QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8057|回復: 27

[媒體錯字] 南方都市報 2008.04.03

http://epaper.nddaily.com/C/html/2008-04/03/content_429783.htm

由於搵唔到html 文字 格式嘅,所以攞個圖頂住檔先~

就當係賀粵協重生~

80631207138092218 拷贝.jpg

唔該盧總~~

栋笃论语·子罕第九
子野专栏

【原文】子曰:「凤鸟不至,河不出图,吾已矣夫!」

【译文】孔子话:「凤凰不再来,河图不再出,呢次玩完喇!」

【栋笃】孔Sir嘅绝望,源于佢推行仁政嘅理想嘅破灭,呢方面我哋已经讲过多次喇。

不过,今次,孔Sir将佢玩完嘅原因,归于「天命」,归于「凤鸟不至,河不出图」。

噉凤鸟、河图系咩东东嚟口架?凤鸟,即系凤凰,传说中嘅西王母养嘅宠物雀仔。相传舜嘅时候,凤凰曾经嚟向佢朝贺(有凤来仪);周文王嘅时候,凤凰亦曾经喺歧山鸣叫(凤鸣歧山)。河,即系黄河,河图,传说系喺黄河中出嚟嘅龙马背脊上边嘅图案,伏羲正系根据河图推演出八卦图口架。

凤来仪、河出图,喺传说中,都系「出圣王之瑞兆」。有咗呢两种吉祥物,当政者可以话自己系「天命之所归」,老百姓亦都相信会有一个太平盛世嘅来临。相反,如果出咗啲污糟嘢,噉就系「凶兆」,预示乱世嘅来临。比如《搜神记》入边,就有唔少噉样嘅记载:「商纣之时,大龟生毛,兔生角,兵甲将兴之象也。」「周宣王三十三年,幽王生,是岁有马化为狐。」商纣王、周幽王,都系亡国嘅昏君,佢哋当政嘅时候,就有龟生毛、兔发角、马变狐等等异象,真系唔信都唔得。

有咗噉样嘅「理论根据」同埋「历史证据」,孔Sir就为自己嘅失败揾到咗「客观」原因:唔系我唔够姜,唔系我唔够搏,时运不济啫——我努力过、奋斗过,但系凤鸟、河图都唔嚟,我有咩办法啊?

呢句话系咪好耳熟啊?冇错喇,霸王项羽自刎乌江之前,亦讲过类似嘅说话。当时乌江亭长要佢渡江,或者可以东山再起,霸王就噉话:「天之亡我,我何渡为?」系个天要我死,我重过江做咩?之前佢大败嘅时候,亦都讲过:「此天之亡我,非战之罪也。」而嗰啲秦皇汉武、唐宗宋祖等等「风流人物」,一将功成万骨枯嘅时候,可以噉讲:「嗱,江山唔系我抢来口架,亦唔系你哋同我打来口架,系个天畀我口架!」

成王败寇,都可以攞个「天」嚟讲嘢;人祸连年,饿死成千万,亦可以讲成系「天灾」……天哪,个天若果九霄之上有知,肯定嗌多几句「冤枉」添。

「天意」一早可以休,几时轮到「民意」出场吖?

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080403/ArticelB12002FM.htm

栋笃论语·子罕第九
子野专栏

【原文】子曰:「凤鸟不至,河不出图,吾已矣夫!」

【译文】孔子话:「凤凰不再来,河图不再出,呢次玩完喇!」

【栋笃】孔Sir嘅绝望,源于佢推行仁政(删)理想嘅破灭,呢方面我哋已经讲过多次喇。

不过,今次,孔Sir将佢玩完嘅原因,归于「天命」,归于「凤鸟不至,河不出图」。

噉凤鸟、河图系咩东东嚟口架」( 㗎 )?凤鸟,即系凤凰,传说中嘅西王母养嘅宠物雀仔。相传舜嘅时候,凤凰曾经嚟向佢朝贺(有凤来仪);周文王嘅时候,凤凰亦曾经喺歧山鸣叫(凤鸣歧山)。河,即系黄河,河图,传说系喺黄河中出嚟嘅龙马背脊上边嘅图案,伏羲正系根据河图推演出八卦图口架( 嘅 )

