庾庚 發表於 2004-11-13 08:19:03

[讨论]看让我重新提起了学历史的兴趣

以前历史学得劲差,不过而家一边看刘邦和项羽一边复习了不少的典故,使我重新对历史产生了兴趣.其实呢出电视真系可以学到不少成语的出处.

Kathy 發表於 2004-11-13 08:32:31

Re:[讨论]看让我重新提起了学历史的兴趣

不過...我見到秋官做戲會打冷震~~~ em3:

ping师弟 發表於 2004-11-14 04:37:13

照出戏甘影~~我会中意项羽多d,刘邦太奸诈了~~~

High_Hand 發表於 2004-11-14 08:51:43

我都鍾意韓信,不過如果仳我做,我做劉邦

庾庚 發表於 2004-11-14 10:09:26

寻晚我个女女好搞笑,距晚晚都跟我地睇开呢出戏,突然间爆左句:"点解重未影刘邦噶?等我打电话问下刘邦先得."过左一阵又跟住讲,"哦,刘邦距话就快得闲喇喔,就快影啦."笑死我地啊.

highyun 發表於 2004-11-15 08:35:41

我始终好反感搵个咁样衰嘅人做虞妃

庾庚 發表於 2004-11-15 21:14:17

highyun在2004-11-15 00:35:41说道:我始终好反感搵个咁样衰嘅人做虞妃

其实吴美蘅的气质不错啊,不过演呢个角色好似就一般适合.

毛小子 發表於 2004-11-16 18:08:23

刘邦是厚黑学的始祖!

High_Hand 發表於 2004-11-16 18:26:43

我都鍾意吴美蘅,highyun唔識欣賞!~

咩喺厚黑道吖?~ em6:

庾庚 發表於 2004-11-17 08:29:26

high_hand在2004-11-16 10:26:43说道:我都鍾意吴美蘅,highyun唔識欣賞!~

咩喺厚黑道吖?~ em6:

其实好直白啊--就是面皮厚和黑心噶学问咯,咔咔~ em2:

highyun 發表於 2004-11-17 09:03:57

我原来以为厚道同埋黑仔添

Kathy 發表於 2004-11-17 09:14:38

highyun在2004-11-15 00:35:41说道:我始终好反感搵个咁样衰嘅人做虞妃

唔係掛........吳美珩叫醜???

咁你既人生都幾慘.....你見到成個世界既女人都咁樣衰......................

雖然佢未係好靚...但點都唔叫樣衰呀嘛

毛小子 發表於 2004-11-17 20:29:20

还有人将刘邦和恺撒大帝,相提为世界两大著名帝王。

highyun 發表於 2004-11-18 00:48:11

kathy在2004-11-17 01:14:38说道:highyun在2004-11-15 00:35:41说道:我始终好反感搵个咁样衰嘅人做虞妃

唔係掛........吳美珩叫醜???

咁你既人生都幾慘.....你見到成個世界既女人都咁樣衰......................

雖然佢未係好靚...但點都唔叫樣衰呀嘛

相对而言吖嘛,噉佢同关之琳(电影版)比,系差咗好多班喎。
平时我睇睇选美,有时话啲佳丽丑,系相对其他佳丽而言,佢喺平时生活中同其他人比可能已经显得好靓架啦。

无线成日都系噉架啦,搵埋晒啲唔靓嘅人做历史美人。上次又系,搵嗰件向海蓝做杨贵妃。

High_Hand 發表於 2004-11-18 02:23:15

向海藍就真喺唔靚啦,其實佢個樣都唔算醜,但衰在氣質差兼扮嘢!~ em6:

庾庚 發表於 2004-11-21 08:43:11

high_hand在2004-11-17 18:23:15说道:向海藍就真喺唔靚啦,其實佢個樣都唔算醜,但衰在氣質差兼扮嘢!~ em6:

她的扮相好唔自然,唔中意她.

fsbruce 發表於 2004-11-22 16:27:45

庾庚在2004-11-13 00:19:03说道:以前历史学得劲差,不过而家一边看刘邦和项羽一边复习了不少的典故,使我重新对历史产生了兴趣.其实呢出电视真系可以学到不少成语的出处.

赞成。我都喺通过睇小说、电视、电影去了解历史的,虽然作了好多改编,但只要知道边个係真实历史人物,边件係真实历史事件,将虚构的人和事撇开,就唔怕学歪了,而且比抓住本历史书学野有趣好多!

highyun 發表於 2004-11-25 00:49:21

其实最好就系先学真嘅历史,再睇香港电视,因为香港电视真系改编得好离谱。记得好多年前秋官喺亚视做嗰出《诸葛亮》,个诸葛亮竟然好打都识飞天遁地。

庾庚 發表於 2004-12-5 09:51:41

终于今晚看完了大结局,心里有点不舒服的感觉……

highyun 發表於 2004-12-5 21:23:38

ibm面试,有道题目竟然系“评价一下刘邦同项羽”,嗰hr姐姐睇嚟好钟意睇电视。
頁: [1] 2
查看完整版本: [讨论]看让我重新提起了学历史的兴趣