QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4094|回復: 13

[媒體錯字] 2008.04.16南方都市报

广州播客第256期

同声同气
阿展专栏

1.呢个底留番畀你抄嘞!(这个底我留给你抄吧。)

——又一个黑色星期一,一老股民走出证券公司时晦气地说。

2.一个四川、一个湛江、一个湖南,换咗三个保姆,而家个仔岁半都未识讲嘢,你话激唔激气吖?(一个四川的、一个湛江的、一个湖南的,换了三个保姆,现在小孩岁半还不会说话,你说气不气人?)

——下午茶时间,几个师奶在茶楼话家常,其中一个这样说。

3.甲:使唔使咁早开风扇瞓觉呀?呢几晚重凉浸浸噃。(不用这么早就开着电风扇睡觉吧?这几天晚上还凉风阵阵的。)

乙:要嚟吹下啲蚊啫。以前就话「唐伯虎点蚊香」,而家啲蚊十足轰炸机噉,蚊香冇用口架啦。(用来吹吹蚊子罢了,以前就点蚊香,现在的蚊子像轰炸机一样,蚊香没有用了。)

——两个街坊在小区的休闲区拉家常。

4.甲:寻日真系畀老婆激到扎扎跳,挂住打麻将,仔又唔去凑,餸又唔去买,重打电话过嚟,我斗紧地主点行得开啫?呢啲嘢不嬲佢做开口架嘛。(昨天真的让老婆气到,只顾打麻将,小孩放学不去接,菜也不去买,还打电话过来,我正斗地主怎能走得开呢?这些事一直都是她做的嘛。)

乙:后尾呢?(后来呢?)

甲:后尾咪去酒楼食饭啰,反正佢赢咗麻将。(后来就上来酒楼,反正她赢了麻将。)

乙:你哋真系识叹嘞。(你们真会享受。)

——两个街坊在小区休闲区拉家常。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080416/ArticelB12003FM.htm

广州播客第256期

同声同气
阿展专栏

1.呢个底留番畀()你抄嘞!(这个底我留给你抄吧。)

——又一个黑色星期一,一老股民走出证券公司时晦气地说。

2.一个四川、一个湛江、一个湖南,换咗三个保姆,而家个仔岁半都未识讲嘢,你话激唔激气吖?(一个四川的、一个湛江的、一个湖南的,换了三个保姆,现在小孩岁半还不会说话,你说气不气人?)

——下午茶时间,几个师奶在茶楼话家常,其中一个这样说。

3.甲:使唔使咁早开风扇瞓觉呀()?呢几晚重凉浸浸噃。(不用这么早就开着电风扇睡觉吧?这几天晚上还凉风阵阵的。)

乙:要嚟吹下啲蚊啫。以前就话「唐伯虎点蚊香」,而家啲蚊十足轰炸机噉,蚊香冇用口架」(㗎  )啦。(用来吹吹蚊子罢了,以前就点蚊香,现在的蚊子像轰炸机一样,蚊香没有用了。)

——两个街坊在小区的休闲区拉家常。

4.甲:寻日真系畀老婆激到扎扎跳,挂住打麻将,仔又唔去凑,餸又唔去买,重打电话过嚟,我斗紧地主点行得开啫?呢啲嘢不嬲佢做开口架」(㗎  )嘛。(昨天真的让老婆气到,只顾打麻将,小孩放学不去接,菜也不去买,还打电话过来,我正斗地主怎能走得开呢?这些事一直都是她做的嘛。)    (斗地主系打麻雀?真系九唔搭八)

乙:后尾(屘)呢?(后来呢?)

甲:后尾(屘)咪去酒楼食饭啰,反正佢赢咗麻将)。(后来就上来酒楼,反正她赢了麻将(钱)。)    (或反正佢打麻雀赢咗)

乙:你哋真系识叹嘞。(你们真会享受。)

——两个街坊在小区休闲区拉家常。

新中国第一批法律人才

□冯璐赟专栏

照片提供、口述:邓嘉乐

拍摄地点:广东国民大学

拍摄时间:1950年11月

我爸爸邓济海,系喺广东国民大学(广州民国时期成立嘅私立大学,分校区旧址系而家嘅惠福西路省人民医院位置)嘅法律系毕业嘅。我爸爸系肇庆高腰人,读紧高中嘅时候抗战爆发,因战争只能够停课,等到抗战结束之后肇庆中学复课,先至完成高三课程,之后喺1947年,先考到嚟广州读大学。