凤来仪、河出图,喺传说中,都系「出圣王之瑞兆」。有咗呢两种吉祥物,当政者可以话自己系「天命之所归」,老百姓亦都相信会有一个太平盛世嘅来临。相反,如果出咗啲污糟嘢,噉就系「凶兆」,预示乱世嘅来临。比如《搜神记》入边,就有唔少噉样嘅记载:「商纣之时,大龟生毛,兔生角,兵甲将兴之象也。」「周宣王三十三年,幽王生,是岁有马化为狐。」商纣王、周幽王,都系亡国嘅昏君,佢哋当政嘅时候,就有龟生毛、兔发角、马变狐等等异象,真系唔信都唔得。

有咗噉样嘅「理论根据」同埋「历史证据」,孔Sir就为自己嘅失败揾到咗「客观」原因:唔系我唔够姜(犟),唔系我唔够搏,时运不济啫——我努力过、奋斗过,但系凤鸟、河图都唔嚟,我有咩办法啊?

呢句话系咪好耳熟啊?冇错喇,霸王项羽自刎乌江之前,亦讲过类似嘅说话。当时乌江亭长要佢渡江,或者可以东山再起,霸王就噉话:「天之亡我,我何渡为?」系个天要我死,我重过江做咩?之前佢大败嘅时候,亦都讲过:「此天之亡我,非战之罪也。」而嗰啲秦皇汉武、唐宗宋祖等等「风流人物」,一将功成万骨枯嘅时候,可以噉讲:「嗱,江山唔系我抢来口架,亦唔系你哋同我打来口架」( 㗎 ),系个天畀我口架」( 㗎 )!」

成王败寇,都可以攞个「天」嚟讲嘢;人祸连年,饿死成千万,亦可以讲成系「天灾」……天哪,个天若果九霄之上有知,肯定嗌多几句「冤枉」添。

「天意」一早可以休,几时轮到「民意」出场吖?

广州往事
何彤

僆仔嗰阵住喺省府机关宿舍,经常溜入省府里边玩,见过晒省府机关停车场停晒嗰个年代最靓同埋最高级嘅苏制同美式轿车(除咗红旗牌),仲有机会坐过美式军用吉普车添。

北京路步行街、财厅前嘅嗰段路,当年就有好多细细部嘅「三脚鸡」喺度搭客。「三脚鸡」就係形状好似鸡仔咁嘅三轮摩托车,司机喺前边驾驶,乘客就坐喺后边,开起身卟卟噉响,摇下摇下,好似只鸡仔噉。「三脚鸡」都算係广州早期嘅出租车嘞啩。改革开放以后,先富起嚟嘅一啲广州人结婚好讲究排场,嗰啲花车都係靓车嚟口架。我以前帮人哋拍过结婚录像,就坐过加长型嘅奔驰,最高级就系劳斯莱斯啦,好似话系接待过英女皇添。

随住经济嘅发展,越嚟越多嘅广州人拥有私家车,而家广州嘅私家车话超过百万辆,喺全国嚟讲都系数一数二嘅。谂返起以前,广州人屋企有部单车都好唔错啦,上海永久凤凰单车,都系单车之中嘅名牌。上落班嗰阵,海珠桥上如潮水般嘅单车,呢个景象永远定格喺历史嘅照片当中;后嚟,进入摩托车时代,男嘅开部刀仔,女嘅揸部大黑鲨,几威水啊!而家,越来越多嘅广州人开住四只辘,奔小康喇。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080403/ArticelB12003FM.htm

广州往事
何彤

僆仔嗰阵住喺省府机关宿舍,经常溜入省府里(入)边玩,见过晒省府机关停车场停晒嗰个年代最靓同埋最高级嘅苏制同美式轿车(除咗红旗牌),仲(重)有机会坐过美式军用吉普车添。(溜入一詞換成邊個詞地道啲呢? 趯入? )  

北京路步行街、财厅前嘅嗰段路,当年就有好多细细部嘅「三脚鸡」喺度搭客。「三脚鸡」就係形状好似鸡仔咁(噉)嘅三轮摩托车,司机喺前边驾驶,乘客就坐喺后边,开起身卟卟噉响,摇下摇下,好似只鸡仔噉。「三脚鸡」都算係广州早期嘅出租车嘞啩。改革开放以后,先富起嚟嘅一啲广州人结婚好讲究排场,嗰啲花车都係靓车嚟口架」( 㗎  )。我以前帮人哋拍过结婚录像,就坐过加长型嘅奔驰,最高级就系劳斯莱斯啦,好似话系接待过英女皇添。

随住经济嘅发展,越嚟越多嘅广州人拥有私家车,而家广州嘅私家车话超过百万辆,喺全国嚟讲都系数一数二嘅。谂返起以前,广州人屋企有部单车都好唔错啦,上海永久凤凰单车,都系单车之中嘅名牌。上落班嗰阵,海珠桥上如潮水般嘅单车,呢个景象永远定格喺历史嘅照片当中;后嚟,进入摩托车时代,男嘅开部刀仔,女嘅揸部大黑鲨,几威水啊!而家,越来越多嘅广州人开住四只辘,奔小康喇。 [ 本帖最後由 鑊鑊金 於 2008-4-5 16:01 編輯 ]

广州笔记
林德中

因为唔想先人寄存嘅骨灰盒摆喺最底层——自己已经系「底层」喇,重想祖先保佑下吖嘛!所以就趁住清明未到人少少,专程去趟殡仪馆,希望帮祖先换个好啲嘅位,再办埋骨灰盒寄存续期。

去到一问,职员话依家冇空位,清明后5月份再嚟喇。冇偈,我就唯有办续期:「几钱一年啊?」「70。」我一听,唔系啩,咁平?旧年保管费系50,另加「骨灰楼建设费」100嘅啵,唔通旧年收咗今年唔使收?但佢未睇我任何资料点知我旧年交过?我有赚唔出声,反而问:「年年都系50啫,今年升咗价咩?」「算平喇,好在你嚟得着时,如果你清明嚟就唔同喇!」——佢讲得好啱喔,旧年我大姐正系喺清明拜祭高峰期嚟办续期,而被趁「火」打劫啰!而今日,乜嘢「骨灰楼建设费」,到依家提都冇提。

「准备续几多年啊?」职员问我。「3年喇。」「210蚊。」哇,真系70蚊一脚踢搞掂!但如按旧年价,150/年乘以3,应收450蚊嘅啵,咁轻易就「赚」咗240蚊,真系不枉此行喇。心情靓到飞起嘅我,又见佢个人倾得下,等开单嘅时候就笑住问:「点解年年收费都唔同口架?」「我都唔系咁清楚,按政策收啫嘛。」嗱,又讲啱喇——按佢哋自己嘅「政策」收吖嘛。

返到屋企,个个赞我脚头好。我谦虚噉话:撞彩啫、撞彩啫!

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080403/ArticelB12007FM.htm

广州笔记
林德中

因为唔想先人寄存嘅骨灰盒摆喺最底层——自己已经系「底层」喇,重想祖先保佑下吖嘛!所以就趁住清明未到人少少,专程去趟殡仪馆,希望帮祖先换个好啲嘅位,再办埋骨灰盒寄存续期。

去到一问,职员话依(而)家冇空位,清明后5月份再嚟喇。冇偈,我就唯有办续期:「几钱一年啊?」「70。」我一听,唔系啩,咁平?旧年保管费系50,另加「骨灰楼建设费」100嘅啵(噃),唔通旧年收咗今年唔使收?但佢未睇我任何资料点知我旧年交过?我有赚唔出声,反而问:「年年都系50啫,今年升咗价咩?」「算平喇,好在你嚟得着时,如果你清明嚟就唔同喇!」——佢讲得好啱喔,旧年我大姐正系喺清明拜祭高峰期嚟办续期,而被趁「火」打劫啰!而今日,乜嘢「骨灰楼建设费」,到依(而)家提都冇提。

