余OK 發表於 2007-2-6 18:57:15

我覺得「劈撚」係順德話特有詞彙,問過廣州人都好似冇人噉講,呢個詞都好難翻譯,通常形容有啲人好鬼衰、難對付或者好扭計,俗啲嚟講就係呢個人「咁屌閪」。

citrouille 發表於 2007-2-6 09:12:31

关于粤语粗口的疑问一个

有无人听过“劈撚”,或者了解其用法......thanx

kong2605 發表於 2007-2-6 20:54:32

<p>此词为顺德特产咩?此词亦近似同为顺德特产之“扽骨”!</p>

余OK 發表於 2007-2-6 21:31:48

嚴格嚟講,「劈撚」唔係粗口詞,順德話入邊冇廣州話「撚」字呢個粗口元素,但「撚手小菜」呢類詞就有。

yyty 發表於 2007-2-7 04:03:42

劈撚--------------即百厌(顽皮)的意思,并不是粗口。

ikit 發表於 2007-2-8 02:41:46

<p>“撚”同“卵”係咪同音阿?</p><p>咪x口黑面黑,x係“撚”定係“卵”?</p>

yyty 發表於 2007-2-8 03:39:00

撚-----定性于粗口应该是在70年代--80年代初才从香港引入内地,如:你条撚样,后在电影电视上变为:你条粉肠。只是个人意见而矣。

Lucciora 發表於 2007-2-8 18:19:40

<p>有,我老豆經常但講</p>

citrouille 發表於 2007-2-9 15:33:26

<p>问广州人有无听过,他们多数话“只听过劈撚死…”之类,thanx各位。</p>

xgts 發表於 2007-2-16 05:38:25

<p>劈撚,源于东莞话。</p><p>撚者,屎也</p><p>东莞人喜欢用撚做粗口,比如:撚样、乜撚、死撚、发撚神经。</p><p>劈撚者,混帐也</p><p>报告完毕,驳同好一笑。</p>

jakan 發表於 2007-2-16 06:29:48

<p>唔全面,“撚”字喺省港同粤西好多地方都系指男性某器官,但加个“劈”就唔明点来。见最多人用来讲嘅意思就同OK嘅解释差唔多。</p>
頁: [1]
查看完整版本: 关于粤语粗口的疑问一个