QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3076|回復: 7

[媒體錯字] 2008年4月1号《南方都市报》

哥哥,旧情再热

金曲寻味

□冯璐赟

五年前,一个惊心动魄嘅愚人节夜晚,从未有过。一只香港最华丽嘅雀仔坠落喺呢个城市。愚人节发生嘅一切,本来可以告慰自己,所有嘢唔好当真,嗰个只不过系一个玩笑。但系,嗰一年,太过惊心动魄,导致你冇办法逃避呢个事实。五年祭差唔多到嘅时候,我要点样怀念你,哥哥……

五年嚟,「投入过怀念过忘掉过,这角色要几多有几多」,一个离世界好远嘅人,喺呢个偶像制造嘅时代,系可以被推陈出新嘅种种面孔替代口架。但系,喺好多人心目中,喺嗰个传奇嘅城市记忆当中,永远有张国荣嘅一席之位。张国荣唔系属于依家呢个「过把瘾」年代,所以,佢更加值得怀念,怀念香港曾经嘅精致。实际上,佢又系一个好生活化嘅人,同佢嘅朋友一齐,开心噉生活,其他一切关于「物」嘅嘢,并唔重要。喺张国荣嘅生命里面,最重要嘅嘢,系爱同埋朋友。当年同毛毛(毛舜筠)一齐,单纯真心,多年之后见返面,成为最好嘅朋友、「情人」兼妹妹,大家各自搵到幸福。多年过去,重逢嘅时候发觉「只有你可和我谈昨天」,亦都「只有你的情怀如昨天」,珍惜彼此拥有嘅默契。「你仿佛让我找到最初,就如重新学做人,你比那过去还要多」,因为成长咗,所以多咗朋友之间嘅宽容同体谅。各自嘅经历,都已经多咗,识得选择适合嘅角色。旧情再热,呢一啲已经系升华嘅感情。Leslie,你更加识得点样去担当一份爱,我始终记得1997年,你喺红馆向全世界出柜,对你嘅挚爱唱出一首《月亮代表我的心》。更加值得怀念嘅,就系你嘅坦诚同真心,你要所有人知道你系一个点样嘅人。

每一次听Leslie嘅歌声,低沉而性感、有猫王嘅《Are You Lonesome Tonight》味道嘅声音,更多一份贵族气质。要点样去怀念你,Leslie,我谂,应该就系——旧情再热。就好似《这些年来》一样,我哋已经成长咗,唔再系偶像式崇拜。有人话,唔想去提五年前嘅4月1日,因为嗰一日并唔系失去一个偶像,而系失去咗生命中嘅一部分。但系,我想讲嘅系,我已经学识点样去怀念。因为,你留低嘅嘢,更加可贵。Miss you much,Leslie……

五年前,一个惊心动魄嘅愚人节夜晚,从未有过。一只香港最华丽嘅雀仔坠落喺呢个城市。愚人节发生嘅一切,本来可以告慰自己,所有嘢唔好当真,嗰个只不过系一个玩笑。但系,嗰一年,太过惊心动魄,导致你冇办法逃避呢个事实。五年祭差唔多到嘅时候,我要点样怀念你,哥哥……

五年嚟,「投入过怀念过忘掉过,这角色要几多有几多」,一个离世界好远嘅人,喺呢个偶像制造嘅时代,系可以被推陈出新嘅种种面孔替代ロ架。但系,喺好多人心目中,喺嗰个传奇嘅城市记忆当中,永远有张国荣嘅一席之位。张国荣唔系属于家呢个「过把瘾」年代,所以,佢更加值得怀念,怀念香港曾经嘅精致。实际上,佢又系一个好生活化嘅人,同佢嘅朋友一齐,开心噉生活,其他一切关于「物」嘅嘢,并唔重要。喺张国荣嘅生命里面,最重要嘅嘢,系爱同埋朋友。当年同毛毛(毛舜筠)一齐,单纯真心,多年之后见返面,成为最好嘅朋友、「情人」兼妹妹,大家各自搵到幸福。多年过去,重逢嘅时候发觉「只有你可和我谈昨天」,亦都「只有你的情怀如昨天」,珍惜彼此拥有嘅默契。「你仿佛让我找到最初,就如重新学做人,你比那过去还要多」,因为成长咗,所以多咗朋友之间嘅宽容同体谅。各自嘅经历,都已经多咗,识得选择适合嘅角色。旧情再热,呢一啲已经系升华嘅感情。Leslie,你更加识得点样去担当一份爱,我始终记得1997年,你喺红馆向全世界出柜,对你嘅挚爱唱出一首《月亮代表我的心》。更加值得怀念嘅,就系你嘅坦诚同真心,你要所有人知道你系一个点样嘅人。