「准备续几多年啊?」职员问我。「3年喇。」「210蚊(文)。」哇,真系70蚊(文)一脚踢搞掂!但如按旧年价,150/年乘以3,应收450蚊(文)嘅啵(/嗰噃),咁轻易就「赚」咗240蚊(文),真系不枉此行喇。心情靓到飞起嘅我,又见佢个人倾得下,等开单嘅时候就笑住问:「点解年年收费都唔同口架」(㗎 ) ?」「我都唔系咁清楚,按政策收啫嘛。」嗱,又讲啱喇——按佢哋自己嘅「政策」收吖嘛。

返到屋企,个个赞我脚头好。我谦虚噉话:撞彩啫、撞彩啫!
广州播客第249期

同声同气
阿展专栏

1.俗语有讲:兔子不吃窝边草,嗰啲前赴后继立心要挖烂广州嘅人,连兔子都不如——佢地唔食窝边草,专食窝里嘅草。噉嘅人,应该被钉喺呢个城市嘅历史耻辱柱上。

——陈SIR金句(3月31日《七点点一点》)

2.睇下你吖,咁大个人,以前呀,好命啲都做咗人地老窦啦,重一日挂住打机。(看看你,这么大个人了,要是以前,命好一点的都做了别人爸爸了,一天到晚只知道打游戏机。)

——晓港,一个师奶边走边对一个中学生摸样的靓仔这样说。

3.做乜成日鼓埋泡腮,唧都唔笑呀?(为什么整天愁眉苦脸,挠都不会笑呢?)

——江南西,一对情侣逛街,男的这样问女的。

4.我识佢咁耐,几时都系「有福大家享,有镬齐齐孭」口架啦,佢唔系嗰啲食碗面反碗底嘅人。(我认识他那么久,什么时候都是有福同享、有难同当的,他不是那种翻脸不认人的人。)

——茶楼里,两个茶客在议论一个人。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080403/ArticelB12005FM.htm

广州播客第249期

同声同气
阿展专栏

1.俗语有讲:兔子不吃窝边草,嗰啲前赴后继立心要挖烂广州嘅人,连兔子都不如——佢地(哋)唔食窝边草,专食窝里嘅草。噉嘅人,应该被钉喺呢个城市嘅历史耻辱柱上。

——陈SIR金句(3月31日《七点点一点》)

2.睇下你吖,咁大个人,以前呀,好命啲都做咗人地老窦(豆)啦,重一日挂住打机。(看看你,这么大个人了,要是以前,命好一点的都做了别人爸爸了,一天到晚只知道打游戏机。)

3.做乜成日鼓埋泡腮,唧(擳)都唔笑呀?(为什么整天愁眉苦脸,挠都不会笑呢?)

——江南西,一对情侣逛街,男的这样问女的。

4.我识佢咁耐,几时都系「有福大家享,有镬齐齐孭」口架」(㗎  )啦,佢唔系嗰啲食碗面反碗底嘅人。(我认识他那么久,什么时候都是有福同享、有难同当的,他不是那种翻脸不认人的人。)

——茶楼里,两个茶客在议论一个人。

清明插柳食榄粉

粤讲粤俗
江晖

清明节又到嘞,春游同拜山不嬲都系清明嘅主打节目,今年有个小假期,呢个节真系要好好过一过嘞。

根据《岁时百问》记载,「清明」呢个节令得名于呢段时间万物生长,样样都清洁明净。大家一定注意到,年年呢个时候,家家户户门口窗前都会插住几条柳枝。点解呢?根据书本记载,寒食清明两个节日隔得好近,而插柳呢个习俗又同寒食节嘅起源有好大关系噃。话说春秋战国时期,晋文公好心做坏事,唔觉意逼死咗介子推,佢发现介子推两仔乸死喺一棵柳树旁边,而柳树有个窿,里面藏住一窟衫布,上面系一首介子推亲手血书嚟以表忠心嘅诗,最后一句系「臣在九泉心无愧,勤政清明复清明」。晋文公睇完好感动,就将介子推两仔乸埋喺嗰棵烧焦嘅柳树下边。第二年,晋文公再嚟拜佢哋嗰阵,见到嗰棵焦树竟然生番,重好茂盛添,于是佢好郑重噉折咗条柳枝,赐名棵树叫「清明柳」,再将呢日定为清明。之后平民百姓为纪念介子推,清明节都会喺门前插柳,召唤佢嘅灵魂。

