QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5325|回復: 13

[原創] A Song for You--- 寫給新婚好友

最近得悉昔日同窗好友M仔同W女即將拉埋天窗,手痕寫咗首歌祝福佢兩個白頭到老,永結同心。曲用咗今年我最喜歡嘅流行曲之一:林一峰嘅紅河村,詞就包含咗好友M仔,同W女嘅一啲片段。

A Song for You

原曲:《紅河村》---林一峰(2008)
作曲:林一峰
填詞:LHK
點擊下載: old lo.mp3 (1.88 MB, 下載次數: 113)

記得當天,二中的一個教室
被Wong Gong Boh 責怪一起要等處罰
在勞委的同情之下,安置到包乾區執勤
暗裏着迷,我被你深深吸引

圖書館自習室中相約晚餐
在寒冬中,與你牽手風雨間
在回家的那串街道傾訴彼此的心事
贈你的字條,蘊藏對你心意

杭州的包裹多麽溫暖我心
明天你遠去他朝可會歸返?
人民北的每個思念奔向加州的三藩
信任,永在兩顆心之間

挽手跟你不覺間,就快十年似瞬間
求婚的一刻你說今生不會再分開
由此刻著上婚紗走到永久的將來
下個十年,每日也更恩愛

(KK今晚可惜遠在Milan)
(願奉上這首歌,慶賀你快樂無限)

也許青春有一天歸向平淡
是如水般卻也精彩因有你相伴
無需珍珠與寶石,只要天天一起消閒
每個晚上散步隨意再暢談

各位鄉親,我今天喺處結婚
洞房花燭,我倆今晚恩愛升溫
從今天起我生命不再孤單一人,
Dear My Darling,接受我這一吻

從今天起我生命不再孤單一人,
Dear My Darling,接受我這一吻

註:1. 詞中Wong Gong Boh 為初中班主任名字之拼音
2. 詞中「勞委」是本人曾任職務、「KK」是好友對本人之稱呼
3. 「杭州」、「三藩市」係M仔讀書嘅地方,而「人民北」就係W女住嘅地方。

一連聽咗K少寫嘅《A song for you》好幾次,歌詞認真正!冇得頂!
除咗夠溫馨夠浪漫,仲非常之感人,頗具現代都市人嘅嗰份難得嘅純與真。

原曲嘅旋律都好正。

K少,你個死黨M仔有你呢個朋友真係夫復何求!

强烈要求M仔喺婚礼上面播出呢首歌!

呢part係咪押普語韻呢:

也許青春有一天歸向平淡
是如水般卻也精彩因有你相伴
無需珍珠與寶石,只要天天一起消閒
每個晚上散步隨意再暢談

多謝各位欣賞。余生敏感咗少少喇,純粹巧合。

原帖由 samkong 於 2008-4-19 21:18 發表 一連聽咗K少寫嘅《A song for you》好幾次,歌詞認真正!冇得頂!除咗夠溫馨夠浪漫,仲非常之感人,頗具現代都市人嘅嗰份難得嘅純與真。

非常同感! LHK兄,你呢首歌果然係不凡啊!!!我一直聽緊,聽咗好耐啊!越聽越覺得越多美(味)感

跟住唱...竟然感動到喊左出黎........LHK...你係得既!
M仔几时结婚啊?你系咪现场献唱先?其实系边个唱都重未知噃!
歌曲太感人了,支持支持。

顶!

M仔和W女真的好幸福,有你这首感人温馨的歌曲可以作为他们最好的婚礼礼物了。

今晚先聽到呢首咁好聽咁感動人嘅歌。。。。

聽到第二遍,就真係忍唔住流吓眼淚。。。。分唔清係畀曲定LHK作嘅詞感動。。。奉上滿心祝福!

一个M,一个W,又会岩得甘紧要既?
多謝支持,放埋個自製MV上嚟先。