tcwilson 發表於 2007-8-8 05:15:22

「食室米」

<P><FONT face=新細明體 size=3>請問 「食室米」 正字和解釋? 有出處嗎?</FONT></P>

殺人王 發表於 2007-8-8 05:20:10

我一般讀"食塞米"

Wai 發表於 2007-8-8 05:22:08

<P><FONT face=新細明體>“食塞米”係話人“冇用”。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>你可以去雅虎知識搜索相關答案。</FONT></P>

tcwilson 發表於 2007-8-8 05:27:10

<P><FONT face=新細明體>雅虎知識 是範本? 遊戲區罷。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>何不於此多作探討?</FONT></P>

Wai 發表於 2007-8-8 05:30:46

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>tcwilson</I>在2007-8-7 21:27:10的發言:</B><BR>
<P><FONT face=新細明體>雅虎知識 是範本? 遊戲區罷。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>何不於此多作探討?</FONT></P></DIV>
<P>都得。</P>
<P>雅虎知識都解釋得好全面。</P>
<P>如果你想探討吓嘅。嚟呢度梗係最好喇。</P>

殺人王 發表於 2007-8-8 05:30:55

若要探討....怕且買一本關於廣東偈後語嘅書先係王道吖.....

tcwilson 發表於 2007-8-8 05:41:43

<FONT face=新細明體>什麼叫 "塞米" 呢?</FONT>

highyun 發表於 2007-8-8 08:49:07

<P>有幾種唔同意見:食塞米、食濕米、食虱米……</P>
<P>以前有帖討論過,有興趣可以搵返個舊帖出嚟睇。</P>

edisonzero 發表於 2007-8-8 08:52:13

我觉得系食塞米。问过下D啊婆。

neo 發表於 2007-8-13 05:52:53

我講“食濕米”。

tcwilson 發表於 2007-8-13 05:58:22

<FONT face=新細明體>‘塞、濕、虱’米也曾聽過,未知何者為準呢? 可有由來?</FONT>
頁: [1]
查看完整版本: 「食室米」