QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10598|回復: 27

[其它] 「使君子」系咩人啊?

刚刚番论坛睇左下,先发现有位自称系「使君子」的朋友, 系度大肆贬低汉族,仲话明,系冲住我等粤语汉人来的。

从其发言,区好似对本人系民族圈的历史好清楚哦, 估计都系「民族圈」的朋友拉。

关于粤人是否认同中原,还系认同土著,青瓜萝卜,各有所好。本人讲粤语,认同汉族,但从来没贬低过某滴粤语朋友认同的土著祖先。

甘样一位民族圈的朋友,来粤语协会唔讲粤语问题,却讨论民族话题,冲住我等粤语汉人,大肆贬低汉族,甘样一个人,到底有何用意呢? 此人又系咩来头呢?

挑釁 !

自粵恊成立數載至最近成熟期,都不斷有人挑釁,並不意外,皆因同類網頁比較,粵恊較為出色,引至不肖之徒立心破壞!

粵東粵西一家人,莫教流言潻苦困.

使君子都唔算搞亂論壇,只不過佢個人係比較反漢啫。總嘅來講都係為粵語好,不過意見觀點可能同我地唔同。

(在公司没法打粤字)

使君子在大洋的确曾经透露曾经就读过满族小学(还是中学忘了),其他网友也有看到的.他的身份和背景的确存疑.

另外个人不同意前辈对一个"网友"使用"别称",即使他是非友身份或者他有某种背景.我认为面对外敌也没必要使用不礼貌态度,以牙还牙的时候除外.对不起了.

原帖由 柳寻风 於 2008-4-16 13:12 發表 (在公司没法打粤字)  

(在公司没法打粤字)

使君子在大洋的确曾经透露曾经就读过满族小学(还是中学忘了),其他网友也有看到的.他的身份和背景的确存疑.

另外个人不同意前辈对一个"网友"使用"别称",即使他是非友身份或者他有某种背景.我认为面对外敌也没必要使用不礼貌态度,以牙还牙的时候除外.对不起了.

哈哈,一时兴起,放纵左添。 接受批评,已改正。

查实又有乜所谓呢?

「使君子」自己本身都承认佢就系一支「搅屎棍」,噉我哋又何妨称佢为「屎棍子」呢?

冇攪屎棍係唔會進步的
言则,我哋岂不是要引进湖南黑狗、江西板鸭、冒牌清远鸡……?

原帖由 卢总 於 2008-4-16 14:32 發表 言则,我哋岂不是要引进湖南黑狗、江西板鸭、冒牌清远鸡……?

老大,你幾時做咗農場主人?

佢喺意見版講過話係馬生個校友喎,出身自廣州六中。
区话区写左咩分裂汉族的文章哦, 我没睇过, 边位传上来睇下, 睇下区系唔系古种喜欢挑拨是非的人。
就算你唔嫌「搅屎棍」臭,都要小心佢传播细菌、病毒啦!系嘛?

原帖由 柳寻风 於 2008-4-16 19:03 發表 http://club.cat898.com/newbbs/dispbbs.asp?boardid=1&star=1&replyid=25938830&id=2191205&skin=0&page=1   留意十一楼.

呵呵,  早有留意.

佢係反對認同漢族嘅人,可以將佢看成「反漢分子」,從佢嘅言論睇來,佢應該係55個少數民族之一,因為目前有啲少數民族憤青確實有反漢的行為,但係係邊個民族呢,最為顯著者則為壯侗系,其實爾類人喺壯侗實際不多見,反而滿族倒有可能,再加上佢自己嘅自爆,唔使問,背景呼之欲出啦。

只不過冇咁揚啫。但佢哋好明顯係分成兩派,一派可以稱為明刀明槍派,一派則為暗箭傷人派,實施明暗二度攻擊,兩手準備,隨時破壞漢族團結,以圖達到目的。

呢張帖好似變成「大洋風格」帖,少見為妙!

我知,识粤语嘅中国人,就咁多,其它事唔好扯到冇雷公咁远。 正所谓:打田(天)打瓦!

战果好明显,"大汉"收晒档。除非你班友证明到秦俑体质唔系捞人样,系粤人样。北大中文系班老古董,读文言书多过你地睇四仔碟,好心你地咪当陶杰教主啦,人地写野为搵钱乍,人地买得起volvo,你地就"大三元一直走",更何况陶杰个样都唔系典型粤人。

某乡民 魂散大兄,精神状态同恐龙网个桂林婆"七夕情人节"(近期用过气潮州籍男星 陈健锋 做头像)一q样。上几个月又见佢发表"拽鸡"高论。

高凉仔,直头经典阿q言论添,"免费我就测 测了我也不告诉你",返归敲佢乡下个大铜鼓啦,哈哈。

雷州籍 唔三唔四蠢鱼(茂梨写错字 应该系蠹鱼),系北京清华读书,爱汉爱华爱共爱毛,无再蒲头。

朱利安被人封埋,卢总又走埋佬,哈哈。
二樓係學識之士,佢提到「粵東粵西一家人,莫教流言潻苦困」。我想問吓使君子,粵東、粵西人的基因有何差別 ...
mbingkwan 發表於 2012-5-8 11:43

粤西你指湛江定广西?清朝民国"粤西"都系讲广西。

汕尾成日搞示威,有无留意当地人体质呢?乌坎村民相对偏土著,而附近一些村,有五大三粗神情彪悍如满蒙者。所以,粤东沿海总体相对是多古捞头成分的。 而 陈炯明、徐克 等汕尾人,带有西亚欧人种特征,都几过瘾。
粤东北内陆山区,梅州客家体质,偏苗人类,矮肥身材,圆头圆面。复旦李辉本人(上海郊区本地人 吴语)就系此种体质。

香港老友不知大粤状况,闽客仇广,他们自己乡里有约定,对住白话佬一定要讲普通话。梅州邦已经连同汪洋的宿州邦、朱小丹的上海温州邦 攻陷大粤政坛,这点不用提。广州的很多公立三甲医院,已被汕头邦攻陷,甚至连拖地洗厕所都聘用汕头老乡,医德奇差,胡乱收费,推销假药,老广州宁愿到自己社区下属的二甲医院睇病。