喺民大读书期间,我爸爸系半工半读口架。原因系,一嚟读嘅系私立大学,学费相对嚟讲贵啲,屋企有兄弟姊妹,家庭条件唔算太好;二嚟系因为屋企有个妹妹,当时已经有对象差唔多结婚,但系我哋屋企嗰边嘅传统系细嘅唔可以爬头,所以我爸爸就比较早结咗婚,有家庭但系重读紧书,就更加要一路做住嘢,减轻负担嘞。所以我爸爸喺1946年11月到1950年12月期间,都系一路打工一路读书口架,上课系读夜堂,日头就上班。一开始喺光复南路嘅华南糖行度做,后尾就去咗泰康路嘅大来席庄度做店员,呢两间商行都喺五十年代公私合营嘅时候畀合并,就关闭咗嘞。大学期间,半工读嘅生活既系辛苦,但亦充实。

同一个系里面,有好多年龄相差颇远嘅同学,因为系抗战后招生嘅关系,大家求学心切,所以唔单止学校人数剧增,而且同一届嘅生源里面,年龄相差十几岁嘅大有人在,情况就同「文革」后恢复高考差唔多。爸爸虽然半工读,空余时间唔多,但系一有机会,都会参加下活动口架,佢钟意游水、打篮球,文娱爱好系吹口琴,都会参加下佢哋文法学院嘅运动会同埋文艺表演活动。我哋学校有一个「法律研究会」,系一个法学专业学术研究同交流嘅组织,学校嘅学术氛围相当唔错,定期都会同当时嘅中大等高校嘅法律研究会搞下学术交流会,我爸爸亦都经常参加法研会嘅活动,同啲同学都曾经听过啲好有名嘅法律专家学者嘅讲座,受益匪浅。呢一张相就系1950年底,临近毕业嘅时候,民大法研会嘅全体同学同教授嘅合影,亦都算系佢哋嘅集体毕业相嘞。我爸爸邓济海就系第二排中间嗰个嘞。

1951年1月,我爸爸正式大学毕业。毕业前,中央嘅人事部门嚟到广州招人,因为当时新中国啱啱成立冇几耐,国家用人紧迫。要通过选录并唔系一件容易嘅事情,经过学生会推荐、校方推荐再到正式考核,三日时间就决定名单。民大一共八个人畀国家人事部录用,法律系就有五个,三个喺最高人民检察署,一个喺最高人民法院,重有一个喺内务部。就系呢一年嘅春节前,我爸爸就同同学,重有其他学校同样畀国家人事部录用嘅学生一齐北上。佢哋嗰时上班系要戴襟章口架,纪律严明。我爸爸喺北京最高检察署第三处(行政诉讼同民事案件检察处)做嘢嘅时候试过乔装打扮,跟踪调查人证,搜集物证。作为一个读法律嘅人,可以喺国家最高检察机关度做嘢,系一份好理想嘅工作。但系,因为爸爸系广东人,有啲唔习惯北方嘅气候、饮食等各方面嘅条件,更重要嘅,系当时我已经出咗世,作为父亲唔可以喺个仔身边,始终唔好。所以,喺北京一年未够之后就申请调返嚟广州嘅人民检察署嘞。1957年,全国都成立法律顾问处,我爸爸调去法律顾问处,成为新中国第一批律师。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080416/ArticelB12002FM.htm

冯璐赟专栏

照片提供、口述:邓嘉乐

拍摄地点:广东国民大学

拍摄时间:1950年11月

我爸爸邓济海,系喺广东国民大学(广州民国时期成立嘅私立大学,分校区旧址系而家嘅惠福西路省人民医院位置)嘅法律系毕业嘅。我爸爸系肇庆高腰人,读紧高中嘅时候抗战爆发,因战争只能够(只好)停课,等到抗战结束之后肇庆中学复课,先至完成高三课程,之后喺1947年,先考到嚟广州读大学。

喺民大读书期间我爸爸系半工半读口架」(嘅)。原因系,一嚟读嘅系私立大学学费相对嚟讲贵啲,屋企有兄弟姊妹,家庭条件唔算太好;二嚟系因为屋企有个妹妹当时已经有对象差唔多结婚,但系我哋屋企嗰边嘅传统系细嘅唔可以爬头所以我爸爸就比较早结咗婚,有家庭但系重读紧书就更加要一路做住嘢,减轻负担嘞。所以我爸爸喺1946年11月到1950年12月期间都系一路打工一路读书口架」(㗎  ),上课系读夜堂,日头就上班。一开始喺光复南路嘅华南糖行度做,后尾(后屘)就去咗泰康路嘅大来席庄度做店员,呢两间商行都喺五十年代公私合营嘅时候畀(被)合并,就关闭咗嘞。大学期间,半工读嘅生活既系辛苦,但亦充实。 (半工读嘅生活虽然辛苦,但充实。)

