2005-08-09 18:40:34說道:[br]請問:“擒被” 係唔係噉寫呀? 重有,“聽翻”“睇翻” 個“翻” 係唔係用呢個“翻”? 重有一個: “氹人開心”個“氹”係唔係噉寫呀? 唔該。
冚被, 聽返, 氹人開心.

蟲子在2005-08-23 13:50:50說道:[br][quote]wai在2005-08-09 18:40:34說道:[br]請問:“擒被” 係唔係噉寫呀? 重有,“聽翻”“睇翻” 個“翻” 係唔係用呢個“翻”? 重有一個: “氹人開心”個“氹”係唔係噉寫呀? 唔該。
冚被, 聽返, 氹人開心.[/quote] dada咪講咗我聽囉,點解你重講多次嘅? em10:

wai在2005-08-23 16:54:42說道:[br][quote]蟲子在2005-08-23 13:50:50說道:[br][quote]wai在2005-08-09 18:40:34說道:[br]請問:“擒被” 係唔係噉寫呀? 重有,“聽翻”“睇翻” 個“翻” 係唔係用呢個“翻”? 重有一個: “氹人開心”個“氹”係唔係噉寫呀? 唔該。
冚被, 聽返, 氹人開心.[/quote] dada咪講咗我聽囉,點解你重講多次嘅? em10:[/quote] hehehh,啱先無留意到! em6:

唔緊要。 多謝你幫我搵過呢幾個詞~~~ em3: