QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4346|回復: 9

评歌:Raidas乐队《传说》

作曲/编曲:黄耀光

填词:林夕

俗世的爱侣谁可永相恋,

谈情游戏我早厌倦,

若果这刹那,

时空随着我的书本扭转,

那痛快故事必定偿素愿;

小玉典珠钗,铅华求长埋,

祝君把新欢,乘龙投豪门,

我要是变心有谁为我尽情骂;

小玉休相迫,檀郎无忘情,

三载失钗风(凤?),瑶台求重逢,

我叫天抢地谁过问;

实际景况已无可再更改,

雷同情节永不似期待,

自古书里说,

梁祝宁愿化蝶飞出苦痛,

我也要化蝶躲入传说内;

庵中孤清清,长平难逃情,

江山悲灾损,流离仍重圆,

我偶然与她见面亦觉什疲倦;

花烛映窥妆,难为郎情长,

交杯饮砒霜,泉台谐盟鸾,

我散心解闷谁作伴;

重合剑钗,休补破镜,

只有寄情戏曲与文字,

盟誓永守地老天荒,

以身盼待早已变成绝世传奇事.

三载失钗风(凤)」,应该是凤字,凤钗,钗头凤嘛。「我偶然与她见面亦觉什疲倦」里嘅「什」应该係「甚」字。「休补破镜」应该係「修补破镜」,噉首歌词应该係全嘞。

香港嘅乐队组合一般係难以持久,反而好似当年谭咏麟佢哋嘅「温拿」,重有草蜢、小虎队之类嘅青春偶像组合却捞得掂。RADIS而今畀人提起,大多都係因谈及林夕而起,其中成员之一陈德彰曾与周慧敏有一段情事,陈德彰早已转为幕后制作,谢霆锋等新人歌曲制作名单偶尔都能见到佢嘅名,黄耀光就更加係不知所踪嘞。

RADIS算係带动1980年代香港乐队组合浪潮兴起嘅先驱,达明一派、BEYONG、太极等等都在其后。RADIS推出嘅作品唔多,但时至今日,佢哋嘅歌曲所用嘅表达手法,仍未落伍。《传说》用淋漓痛快嘅现代风格嘅电声音乐节奏效果,衬托住咁古味十足嘅词,此种表现手法直至现在仍为鲜见。《吸烟的女人》、《不愿置评》、《没有路人的都市》寓意及表达嘅係现代城市人嘅心绪,前两首我比较钟意,《人海中我是谁》都係一样:「但愿醒来,活在孩童世代,不必支撑挣扎欺骗,像眼前~~」。《别人的歌》係当年嘅「十大」之一,较为知名,唱出嘅係酒吧歌手「其实掌声属于那人尽皆知的歌」嘅嗰种辛酸。《倾心》嘅词作者係黄凯芹,后来黄凯芹自己都翻唱过此曲。

《传说》中林夕用咗三个典故,一个係大家都知道嘅梁祝化蝶嘅故事,另外两个估计源自于粤曲剧作家唐涤生嘅《紫钗记》同《帝女花》,唐涤生嘅故事喺香港电影《南海十三郎》里面有一啲片段,呵,我喺呢度都强力推荐呢出影片。

「小玉典珠钗,铅华求长埋,祝君把新欢,乘龙投豪门,我要是变心有谁为我尽情骂;小玉休相迫,檀郎无忘情,三载失钗凤,瑶台求重逢,我叫天抢地谁过问?!」霍小玉与李益嘅故事最早出现于唐人蒋防的《霍小玉传》,才子李益与名妓霍小玉一见钟情,私定终身,后李益任官,返乡觐亲时由母代佢订亲表妹卢氏,李益遵从母命迎娶卢氏,与小玉断绝往来。而痴情嘅霍小玉,日夜思念以至卧病不起,一黄衫客路见不平,诱李益往小玉处,小玉痛斥李益变心负情,声言死后誓做厉鬼纠缠,使益终生不得安宁,小玉就此长恸而绝(穿红裳以剪刀自尽化为厉鬼这鬼片情节嘅典故据云就係来自于霍小玉呢个故事),而后来李益果真三娶不睦。明代汤显祖将其改写为《紫钗记》,故事结果迥然不同,霍小玉与李益嘅悲欢离合,只係因旁人挑拨离间而造成咗误会,最终却係花好月圆嘅大团圆结局。唐涤生嘅《紫钗记》我冇睇过,估计情节应该係《霍小玉传》嗰一种。

「庵中孤清清,长平难逃情,江山悲灾损,流离仍重圆,我偶然与她见面亦觉什疲倦;花烛映窥妆,难为郎情长,交杯饮砒霜,泉台谐盟鸾,我散心解闷谁作伴。」所引用嘅典故係《帝女花》,应该係其中《庵遇》及《香夭》嘅两个经典唱段,《帝》讲嘅係明末清初,附马周世显与长平公主嘅乱世情缘。国亡家破,流离失所,周世显四处访寻下落不明嘅公主,后来喺庵庙相逢,最终佢哋冇选择隐姓埋名长相厮守,而係喺旧皇宫里交杯饮鸠殉国,的确係一个比较壮烈嘅传奇故事。
http://www.tudou.com/v/CleCUt9hGSc

華聲兄對一隊組合甚至係一首歌曲嘅典故都研究得細致深入,好嘢,值得吾輩學習!

唔知點解,小弟個人就尤其鐘意Raidas嘅《人海中我是誰》呢一首歌曲,細味歌詞與旋律,發覺歌曲透出嗰種現代都市嘅冷感、無奈與滄桑味,描寫得可謂淋漓盡致。

繼黃志華之後,繼續微笑係第二個為呢首歌寫歌評嘅。呢首歌越聽越有味。

不過如果你搵到原版歌詞,就唔會有你第一段提出嗰啲錯字喇,呢啲都係簡體字(「什」「甚」不分)同拼音輸入(「修」「休」不分)嘅錯。

Raidas嘅作品,都冇乜边首会话唔钟意嘅!

不过你若然攞网上搜到嘅歌词嚟讲就冇得好讲嘞!好多都系唔识广州话嘅人乱咁记嘅,点可以以佢哋嘅胡言乱语作准呢?

此文是   百度_林夕吧_《传说》中林夕用的三个典故 

作者:长风无泪  由 lrene 2007-6-3 13:15 贴在到贴吧中

不知道  长风无泪 、lrene、继续微笑是同一个人还是两个人还是三个人。

原帖由 歌神粉丝 於 2008-4-9 15:36 發表  此文是   百度_林夕吧_《传说》中林夕用的三个典故  作者:长风无泪  由 lrene于 2007-6-3 13:15 贴在到贴吧中 不知道  长风无泪 、lrene、继续微笑是同一个人还是两个人 ...

多谢粉丝提点,唔记得咗写转载,我有日喺一个朋友嘅博客浏览转载呢编嘢。搞到令大家误会真係唔好意思。

同大家分享呢首《某年某月》视频,由Raidas真人演绎!

「倾心」

http://www.tudou.com/v/438feG4kUUM「吸烟女人」

听 吸烟女人 另我想起在农村晚饭后打开录音机听录音带既情景,那时有台录音机听已经非常开心了。

唐涤生 简直偶像啊,他写剧是不懂曲的,先叫人将岩音既字填好,自己再填岩音既字。