同一个系里面有好多年龄相差颇远嘅同学,因为系抗战后招生嘅关系大家求学心切所以唔单止学校人数剧增而且同一届嘅生源里面,年龄相差十几岁嘅大有人在情况就同「文革」后恢复高考差唔多。爸爸虽然半工读空余时间唔多但系一有机会都会参加下活动口架」(㗎  ),佢钟意游水、打篮球,文娱爱好系吹口琴,都会参加下佢哋文法学院嘅运动会同埋文艺表演活动。我(佢)哋学校有一个「法律研究会」系一个法学专业学术研究同交流嘅组织学校嘅学术氛围相当唔错定期都会同当时嘅中大等高校嘅法律研究会搞下学术交流会,我爸爸亦都经常参加法研会嘅活动同啲同学都曾经听过啲好有名嘅法律专家学者嘅讲座,受益匪浅。呢一张相就系1950年底,临近毕业嘅时候,民大法研会嘅全体同学同教授嘅合影亦都算系佢哋嘅集体毕业相嘞。我爸爸邓济海就系第二排中间嗰个嘞。

1951年1月,我爸爸正式大学毕业。毕业前,中央嘅人事部门嚟到广州招人因为当时新中国啱啱成立冇几耐国家用人紧迫。要通过选录并唔系一件容易嘅事情经过学生会推荐、校方推荐再到正式考核三日时间就决定名单。民大一共八个人畀国家人事部录用法律系就有五个三个喺最高人民检察署一个喺最高人民法院,重有一个喺内务部。就系呢一年嘅春节前,我爸爸就同同学重有其他学校同样畀国家人事部录用嘅学生一齐北上。佢哋嗰时上班系要戴襟章口架」(㗎  ),纪律严明。我爸爸喺北京最高检察署第三处(行政诉讼同民事案件检察处)做嘢嘅时候试过乔装打扮跟踪调查人证搜集物证。作为一个读法律嘅人可以喺国家最高检察机关度做嘢系一份好理想嘅工作。但系因为爸爸系广东人有啲唔习惯北方嘅气候、饮食等各方面嘅条件更重要嘅系当时我已经出咗世作为父亲唔可以喺个仔身边始终唔好。所以喺北京一年未够之后就申请调返嚟广州嘅人民检察署嘞。1957年全国都成立法律顾问处我爸爸调去法律顾问处成为新中国第一批律师。
公交唔畀交委面?

□兰心

泉哥:呢排啲公交公司好唔畀面市交委啵!

欢姐:呢样嘢你都知啊?

泉哥:睇下新闻就知道啦。前排省开两会嗰阵,啲公交公司嘅老细一齐揾媒体报料,话LPG搞到佢地鸡毛鸭血、巨额亏损,但系有关部门重要佢地报利润。

欢姐:哦,呢单新闻听过啦。啲有关部门又系争唔落嘅,LPG系佢哋强推嘅,有咩理由搞到人哋亏损都重要人哋报盈利口架?

泉哥:咪系啰。所以最近交委话要调整公交线路,啲公交公司发现方案对佢哋冇咩好处,而且可能会继续蚀本添,咪异口同声噉话嗰方案唔科学、有问题啰。你话几唔畀面啊!

欢姐:噉就难讲啰,蚀底嘅嘢边个都唔想做口架喇。不过交委同公交公司,一个系管理者、一个系经营者,大家睇问题嘅角度唔同,有啲分岐都好正常啫。只要最终公交方案嘅调整对广州市民系有好处嘅,噉就冇咩问题喇。

泉哥:呢样嘢就重难保证啦。你记唔记得年初嗰阵咪搞过一个地铁公交票价优惠嘅听证会嘅,到现家都冇消息啊!

欢姐:记得,乜同呢件事有关系咩?

泉哥:梗系有啦!虽然前嗰排有官员话,嗰优惠方案系因为条数要计得准确啲,特别系涉及公交企业补贴测算嗰度,所以未能出台。但系你谂下都知啦,政府系搞听证方案之前,肯定对每个方案要使几多钱系计过嘅,冇十足都有八九啦。听证之后,方案变化又唔大,有咩理由要计咁耐啊?肯定系利益问题搞到有分岐,所以拍唔到板啰。

欢姐:听落又几有道理啵。政府有时搞啲嘢又真系令到啲企业几鬼难受嘅,好似以前搞老人免费搭车噉,听讲啲补贴都未畀公交公司啊。

泉哥:就系噉啰。政府派糖,企业埋单。啲公交公司已经蚀本蚀到傻晒,重要帮政府嘅福利政策埋单,你话佢制唔制啊?所以今次嘅方案话就话可以帮佢哋赚到钱,但系公交公司计过条数唔系噉嘅,咪一齐出嚟反对啰。

欢姐:原来系噉。睇嚟呢次调整都好难好快有结果啵。

泉哥:我睇都系啦。望就望政府真系为市民着想,畀多啲诚意出嚟,唔好成日谂住悭钱。如果唔系,市民搭车可能重会系贴钱买难受嗰只啊!