插柳习俗一直流传落去,不过意义随住时间同地域变换都有所改变。听我阿嫲话,今时今日我哋一般都会喺祖先神主牌同门窗边插柳,系等自己屋企嘅先人揾到路行,对于鬼魂嚟讲,有柳就等于有路。重有,关于插柳有句话叫「前三后三」,就系话基本上喺清明节前同后嗰三日都要插柳嘅。

广州有一样传统食物——榄银(核)粉,又叫银针粉,就会喺呢日出场。榄银粉嘅原材料系沾米粉,做法都唔算难。先用水磨好啲沾米粉,等啲粉去到个半生熟状态,就用手将佢搓成条,呢个条好特别,就是中间大,两头尖,好似个榄核噉。粉炮制成功之后,先攞去蒸,再用荞菜嚟炒。呢味食品用嚟拜祖先用口架,当然,拜完之后大家仔乸食番,就会乖口架嘞。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080403/ArticelB12004FM.htm

清明插柳食榄粉

粤讲粤俗
江晖

清明节又到嘞,春游同拜山不嬲都系清明嘅主打节目,今年有个小假期,呢个节真系要好好过一过嘞。

根据《岁时百问》记载,「清明」呢个节令得名于呢段时间万物生长,样样都清洁明净。大家一定注意到,年年呢个时候,家家户户门口窗前都会插住几条柳枝。点解呢?根据书本记载,寒食清明两个节日隔得好近,而插柳呢个习俗又同寒食节嘅起源有好大关系噃。话说春秋战国时期,晋文公好心做坏事,唔觉意逼死咗介子推,佢发现介子推两仔乸死喺一棵柳树旁边,而柳树有个窿,里面藏住一窟(块)衫布,上面系一首介子推亲手血书嚟以表忠心嘅诗,最后一句系「臣在九泉心无愧,勤政清明复清明」。晋文公睇完好感动,就将介子推两仔乸埋喺嗰棵烧焦嘅柳树下边。第二年,晋文公再嚟拜佢哋嗰阵,见到嗰棵焦树竟然生番,重好茂盛添,于是佢好郑重噉折咗条柳枝,赐名棵树叫「清明柳」,再将呢日定为清明。之后平民百姓为纪念介子推,清明节都会喺门前插柳,召唤佢嘅灵魂。

插柳习俗一直流传落去,不过意义随住时间同地域变换都有所改变。听我阿嫲话,今时今日我哋一般都会喺祖先神主牌同门窗边插柳,系等自己屋企嘅先人揾到路行,对于鬼魂嚟讲,有柳就等于有路。重有,关于插柳有句话叫「前三后三」,就系话基本上喺清明节前同后嗰三日都要插柳嘅。

广州有一样传统食物——榄银(核)粉,又叫银针粉,就会喺呢日出场。榄银粉嘅原材料系沾(粘)米粉,做法都唔算难。先用水磨好啲沾(粘)米粉,等啲粉去到个半生熟状态,就用手将佢搓成条,呢个条好特别,就是中间大,两头尖,好似个榄核噉。  (将啲)粉炮制成功之后,先攞去蒸,再用荞菜嚟炒。呢味食品用嚟拜祖先用口架」(㗎, )当然,拜完之后大家仔乸食番,就会乖口架」(㗎, )嘞。

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-5 03:46 PM 發表 栋笃论语·子罕第九子野专栏  【原文】子曰:「凤鸟不至,河不出图,吾已矣夫!」  【译文】孔子话:「凤凰不再来,河图不再出,呢次玩完喇!」  【栋笃】孔Sir嘅绝望,源于佢推行仁政嘅(删)理想嘅破灭,呢方面我哋已经 ...