每一次听Leslie嘅歌声,低沉而性感、有猫王嘅《Are You Lonesome Tonight》味道嘅声音,更多一份贵族气质。要点样去怀念你,Leslie,我谂,应该就系——旧情再热。就好似《这些年来》一样,我哋已经成长咗,唔再系偶像式崇拜。有人话,唔想去提五年前嘅4月1日,因为嗰一日并唔系失去一个偶像,而系失去咗生命中嘅一部分。但系,我想讲嘅系,我已经学识点样去怀念。因为,你留低嘅嘢,更加可贵。Miss you much,Leslie……

9·6 孔子反「天才论」

□子野专栏

【原文】太宰问于子贡曰:「夫子圣者与?何其多能也!」子贡曰:「固天纵之将圣,又多能也。」子闻之,曰:「太宰知我乎?吾少也贱,故多能鄙事。君子多乎哉?不多也。」牢曰:「子云:‘吾不试,故艺。’」

【译文】太宰,官名,六卿之一,总管王家内外事务。

太宰问阿子贡:「你老师系一位圣人嘞啩?点解咁多才多艺啊?」子贡话:「本来就系个天要佢做圣人口架,又令到佢咁多才多艺。」孔子听到,就话:「太宰识我咩?我自细贫贱,所以掌握咗好多谋生嘅技艺。做一个君子需要咁多嘅才艺咩?唔需要口架。」学生子牢话:「老师以前讲过:‘我未畀国家任用,所以就多才多艺喇。’」

【栋笃】喺近代影响比较大嘅西哲之中,康德系一个出咗名嘅「天才论」者,佢讲过:「天才就是那天赋的才能。」呢个理论,早喺两千几年前,孔Sir嘅学生子贡,就用嚟赞佢老师:「固天纵之将圣,又多能也。」用特定历史时期嘅话嚟讲,就系:「东方红,太阳起,中国出了个孔仲尼。」噉样嘅话,已经唔系一般嘅擦鞋,而系「天才」嘅擦鞋。不过子贡噉讲,其实都可以理解嘅,你睇而家,边个研究生够胆唔公开擦教授嘅鞋啊

值得注意嘅系,孔Sir本人对「天才论」嘅态度。佢听到子贡同埋太宰嘅对话,就话:「太宰知我咩?我自细贫贱,所以就掌握多啲谋生技艺喇。」咩意思?就系反「天才论」喇。即系话,佢嘅「多能」,唔系天生嘅,系生活所迫,佢先至要去学习咁多才艺。如果佢自细生活尊贵,系唔使掌握咁多才艺口架。历史记载,孔Sir年轻嘅时候,虽然心比天高(十五而志于学),但系命比纸薄,做过「委吏」、「乘田」(即系管仓库、放牛羊)等「鄙事」,学识咗计数、出纳、观察天气等等(系咪似极咗孙悟空做弼马温、管蟠桃园?佢都系「齐天大圣」嚟口架)。奇怪嘅系,孔Sir喺批「天才论」嘅时候,矛头所指系「太宰」,而唔系子贡。「太宰知我乎?」重使问咩?太宰就系因为唔知,先会问「夫子圣者与?何其多能也」啊!「固天纵之将圣」系子贡讲嘅!极有可能嘅系,太宰子贡问答啲话,系子贡转述畀孔Sir口架。子贡嘅转述,将自己讲孔Sir系天才嘅说话,讲成系太宰讲口架,孔Sir先至会噉回应。

