tchon 發表於 2007-6-25 21:54:04

冇na1nang3嘅正字

<P>意思係〔冇乜關聯〕</P>
<P>網上都查唔到:(</P>
<P>唔該晒</P>
[此帖子已經被余OK於2007-6-26 19:51:54編輯過]

殺人王 發表於 2007-6-25 22:30:03

<P>無挐掕</P>
<P>以前帖子相信都有講過</P>

中二仔 發表於 2007-6-25 22:36:51

網上無可能無,我不知見過幾多次,不過讀音多數人都係讀laa1 lang3

tchon 發表於 2007-6-25 23:35:20

多謝!

<P>tkx</P>
<P>我之前都唔喺幾有把握發n定係l,</P>
<P>我其實自己平時都係講l?:)</P>
<P>粵拼唔係幾熟~</P>
<P>所以就用google搜索咗一輪</P>
<P>無乜如果~</P>
<P>多謝!</P>

gboss 發表於 2007-6-27 06:47:58

受教喇

南汉 發表於 2007-7-10 05:43:32

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>殺人王</I>在2007-6-25 14:30:03的發言:</B><BR>
<P>無挐掕</P>
<P>以前帖子相信都有講過</P></DIV>
<P></P>错,na1的本字“桼多”,打不出来。集韵里面有这个字。

殺人王 發表於 2007-7-10 17:14:27

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>南汉</I>在2007-7-9 21:43:32的發言:</B><br><br>
<P></P>错,na1的本字“桼多”,打不出来。集韵里面有这个字。</DIV>
<P>"桼多" 我也打不出,我在集韵也找不到這個字,不知道南漢君是否在說"??"字?(黍多)(此字通"?"(黍奓))<br>
<P>"?"字意思是說得過去,集韵解釋為"相黏也".不過音相差太遠<br>
<P>【集韻】陟加切,音奓。<br>
<P>又陟稼切,音圫。義同。<br>
<P>另外,"挐"字出處比"?"字早,意思為"絲結亂也" "相連引也" 或"持"<br>
<P>我認為粵語中"無挐掕"的na1為"挐"字,兩者無"相連引"即無關係也.<br>
<P>另外,"心事亂挐挐"的"na1"我認為也是"挐"字,意即"心事千端萬緒相連引"</P>
[此帖子已經被作者於2007-7-10 9:18:45編輯過]
頁: [1]
查看完整版本: 冇na1nang3嘅正字