……

有咗噉样嘅「理论根据」同埋「历史证据」,孔Sir就为自己嘅失败揾到咗「客观」原因:唔系我唔够姜(犟),唔系我唔够搏,时运不济啫——我努力过、奋斗过,但系凤鸟、河图都唔嚟,我有咩办法啊?

……

个「姜」字冇错,佢系代表「辣」嘅意思——即系话「犀利」噉解。

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-5 03:56 PM 發表 广州往事何彤  僆仔嗰阵住喺省府机关宿舍,经常溜入省府里(入)边玩,见过晒省府机关停车场停晒嗰个年代最靓同埋最高级嘅苏制同美式轿车(除咗红旗牌),仲(重)有机会坐过美式军用吉普车添。(溜入一詞換成邊個詞地道啲呢? 趯 ...

「溜入」同「里边」都冇乜问题嘅。

北京路步行街、财厅前嘅嗰段路,当年就有好多细细部嘅「三脚鸡」喺度搭客。「三脚鸡」就形状好似鸡仔咁(噉)嘅三轮摩托车,司机喺前边驾驶,乘客就坐喺后边,开起身卟卟噉响,摇下摇下,好似只鸡仔噉。「三脚鸡」都算係广州早期嘅出租车嘞啩。改革开放以后,先富起嚟嘅一啲广州人结婚好讲究排场,嗰啲花车都係靓车嚟口架」( 㗎  )。我以前帮人哋拍过结婚录像,就坐过加长型嘅奔驰,最高级就系劳斯莱斯啦,好似话系接待过英女皇添。

随住经济嘅发展,越嚟越多嘅广州人拥有私家车,而家广州嘅私家车话超过百万,喺全国嚟讲都系数一数二嘅。谂返起以前,广州人屋企有部单车都好唔错啦,上海永久凤凰单车,都系单车之中嘅名牌。上落班嗰阵,海珠桥上如潮水般嘅单车,呢个景象永远定格喺历史嘅照片当中;后嚟,进入摩托车时代,男嘅开部刀仔,女嘅揸部大黑鲨,几威水啊!而家,越来越多嘅广州人开住四只辘,奔小康喇。

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-5 04:12 PM 發表 广州笔记林德中  因为唔想先人寄存嘅骨灰盒摆喺最底层——自己已经系「底层」喇,重想祖先保佑下吖嘛!所以就趁住清明未到人少少,专程去趟殡仪馆,希望帮祖先换个好啲嘅位,再办埋骨灰盒寄存续期。

去到一问,职员话依(而)家冇空位,清明后5月份再嚟喇。冇偈,我就唯有办续期:「几钱一年啊?」「70。」我一听,唔系啩,咁平?旧年保管费系50,另加「骨灰楼建设费」100嘅啵(噃),唔通旧年收咗今年唔使收?但佢未睇我任何资料点知我旧年交过?我有赚唔出声,反而问:「年年都系50啫,今年升咗价咩?」「算平喇,好在你嚟得着时,如果你清明嚟就唔同喇!」——佢讲得好啱喔,旧年我大姐正系喺清明拜祭高峰期嚟办续期,而被趁「火」打劫啰!而今日,乜嘢「骨灰楼建设费」,到依(而)家提都冇提。
 ...

去到一问,职员话依(而)家冇空位,清明后5月份再嚟。冇,我就唯有办续期:「几钱一年啊?」「70。」我一听,唔系啩,咁平?旧年保管费系50,另加「骨灰楼建设费」100嘅啵(噃),唔通旧年收咗今年唔使收?但佢未睇我任何资料点知我旧年交过?我有赚唔出声,反而问:「年年都系50啫,今年升咗价咩?」「算平喇,好在你嚟得着时,如果你清明嚟就唔同喇!」——佢讲得好啱喔,旧年我大姐正系喺清明拜祭高峰期嚟办续期,而被趁「火」打劫啰!而今日,乜嘢「骨灰楼建设费」,到依(而)家提都冇提。

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-5 04:20 PM 發表 ...

