QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5471|回復: 18

致各位老友

尊敬的论坛大佬highyun先生

尊敬的各位版主

尊敬的各位趴喺墙头观望的贵宾

尊敬的各位可爱的玫瑰、奇花、异草

大家好!本人在2006年加入粤协,承蒙highyun先生嘅厚爱,今日终于得成正果――升官嘞!早两日highyun先生趁住饮咗2两红荔牌红米酒同我讲:继续微笑,你升官要写一份述职报告。我就知道厄运难逃,如果唔写嘅下场会係点。可惜本人读书唔多,绞尽脑汁都写唔出一编有水平嘅报告,唯有将呢篇本人自认为最流畅嘅作品上交博懵。

先同大家讲下我嘅出身。喺未加入粤协前,本人曾担任「中国冲凉房歌手发展有限公司」董事长兼总经理,网名「冲凉房歌神」。平时喜欢到天桥底讲古秘捞(主要怕交个人所得税)。

本人自幼在乡下长大,虽然对粤语产生好浓郁嘅情感,但乡音难改,经常被人笑话。有日喺天桥底讲古,一位身材瘦削,面带微笑噉对住我讲:听咗兄台讲古,虽然有啲发音唔正,但我可以肯定兄台绝对係一个学习粤语嘅奇才。原来呢位仁兄就係我哋粤协大名鼎鼎、南越资深粤语研究专家Samkong老师。难得有Samkong老师光临指导,当然少不了去酒楼讨教一番。从粤语歌发展史,一直谈到广东人嘅文化瑰宝-粤语。不知不觉已经夜深人静,最后同Samkong老师道别之后,唔知点解开车都好似走S形。

在Samkong老师嘅引见下,我终于亦都有幸认识highyun老师。Highyun老师嘅讲话令我好震撼,佢话希望喺有生之年,让所有中国人都能够讲一口流利嘅粤语。外面随即落起大雨,透过闪电嘅余光,我睇到Highyun老师坚定嘅目光毫不畏惧,同两位老师的手紧紧握在一起,我终于搵到咗组织。

根据两位老师的建议,粤协的翻唱板块由我担任版主。翻唱板块主要是以会员的粤语翻唱歌曲为主,在今后我们将实现能够直接上传功能,令到翻唱板块功能更加齐全。除翻唱以外,我们还在碧聊网站设置了一个,以粤语为主题的聊天室。聊天室每天晚上都开放,有兴趣的朋友可以现场飙歌。聊天室的网址是:http://1222794.bliao.com/,打开网址输入你嘅论坛ID,唔使密码就可以直接进入。

今天,论坛在逐步发展,前进的途中还要经历更多嘅风风雨雨,我们毫不畏惧,继续往前行。创业难,守业更难,但我会在任职期内做好每一步服务。使「粤语协会」走向更为辉煌的明天。

热爱翻唱嘅朋友请加入粤语协会翻唱群:4285359(加入时请注明你嘅论坛ID)

新官上任,公起公起!

星爺冇搵你做編劇真係佢嘅損失。

第日要勞煩你帶住班歌友喺呢個沖涼房度唱爆咪,唱出世界喇。

首先帮阿「冲董」——好在唔系「冲动」,正下字先!你有好多个「编」字都错咗,应该系「篇」先啱!

另外重有,「博瞢」应该系「博懵」,「瘦莦」应该系「瘦削」,「南越」应该系「南粤」……除此之外,你做编剧都唔错嘅!

不过记得「酒精害人,开车前米饮」,尤其是系「米酒」,饮完就「米走」,否则到时……大吉利事就唔好啦!

唔知你有冇睇到《集结号》呢?「组织」系靠唔住嘅!

希望你间冲凉房生意兴隆啦!

多句口问句虾仁:喺呢个冲凉房爆咪之时,使唔使肉帛相见?是否男女同浴?

恭喜微笑兄擔任版主! 你唱歌中氣十足,呢度一班歌迷有福了。
我有時間一定上傳參與!

原帖由 卢总 於 2008-4-6 14:14 發表 首先帮阿「冲董」——好在唔系「冲动」,正下字先!你有好多个「编」字都错咗,应该系「篇」先啱!另外重有,「博瞢」应该系「博懵」,「瘦莦」应该系「瘦削」,「南越」应该系「南粤」……除此之外,你做编剧都唔错嘅!不过记得「酒 ...

多谢各位老友支持,特别係卢总嘅指正。

另外我写「南越」係喻意乜嘢相信大家谂下就会知道。

期待大家都嚟呢度唱歌。

哇哇哇!果然係人逢喜事精神爽啊,哈哈!好難得見到華聲兄發一段咁長兼且深刻嘅感言,好有見地。小弟相信,新開辟嘅粵協翻唱區,喺華主席嘅英明領導下,必將欣欣向榮!大家齊齊努力啦!

还有我来支持啊

继续努力 

原帖由 继续微笑 於 2008-4-6 05:24 PM 發表 多谢各位老友支持,特别係卢总嘅指正。另外我写「南越」係喻意乜嘢相信大家谂下就会知道。期待大家都嚟呢度唱歌。

我当然知你话「南越」想讲乜嘢啦!之不过家下「南越」另有所指吖嘛!

原帖由 继续微笑 於 2008-4-6 13:04 發表 尊敬的论坛大佬highyun先生尊敬的各位版主尊敬的各位趴喺墙头观望的贵宾尊敬的各位可爱的玫瑰、奇花、异草        大家好!本人在2006年加入粤协,承蒙highyun先生嘅厚爱,今日终于得成 ...

唔錯~我嚟撐你~

哈哈

微笑兄..

Congratulation!!!!

^^

微笑兄! 恭喜你啊 大家會支持你嘅! 希望你似你自己繼續微笑一樣繼續努力啊!

青出于蓝而胜于蓝,希望你知道个「出」字点出法。

原帖由 lhk 於 2008-4-6 16:56 發表 恭喜微笑兄擔任版主! 你唱歌中氣十足,呢度一班歌迷有福了。我有時間一定上傳參與!

我好想听下你嘅意大利歌。

我都来支持继续微笑版主!

更支持LHK唱番首意大利文的歌曲上来。

升官啵! 恭喜恭喜!

原帖由 fslily 於 2008-4-8 17:13 發表 升官啵! 恭喜恭喜!

lili姐,恭喜冇用架,要用實際行動擺首歌上嚟贈慶。

原帖由 继续微笑 於 2008-4-6 13:04 發表 尊敬的论坛大佬highyun先生尊敬的各位版主尊敬的各位趴喺墙头观望的贵宾尊敬的各位可爱的玫瑰、奇花、异草        大家好!本人在2006年加入粤协,承蒙highyun先生嘅厚爱,今日终于得成 ...

冲凉房歌神——而家先知点解

虾仁,你今日讲咗未?

Highyun老师嘅讲话令我好震撼,佢话希望喺有生之年,让所有中国人都能够讲一口流利嘅粤语。

——相信要实现呢个宏愿要做好多好多...