QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4630|回復: 10

翻唱: 徐小鳳-每日懷念你 by 東加豆

今年農曆新年期間, 走在深水步試試看來個平貨尋寶日.

就給我找到一隻好像是 十元 的雙 VCD  徐小鳳 原裝個人演繹 KTV,

開心得我有如發現了甚麼似的....喜悅..^^

之後久不久就拿來唱, 不過今次錄這首歌, 大家真的要原諒, 期望也不要多的.

懷舊歌真的很難唱, 我希望透過 post ...練習多點.

多多包容...

那隻孖碟...其實有很多歌想唱...可是...handle 唔到...^^

掂喎
其实我觉得豆豆已经唱得唔错嘞,小凤姐嘅歌唔係人人都适合唱,最难得就係你可以保持自己嘅唱腔嚟演绎呢首歌。
豆豆啲行文…… 豆豆嘅演绎
雖然我好尊重小鳳姐,亦都好鍾意小鳳姐嘅歌,不過唔係好鍾意佢嗰把中音嘅聲綫,覺得低咗少少,可能我唔識欣賞。反而係豆豆嘅中高音聲綫順耳好多

於我之前聽嘅原版唔同感覺喎~~~~~別有風味~~~

聽過幾首豆豆嘅翻唱曲,覺得豆豆嘅聲音 好有底蘊~~~~我鍾意````

D腔音我都想學。。但係學唔到位~~

呢首小鳳姐嘅經典名曲,一直以來都非常喜歡!豆豆演繹嘅版本,別有一番風味!好聽!

好多謝你們聽了我這首歌....

我會努力的..

还是旧歌听落有味道

豆豆出品,质量有所保证。并非溢美之词,睇下我收藏咗几多妳嘅歌就知喇!好多妳以前唱嘅歌,我都几乎听过,只系考虑到唔好阻住啲新帖,先冇顶上嚟。

其實VCD消人聲之後得單音軌,用DVD做音軌先可以保留雙聲道立體聲效果。