highyun 發表於 2007-5-16 21:03:46

漢語入面有幾多關於“同性戀”嘅詞?

<p>正規名稱:同性戀<br/>粵語最常用嘅叫法:基<br/>最近最流行嘅講法:斷背<br/>古時嘅叫法:龍陽之癖、斷袖分桃</p><p>重有冇其它補充呢?</p>

Lucciora 發表於 2007-5-16 21:38:31

左手派,玻璃(BL boys' love)

殺人王 發表於 2007-5-16 22:42:45

<p>屎窟鬼...好似有D近傍...</p><p>陰陽人又得唔得</p>

余OK 發表於 2007-5-17 03:16:17

<P>  「契弟」算唔算?</P>

dada 發表於 2007-5-17 12:55:01

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none"><SPAN lang=ZH-TW style="FONT-FAMILY: MingLiU; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: MingLiU">同志、兔子、相公、孌童﹖</SPAN><?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p></P>

粤语卫士 發表於 2007-5-17 18:32:14

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>highyun</I>在2007-5-16 13:03:46的發言:</B><BR>
<P>正規名稱:同性戀<BR>粵語最常用嘅叫法:基<BR>最近最流行嘅講法:斷背<BR>古時嘅叫法:龍陽之癖、斷袖分桃</P>
<P>重有冇其它補充呢?</P></DIV>
<P><FONT face=細明體 size=3>以上除咗“同性戀”之外,都淨係針對男性嘅噃。有冇針對女性嘅?</FONT></P>

highyun 發表於 2007-5-18 00:54:54

如果計埋同性戀發生嘅行為,可以包括埋“磨豆腐”同“通櫃筒”。

馬萬千 發表於 2007-5-18 09:11:30

<P>"基"呢個詞out晒啦, 而家啲潮啲嘅叫法係"cam cam 哋"</P>

lhk 發表於 2007-5-18 21:11:07

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>馬萬千</I>在2007-5-18 1:11:30的發言:</B><BR>
<P>"基"呢個詞out晒啦, 而家啲潮啲嘅叫法係"cam cam 哋"</P></DIV>
<P>
<P>其實據我所知,香港對於性取向最流行嘅講法係“攣”定係“直”</P>
<P>前幾個月就有齣笑片《“攣”鳳和鳴》</P>

SEREN 發表於 2007-5-21 21:47:24

cam cam 哋 唔係形容GAY?&nbsp; CAM 即係CAMP 以爲乸形&nbsp;&nbsp; 乸 唔一定GAY?嘛

殺人王 發表於 2007-5-21 22:34:46

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>SEREN</I>在2007-5-21 13:47:24的發言:</B><BR>cam cam 哋 唔係形容GAY?&nbsp; CAM 即係CAMP 以爲乸形&nbsp;&nbsp; 乸 唔一定GAY?嘛</DIV>
<P>CAMP除乸型外都可以係指GAY嘅
<P>呢個CAMP字現時時嘅意思亦指"前衞"又或者係"扮有型,扮有型扮有文化"嘅意思.
<P>而此詞源自意大利文CAMPEGG-IARE,意即"從背景站出來"----意思指"與別不同"
<P>搞GAY,扮嘢,同為"出眾"之舉,所以用"CAMP"也...</P>

Lucciora 發表於 2007-5-23 08:46:41

cam cam 哋 係話人係乸型
頁: [1]
查看完整版本: 漢語入面有幾多關於“同性戀”嘅詞?