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080416/ArticelB12005FM.htm

公交唔畀交委面?

□兰心

泉哥:呢排啲公交公司好唔畀面市交委啵(噃)!

泉哥:睇下新闻就知道啦。前排省开两会嗰阵,啲公交公司嘅老细一齐揾媒体报料,话LPG搞到佢地鸡毛鸭血、巨额亏损,但系有关部门重要佢地报利润。

欢姐:哦,呢单新闻听过啦。啲有关部门又系争唔落嘅,LPG系佢哋强推嘅,有咩理由搞到人哋亏损都重要人哋报盈利口架」( 㗎  ) ?

泉哥:咪系啰。所以最近交委话要调整公交线路,啲公交公司发现方案对佢哋冇咩好处,而且可能会继续蚀本添,咪异口同声噉话嗰方案唔科学、有问题啰。你话几唔畀面啊!

欢姐:噉就难讲啰,蚀底嘅嘢边个都唔想做口架」( 㗎  ) 喇。不过交委同公交公司,一个系管理者、一个系经营者,大家睇问题嘅角度唔同,有啲分岐(分歧)都好正常啫。只要最终公交方案嘅调整对广州市民系有好处嘅,噉就冇咩问题喇。

泉哥:呢样嘢就重难保证啦。你记唔记得年初嗰阵咪搞过一个地铁公交票价优惠嘅听证会嘅,到现(而)家都冇消息啊!

泉哥:梗系有啦!虽然前嗰排有官员话,嗰优惠方案系因为条数要计得准确啲,特别系涉及公交企业补贴测算嗰度,所以未能出台。但系你谂下都知啦,政府系搞听证方案之前,肯定对每个方案要使几多钱系计过嘅,冇十足都有八九啦。听证之后,方案变化又唔大,有咩理由要计咁耐啊?肯定系利益问题搞到有分岐(分歧),所以拍唔到板啰。

欢姐:听落又几有道理啵(噃) 。政府有时搞啲嘢又真系令到啲企业几鬼难受嘅,好似以前搞老人免费搭车噉,听讲啲补贴都未畀公交公司啊。

泉哥:就系噉啰。政府派糖,企业埋单。啲公交公司已经蚀本蚀到傻晒,重要帮政府嘅福利政策埋单,你话佢制唔制啊?所以今次嘅方案话就话可以帮佢哋赚到钱,但系公交公司计过条数唔系噉嘅,咪一齐出嚟反对啰。

欢姐:原来系噉。睇嚟呢次调整都好难好快有结果啵(嘞)

泉哥:我睇都系啦(嘞) 。望就望政府真系为市民着想,畀多啲诚意出嚟,唔好成日谂住悭钱。如果唔系,市民搭车可能重会系贴钱买难受嗰只啊!

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-16 06:09 PM 發表  ……

4.甲:寻日真系畀老婆激到扎扎跳,挂住打麻将,仔又唔去凑,餸又唔去买,重打电话过嚟,我斗紧地主点行得开啫?呢啲嘢不嬲佢做开口架」(㗎  )嘛。(昨天真的让老婆气到,只顾打麻将,小孩放学不去接,菜也不去买,还打电话过来,我正斗地主怎能走得开呢?这些事一直都是她做的嘛。)    (斗地主系打麻雀?真系九唔搭八)

甲:后尾(屘)咪去酒楼食饭啰,反正佢赢咗麻将)。(后来就上来酒楼,反正她赢了麻将(钱)。)     ...

甲:后尾(屘)咪去酒楼食饭啰,反正佢赢咗)。(后来就上来酒楼,反正她赢了麻将(钱)。)   

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-16 06:25 PM 發表   我爸爸邓济海,系喺广东国民大学(广州民国时期成立嘅私立大学,分校区旧址系而家嘅惠福西路省人民医院位置)嘅法律系毕业嘅。我爸爸系肇庆高腰人,读紧高中嘅时候抗战爆发,因战争只能够(只好)停课,等到抗战结束之后肇庆中学复课,先至完成高三课程,之后喺1947年,先考到嚟广州读大学。
 ...