学生子牢嘅补充,证实咗孔Sir不止一次喺学生面前「痛说革命家史」:「吾不试,故艺。」后生嗰阵,国家冇用我,我先至学识咗咁多才艺。听多几次,就可以听得出,孔Sir既唔系自夸,亦唔系自谦,而系自怨自艾。

谂起许冠杰嘅歌词:边个系天才?边个系白痴?扮懵定蠢材?有咁易会知——阿茂至知

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080401/ArticelB12004FM.htm

□子野专栏

【原文】太宰问于子贡曰:「夫子圣者与?何其多能也!」子贡曰:「固天纵之将圣,又多能也。」子闻之,曰:「太宰知我乎?吾少也贱,故多能鄙事。君子多乎哉?不多也。」牢曰:「子云:‘吾不试,故艺。’」

【译文】太宰,官名,六卿之一,总管王家内外事务。

太宰问阿子贡:「你老师系一位圣人嘞啩?点解咁多才多艺啊?」子贡话:「本来就系个天要佢做圣人口架,又令到佢咁多才多艺。」孔子听到,就话:「太宰识我咩?我自细贫贱,所以掌握咗好多谋生嘅技艺。做一个君子需要咁多嘅才艺咩?唔需要口架。」学生子牢话:「老师以前讲过:‘我未畀国家任用,所以就多才多艺喇。’」

【栋笃】喺近代影响比较大嘅西哲之中,康德系一个出咗名嘅「天才论」者,佢讲过:「天才就是那天赋的才能。」呢个理论,早喺两千几年前,孔Sir嘅学生子贡,就用嚟赞佢老师:「固天纵之将圣,又多能也。」用特定历史时期嘅话嚟讲,就系:「东方红,太阳起,中国出了个孔仲尼。」噉样嘅话,已经唔系一般嘅擦鞋,而系「天才」嘅擦鞋。不过子贡噉讲,其实都可以理解嘅,你睇而家,边个研究生够胆唔公开擦教授嘅鞋啊

值得注意嘅系,孔Sir本人对「天才论」嘅态度。佢听到子贡同埋太宰嘅对话,就话:「太宰知我咩?我自细贫贱,所以就掌握多啲谋生技艺喇。」咩意思?就系反「天才论」喇。即系话,佢嘅「多能」,唔系天生嘅,系生活所迫,佢先至要去学习咁多才艺。如果佢自细生活尊贵,系唔使掌握咁多才艺口架。历史记载,孔Sir年轻嘅时候,虽然心比天高(十五而志于学),但系命比纸薄,做过「委吏」、「乘田」(即系管仓库、放牛羊)等「鄙事」,学识咗计数、出纳、观察天气等等(系咪似极咗孙悟空做弼马温、管蟠桃园?佢都系「齐天大圣」嚟口架)。奇怪嘅系,孔Sir喺批「天才论」嘅时候,矛头所指系「太宰」,而唔系子贡。「太宰知我乎?」重使问咩?太宰就系因为唔知,先会问「夫子圣者与?何其多能也」啊!「固天纵之将圣」系子贡讲嘅!极有可能嘅系,太宰子贡问答啲话,系子贡转述畀孔Sir口架。子贡嘅转述,将自己讲孔Sir系天才嘅说话,讲成系太宰讲口架,孔Sir先至会噉回应。

学生子牢嘅补充,证实咗孔Sir不止一次喺学生面前「痛说革命家史」:「吾不试,故艺。」后生嗰阵,国家冇用我,我先至学识咗咁多才艺。听多几次,就可以听得出,孔Sir既唔系自夸,亦唔系自谦,而系自怨自艾。

谂起许冠杰嘅歌词:边个系天才?边个系白痴?扮懵定蠢材?咁易会知——阿茂至知

广州播客第247期

同声同气

□阿展专栏

1.大家整糖醋鱼嘅时候,撞啱落雨,唔使落醋嘞,将条鱼拎出去,滴啲雨落去,畀啲糖,糖醋鱼搞掂。

——陈SIR点评新闻《广州雨水有时比醋还酸》

2.自己整「三杯鸡」好易口架咋,等阵落咗车我静静鸡话你知啦。(自己做‘三杯鸡’很容易的,等一下下了车我悄悄告诉你吧。)

