Hugo_030 發表於 2007-1-28 08:47:53

关于个“璺”字!

07新字库讲<font size="4">打爛砂盆璺到?,点解唔係用“问”啊?</font>

馬萬千 發表於 2007-1-29 20:07:07

<p><font face="細明體" size="4">因為呢句話原意係「打爛砂盆以後裂開到最尾」</font></p><p><font face="細明體" size="4">因為「璺到?」同「同到?」音近,所以借用嚟表示穷根究底的詢問方式。</font></p>
[此帖子已經被作者於2007-1-29 12:08:51編輯過]

Hugo_030 發表於 2007-1-30 06:42:56

但係既然係<font face="MingLiU" size="4">詢問,打爛砂盆问到?又有咩问题?</font>

馬萬千 發表於 2007-1-31 12:59:33

<p>「年年有魚」可唔可以寫成「年年有餘」?</p>

Lucciora 發表於 2007-1-31 22:00:52

<font size="4">打爛砂盆問到?,係出自"打爛砂盆璺到?",璺: 裂痕,裂紋, ? : 底,即砂盆俾人打爛,裂痕從盆口裂到落盆底而又未到底嘅狀態,形容一路追問,唔問到水落石出誓不罷休嘅情况</font>
[此帖子已經被作者於2007-2-2 21:44:16編輯過]

Hugo_030 發表於 2007-2-1 04:34:42

<p>原来如此,噉係咪啫人哋讲</p><p>“佢救唔救得返啊?”</p><p>“好<font size="4">璺啊!</font>”</p><p></p><p>呢个意思啊?</p>

Wai 發表於 2007-2-1 05:08:26

<p><font face="新細明體">Hugo講嗰個例子係用man3,“抆”。</font></p><p><font face="新細明體">唔係用man6。</font></p>
頁: [1]
查看完整版本: 关于个“璺”字!