QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5774|回復: 15

[南粵名人] 伍晃荣先生纪念集

前无线电视新闻部体育新闻采访主任伍晃荣先生因为白血病感染肺炎,导致器官衰竭,于2008年4月17号下昼6点35分,喺香港玛嘉烈医院离世。

对此,我哋深感惋惜!在此对其家人表示深切问候,并对伍晃荣先生致以最崇高嘅敬意!

我哋永远都记得佢嗰句极具哲学意味、并且深入民心嘅说话:「波,系圆嘅!」

相信呢处好多人都好钟意伍晃荣先生,因此希望透过呢个纪念集,将佢嘅经典金句、大家对佢嘅点滴印象……尽录于此,作为对呢位新闻艺术工作者嘅纪念、追思、敬意!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

风水,系轮流转嘅!

经典金句

守门员最好嘅朋友系条门柱!

我一日返十个钟,但将最精彩嘅三分钟畀你睇!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

再嚟经典金句

十二码有两个可能,一系入,一系唔入。

有乜嘢比入一球波更好?答案梗系入多一球啦!

喺《新闻话事,人》(2007年11月)访问苏凌峰嗰集嘅尾声,伍晃荣攞出一张摄于1982年嘅相畀苏凌峰睇——相里面有李汶静(已故)、何洁贞、陆嘉敏、伍晃荣同苏凌峰等人。

「阿盲」好深情噉话:「如果可以后生多一次,噉几好呢!」

記得有次印象尤其深刻,約莫喺九十年代尾某場南美球會比賽,評述一方攻勢甚猛,龍門芝拉華特擋波舞龍噉舞:「可憐個芝拉華特,好似個黃大仙噉——有球(求)必應」。
由细就听他讲体育新闻,后来换左人始终都系唔惯
顶!伍晃荣先生嘅成就绝对系我哋岭南文化嘅一种代表!移过嚟娱乐频道算咩意思?!

转返过嚟咪几好!继续:

有咩比一个乌龙波重好呢?答案就系两个乌龙波。

同个波有仇咩?!

通常乌龙波都系好波。

倒挂嘅乌龙波重好波!

英雄能敌千军万马,最后却逃唔过兄弟嘅出卖——舒米高成场波左飞右扑挡住对方射门,最后加利仔却摆咗个乌龙。

葡萄牙个保力达想笠过龙门李云在,点知连条横楣都笠过埋。

射得靓,救得重靓!

千祈唔好以为呢场波好紧张,系我讲得紧张咋!(2002世界杯克罗地亚对墨西哥)

阿盲地位,谁可代替?

http://general-lo.blogcn.com/diary,15256362.shtml

發覺食齋嘅人士都好似唔係幾Like講粗口,唔通食得齋多真係會宅心仁厚?

原帖由 Yuok 於 2008-4-18 13:57 發表   記得有次印象尤其深刻,約莫喺九十年代尾某場南美球會比賽,評述一方攻勢甚猛,龍門芝拉華特擋波舞龍噉舞:「可憐個芝拉華特,好似個黃大仙噉——有球(求)必應」。 ...

我狂顶你!我以为净系得我对依句印象深刻!

風趣幽默,別具一格---呢個就係伍生講體育新聞嘅最大特色。
後無來者,又一個有口才同魅力嘅人離開我哋。

波 系圆嘅

球赛充分体现 [波 系圆嘅] 道理

http://you.video.sina.com.cn/b/12558374-1282788590.html