highyun 發表於 2005-10-11 23:51:51

[討論]起势、猛咁、搏命

“佢起势饮水”
“佢搏命饮水”
“佢猛咁饮水”
“佢唔停饮水”

国语里面意思相近嘅只有一个“不停”。粤语有冇更多其它嘅同义词呢?

desmond 發表於 2005-10-12 05:33:42

Re:[討論]起势、猛咁、搏命

佢係噉飲水。

Kathy 發表於 2005-10-12 08:28:57

佢一路飲水

desmond 發表於 2005-10-12 20:07:11

佢飲水飲唔停。(呢句係咩文法?少少英文feel)

Cactus 發表於 2005-10-12 21:27:55

牛飲。
扲住頭飲水。

蟲子 發表於 2005-10-13 01:30:48

佢夾硬飲

Kathy 發表於 2005-10-13 05:17:28

佢狂飲水~

highyun 發表於 2005-10-13 17:11:15

蟲子在2005-10-12 17:30:48說道:佢夾硬飲

你哋就真系夹硬嚟喇。
我想问嘅系“起势”嘅同义词,唔系“起势饮”嘅同义词。

余OK 發表於 2005-10-14 04:58:25

佢一味喺處飲水。。。

豬豬奶茶 發表於 2005-10-14 21:03:52

一支駁一支

噉算唔算?好似唔多啱你嘅格式要求

蟲子 發表於 2005-10-14 23:06:21

引用:
--------------------------------------------------------------------------------
蟲子在2005-10-12 17:30:48說道:
佢夾硬飲
--------------------------------------------------------------------------------

你哋就真系夹硬嚟喇。
我想问嘅系“起势”嘅同义词,唔系“起势饮”嘅同义词。

『本文僅代表作者的觀點,版權屬作者與粵語協會論壇共同所有』

em3:唔好意思,睇錯咗!
詞彙有限,唔知道喇

打雀英雄 發表於 2005-12-6 08:41:34

佢死饮烂饮。(呢个勉强咗啲) em2:

NGF 發表於 2005-12-6 09:29:33

好似都畀你地数得七七八八了啵。。。

不过呢种情况我老窦会话“饮水好似牛噤”
頁: [1]
查看完整版本: [討論]起势、猛咁、搏命