我爸爸邓济海,系喺广东国民大学(广州民国时期成立嘅私立大学,分校区旧址系而家嘅惠福西路省人民医院位置)嘅法律系毕业嘅。我爸爸系肇庆高人,读紧高中嘅时候抗战爆发,因战争只能够(只好)停课,等到抗战结束之后肇庆中学复课,先至完成高三课程,之后喺1947年,先考到嚟广州读大学。

……

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-16 06:33 PM 發表      泉哥:呢排啲公交公司好唔畀面市交委啵(噃)!

欢姐:哦,呢单新闻听过啦。啲有关部门又系争唔落嘅,LPG系佢哋强推嘅,有咩理由搞到人哋亏损都重要人哋报盈利口架」( 㗎  ) ?

欢姐:噉就难讲啰,蚀底嘅嘢边个都唔想做口架」( 㗎  ) 喇。不过交委同公交公司,一个系管理者、一个系经营者,大家睇问题嘅角度唔同,有啲分岐(分歧)都好正常啫。只要最终公交方案嘅调整对广州市民系有好处嘅,噉就冇咩问题喇。

泉哥:呢样嘢就重难保证啦。你记唔记得年初嗰阵咪搞过一个地铁公交票价优惠嘅听证会嘅,到现(而)家都冇消息啊!

泉哥:梗系有啦!虽然前嗰排有官员话,嗰优惠方案系因为条数要计得准确啲,特别系涉及公交企业补贴测算嗰度,所以未能出台。但系你谂下都知啦,政府系搞听证方案之前,肯定对每个方案要使几多钱系计过嘅,冇十足都有八九啦。听证之后,方案变化又唔大,有咩理由要计咁耐啊?肯定系利益问题搞到有分岐(分歧),所以拍唔到板啰。

...

泉哥:呢啲公交公司好唔畀面市交委啵(噃)!

泉哥:睇下新闻就知道啦。前省开两会嗰阵,啲公交公司嘅老一齐揾媒体报料,话LPG搞到佢鸡毛鸭血、巨额亏损,但系有关部门重要佢报利润。

泉哥:咪系啰。所以最近交委话要调整公交线路,啲公交公司发现方案对佢哋冇咩好处,而且可能会继续蚀本添,咪异口同声噉话方案唔科学、有问题啰。你话几唔畀面啊!

欢姐:噉就难讲啰,蚀底嘅嘢边个都唔想做口架」( 㗎  ) 喇。不过交委同公交公司,一个系管理者、一个系经营者,大家睇问题嘅角度唔同,有啲分岐(分歧)都好正常啫。只要最终公交方案嘅调整对广州市民系有好处嘅,噉就冇咩问题

泉哥:梗系有啦!虽然前嗰有官员话,优惠方案系因为条数要计得准确啲,特别系涉及公交企业补贴测算嗰度,所以未能出台。但系你谂下都知啦,政府搞听证方案之前,肯定对每个方案要使几多钱系计过嘅,冇十足都有八九啦。听证之后,方案变化又唔大,有咩理由要计咁耐啊?肯定系利益问题搞到有分岐(分歧),所以拍唔到板啰。

……

??

等?

档?

大牌档可以理解但前嗰两个呢?

宋代官衙打鼓报时,报时有牌,称为「衙牌」,又叫「报牌」。一昼夜十二个时辰,分为十二个时牌。

《十五贯·判斩》中况钟唱嘅「谯楼报子牌」即系话夜半更楼报子时。可见「牌」可以代表时间。

宋代嘅时候,而家嘅北京路上有座「双门楼」。元、明、清三代,双门楼系广州最权威嘅「大钟楼」。楼上设置铜壶滴漏,白天根据滴漏测量嘅时间悬挂报时牌,晚上击柝,等全城人都知道而家系咩时辰。

清人《羊城竹枝词》中有「买得玉鱼归去也,双门犹挂午时牌」,证明当时广州系挂牌报时嘅。

所以,如果你想见到我嘅话,噉就真系「有牌等」嘞!

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-17 14:39 發表 呢牌??有牌等?大牌档?   大牌档可以理解但前嗰两个呢?

我都有呢个疑问,而家明白晒。

原帖由 外外星人 於 2008-4-17 20:51 發表   我都有呢个疑问,而家明白晒。

都唔知係咪老作~~

我覺得字應該都解得通~~

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-17 23:03 發表   都唔知係咪老作~~   我覺得排字應該都解得通~~

信者得救;你唔信打救你。 ——好似系圣经讲嘅。