——一个师奶在巴士上对她的朋友这样说。

3.投票呢啲咁粗重嘅嘢,都系留番畀啲代表帮我哋做啦。(投票这种粗重的活,还是留着给代表帮我们做吧。)

——一个茶客看到小马哥当选的新闻,酸溜溜地说。

4.你对人唔礼貌,人哋就话你「有爷生,冇乸教」,即系连你妈咪都闹埋。(你对别人不讲礼貌,别人会说你没教养,就是连你妈咪都骂到。)

——某小学,爷爷接孙仔时说。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080401/ArticelB12005FM.htm

1.大家整糖醋鱼嘅时候,撞啱落雨,唔使落醋嘞,将条鱼拎出去,滴啲雨落去,畀啲糖,糖醋鱼搞掂。

——陈SIR点评新闻《广州雨水有时比醋还酸》

2.自己整「三杯鸡」好易口架咋,等阵落咗车我静静鸡话你知啦。(自己做‘三杯鸡’很容易的,等一下下了车我悄悄告诉你吧。)

——一个师奶在巴士上对她的朋友这样说。

3.投票呢啲咁粗重嘅嘢,都系留畀啲代表帮我哋做啦。(投票这种粗重的活,还是留着给代表帮我们做吧。)

——一个茶客看到小马哥当选的新闻,酸溜溜地说。

4.你对人唔礼貌,人哋就话你「有爷生,冇乸教」,即系连你妈咪都闹埋。(你对别人不讲礼貌,别人会说你没教养,就是连你妈咪都骂到。)

——某小学,爷爷接孙仔时说。

年增12%,冇咩意义

街坊话事

□李永源

张姨:喂,社保局话2008年开始,职工工资年年递增12%,到2012年平均工资达到7万蚊一年。

靓姨:我今年重领紧2000年嘅月平均工资1581元咋——而佢公布嘅2008年月平均工资系3751元,你班老友边个有吖?

张姨:有就有,一个咁多啫,做公务员嘅阿雯啰。你系职工噃,噉「递增12%」,你都应该有份啩?

靓姨:有份下岗就真——今年我单位要拍卖,准备下岗,好似你噉揾份私人工打嘞!

张姨:啲职工如果系噉「递增」落去,佢哋同我哋呢啲「非职工」嘅收入差距岂唔系越拉越大?

靓姨(笑):系啊,到咗2012年,阿雯见到你兜路行都似!其实你唔使咁惊住,除咗阿雯呢挺「加硬」嘅公务员,其他职工未必有得加口架。

张姨:点解啊?

靓姨:第一,「年增12%」系「指导意见」啫,加定唔加由企业领导自行决定;第二,效益唔好嘅企业唔执笠已经好彩,重加条命咩?——「强制加」都冇用啦。

张姨:噉都好啲,起码多个人陪我哋捱,心里落差冇咁大吖嘛。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080401/ArticelB12007FM.htm

张姨:喂,社保局话2008年开始,职工工资年年递增12%,到2012年平均工资达到7万一年。

靓姨:我今年重领紧2000年嘅月平均工资1581咋——而佢公布嘅2008年月平均工资系3751,你班老友边个有吖?

张姨:有就有,一个咁多啫,做公务员嘅阿雯啰。你系职工噃,噉「递增12%」,你都应该有份啩?

靓姨:有份下岗就真——今年我单位要拍卖,准备下岗,好似你噉揾份私人工打嘞!

张姨:啲职工如果系噉「递增」落去,佢哋同我哋呢啲「非职工」嘅收入差距岂不是越拉越大?[如果用得「岂」,后面一定系跟「不是」,唔可以跟「唔系」。]

靓姨(笑):系啊,到咗2012年,阿雯见到你兜路行都似!其实你唔使咁惊住,除咗阿雯呢挺「加硬」嘅公务员,其他职工未必有得加口架。

张姨:点解啊?

靓姨:第一,「年增12%」系「指导意见」啫,加定唔加由企业领导自行决定;第二,效益唔好嘅企业唔执笠已经好彩,重加条命咩?——「强制加」都冇用啦。

张姨:噉都好啲,起码多个人陪我哋捱,心落差冇咁大吖嘛。