beyond 發表於 2006-5-1 23:17:03

网上边度有用广州话朗读嘅诗词曲下载?

如题。

rugal 發表於 2006-5-11 05:16:47

Re:网上边度有用广州话朗读嘅诗词曲下载?

殺人王 發表於 2006-5-14 02:34:06

粵劇?

rugal 發表於 2006-7-14 02:44:42

殺人王在2006-5-13 18:34:06說道:粵劇?
no

佛山霍先生 發表於 2006-7-14 22:19:08

曲?有粤语咩?唔通系粤曲?

rugal 發表於 2006-7-15 00:32:23

就係古代啲詩歌,用廣州話朗讀。好多人識用普通話來讀,包括我自己。但作為一個廣州人,我想用廣州話來讀詩歌,無奈有部份字唔識讀。

superjill 發表於 2006-7-15 05:17:50

睇下香港电台重有无《粤讲粤啱听》呢个电台录音down
里面有个环节叫做“粤有诗意”,专教人点用粤语读诗

rugal 發表於 2006-7-15 06:57:58

superjill在2006-7-14 21:17:50說道:睇下香港电台重有无《粤讲粤啱听》呢个电台录音down
里面有个环节叫做“粤有诗意”,专教人点用粤语读诗
好,唔該,我第日留意下。

羊城惜花人 發表於 2006-7-17 04:00:16

rugal在2006-7-14 16:32:23說道:就係古代啲詩歌,用廣州話朗讀。好多人識用普通話來讀,包括我自己。但作為一個廣州人,我想用廣州話來讀詩歌,無奈有部份字唔識讀。

我知道依家好多廣州學生都有呢種請況
呢個好明顯係當今教育所致
我亦都為此感到惋惜
但本人卻比較偏向於用粵語閱讀古代文學
稍為對語音語調用啲研究嘅人都知用粵語閱讀古代文學係比國語顺

例如:李白嘅
抽刀断水水更流,举杯消愁愁更愁
其中,“流”同“愁”粵語韻都係“au4”
而普通話中,一個係“liu”,一個係“chou”
可見,粵語係更壓韻嘅

另外,亦有人話粵語係最接近古漢語嘅方言

所以,我大力提倡使用粵語閱讀古代文學

dada 發表於 2006-7-17 14:20:55

推薦現龍系列 ─《樂在詞中》http://www.dragonwise.hku.hk/dragonwise/

新詩—新詩共 17 首,由兒童文學作家創作。內容充滿童趣,生活氣息濃厚。一齊來開開心心誦詩學詞,事半功倍。

古詩—這裏選輯的 21 首詩,全部是家傳戶曉的舊體詩歌。這些詩歌都是文字精品,韻律優美,琅琅上口。從中學習詞彙,印象特別深刻。

童謠—童謠包括趣緻生動的民間童歌及以前啟蒙讀本《三字經》的節錄片段,內容多樣,節奏感強。可朗誦,可清唱。這樣學習詞語,既有趣,又有方向。

故事—這部分由哈利龍龍系列及另外三個小故事組成。情節豐富,人物性格突出.進入了這些故事世界,你會不知不覺間學懂大量的相關詞語。你要知道小恐龍哈利學魔法的驚險趣事嗎?快快進來......

rugal 發表於 2006-7-17 19:55:38

dada在2006-7-17 6:20:55說道:推薦現龍系列 ─《樂在詞中》http://www.dragonwise.hku.hk/dragonwise/

新詩—新詩共 17 首,由兒童文學作家創作。內容充滿童趣,生活氣息濃厚。一齊來開開心心誦詩學詞,事半功倍。

古詩—這裏選輯的 21 首詩,全部是家傳戶曉的舊體詩歌。這些詩歌都是文字精品,韻律優美,琅琅上口。從中學習詞彙,印象特別深刻。

童謠—童謠包括趣緻生動的民間童歌及以前啟蒙讀本《三字經》的節錄片段,內容多樣,節奏感強。可朗誦,可清唱。這樣學習詞語,既有趣,又有方向。

故事—這部分由哈利龍龍系列及另外三個小故事組成。情節豐富,人物性格突出.進入了這些故事世界,你會不知不覺間學懂大量的相關詞語。你要知道小恐龍哈利學魔法的驚險趣事嗎?快快進來......
個網睇落幾好喎。要用代理先上到。可惡!
頁: [1]
查看完整版本: 网上边度有用广州话朗读嘅诗词曲下载?