ijun 發表於 2013-8-28 13:47:33

真係冇"陰功":極古老而又先進嘅華夏倫理觀(陰騭/陰德/陰玏)

陰騭/陰德/陰玏: 騭字讀若質

即係為善不為人知,在無人知道的情況下做事去方便人,或者助人化險消災等等善德,不為人所知故曰陰. 以後嘅孔孟所謂"慎獨", 其實道德境界上比起來還遠不及陰騭. 老子道德經則係呢種講陰騭的大成者. 老子"知其白, 守其黑" 又"寵辱若驚,貴大患若身" 又"江海之所為百谷王" 又"聖人不病, 以其病病", 等等.

出處最早應為為華夏嘅書經洪範,又叫尚書.洪範篇有"惟天陰騭下民". 今日嘅所謂中國人, 完全喪失了本色, 我在此僅舉出一例, 即係今人已不知陰騭陰德陰功為何. 古代嘅華夏之所以能如此光輝, 全靠社會有一種"陰騭"嘅觀念來規範行為. 但係, 現今講下講下, 已經無人講陰騭, 今日好像只有廣東方言尚有用陰功陰德, 但係都已經失去了理解, 或者更加忘卻了本意. 更甚者, 把陰德專用在講述江湖神棍嘅拜神活動上. 其實, 陰騭真係一種極先進嘅觀念, 西方有倫理哲學, 但係冇陰騭觀念.

即德又好, 積陰德又好, 記得, 陰騭者,為善不為人知.

(本人乃係一個80後華人,長時間生活在西方,覺得其實西方許多嘢不如華夏原有嘅,奈何每每有機會翻到亞洲就覺得今日之中國人完全稱不上為"華夏",完全係一個半死民族,衣食住行所有嘢都要挂住人家西方品牌, 唉...空長嘆...空長嘆...)

使君子 發表於 2013-9-4 09:56:12

阴阳功德、因果业报,是南亚佛教的概念。

老子《道德经》"知其白 守其黑",是儒家仁义舍身观的前身,佛教「我不入地狱 谁入地狱」亦可视作相同观点,但前提是牺牲者自认为能力地位高于众生,所以不能简单理解成平民百姓积功德,因为积功德的本质仍是追求利己的回报,而舍身则是损己利他的投入。

KinNg 發表於 2013-9-5 10:21:24

老子係一個避世主義者,道德經解決唔到現實社會嘅問題!

ijun 發表於 2013-10-21 08:16:24

回覆 2# 使君子

我都知功德係乜, 不過我講嘅係"陰德". 或者你長期生活喺大陸, 好難明白"陰德"嘅意思.

使君子 發表於 2013-10-22 16:06:43

我講嘅係"陰德". 或者你長期生活喺大陸, 好難明白"陰德"嘅意思. ...
ijun 發表於 2013-10-21 08:16 http://bbs.cantonese.asia:2012/images/common/back.gif

阳德:做好事唱通街。 阴德:做好事无人知。

「鱼翅捞饭」时期,大量珍稀海洋物种被香港的酒楼食肆杀死,有无积阴德? 李嘉诚、李兆基 70年代起的「咸水楼」,有无积阴德? 「红筹之父」 梁伯韬 90年代引入甘多大陆国企来港上市,有无积阴德? 终审庭的英国白人法官,97年时放开「双非」涌港限制,有无积阴德?

呢,所以,懒鸠吾叻,有口话人,无口话自己,抵你班「K佬」折堕。

KinNg 發表於 2013-10-30 09:41:39

所謂積陰德,諗的都係自己先,都係自私的表現!
美國有研究話,幾乎所有慈善捐款都係為自己著想,係自私的表現之一!
其實都無錯,孔子話過,人不為己,天誅地滅!
頁: [1]
查看完整版本: 真係冇"陰功":極古老而又先進嘅華夏倫理觀(陰騭/陰德/陰玏)