2.睇下你吖,咁大个人,以前呀,好命啲都做咗人地老窦(豆)啦,重一日挂住打机。(看看你,这么大个人了,要是以前,命好一点的都做了别人爸爸了,一天到晚只知道打游戏机。)

…… 

2.睇下你吖,咁大个人,以前呀,好命啲都做咗人地老窦(豆)啦,重一日挂住打机。(看看你,这么大个人了,要是以前,命好一点的都做了别人爸爸了,一天到晚只知道打游戏机。)[「老窦」冇错,详情请查阅关于「窦燕山」嘅资料。]

——晓港,一个师奶边走边对一个中学生样的靓仔这样说。

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-5 04:29 PM 發表   清明插柳食榄粉粤讲粤俗江晖  清明节又到嘞,春游同拜山不嬲都系清明嘅主打节目,今年有个小假期,呢个节真系要好好过一过嘞。  根据《岁时百问》记载,「清明」呢个节令得名于呢段时间万物生长,样样都清洁 ...

根据《岁时百问》记载,「清明」呢个节令得名于呢段时间万物生长,样样都清洁明净。大家一定注意到,年年呢个时候,家家户户门口窗前都会插住几条柳枝。点解呢?根据书本记载,寒食清明两个节日隔得好近,而插柳呢个习俗又同寒食节嘅起源有好大关系噃。话说春秋战国时期,晋文公好心做坏事,唔觉意逼死咗介子推,佢发现介子推两仔乸死喺一棵柳树旁边,而柳树有个窿,里面藏住一窟(块)衫布,上面系一首介子推亲手血书嚟以表忠心嘅诗,最后一句系「臣在九泉心无愧,勤政清明复清明」。晋文公睇完好感动,就将介子推两仔乸埋喺嗰棵烧焦嘅柳树下边。第二年,晋文公再嚟拜佢哋嗰阵,见到嗰棵焦树竟然生,重好茂盛添,于是佢好郑重噉折咗条柳枝,赐名棵树叫「清明柳」,再将呢日定为清明。之后平民百姓为纪念介子推,清明节都会喺门前插柳,召唤佢嘅灵魂。[个「窟」字其实只系个拟音,最后加双引号表示之。]

广州有一样传统食物——榄银(核)粉,又叫银针粉,就会喺呢日出场。榄银粉嘅原材料系沾(粘)米粉,做法都唔算难。先用水磨好啲沾(粘)米粉,等啲粉去到个半生熟状态,就用手将佢搓成条,呢个条好特别,就是中间大,两头尖,好似个榄核噉。  (将啲)粉炮制成功之后,先攞去蒸,再用荞菜嚟炒。呢味食品用嚟拜祖先用口架」(㗎, )当然,拜完之后大家仔乸食,就会乖口架」(㗎, )嘞。

点样管走鬼

街坊话事

□冯富华

阿霞:阿玲,点解唉声叹气嘅?

阿玲:唉,冇乜嘅,就系呢排冇晒啲走鬼,想买啲嘢都唔方便啫。

阿霞:走鬼有乜好,凡系有走鬼嘅地方,卫生就唔好喇,特别系巷入边啲走鬼,搞到行路都行唔到。你啲噉嘅人,总系钟意帮衬走鬼,先至搞到走鬼多多。

阿玲:有头发边嗰会做癞瘌呀,佢哋都系揾啖食啫。我睇新闻,话上海政府搭棚畀啲走鬼卖嘢,噉几好呀!

阿霞:噉啲走鬼喺嗰道摆卖使唔使收管理费口架?

阿珍:有人管理同埋搞卫生,就梗喺要收费喇,一日十蚊八蚊啫。

阿霞:就系啰,你知唔知嗰啲人点解要做走鬼呀?就系佢哋唔想交嗰十蚊八蚊嘅管理费。

阿珍:你讲嘅系唔系真口架?

阿霞:当然真喇。除咗管理费之外,重有个地头问题。你话喇,撘个棚畀走鬼做生意,会唔会撘喺上下九、客运站、火车站噉嘅旺地呢?

阿珍:噉就当然唔会喇,我做走鬼都会揾啲旺地喇。

阿霞:对啲走鬼系要疏,而唔系单单拉或者赶,但就唔系撘个棚畀佢哋做生意噉简单嘅事嚟。总之,一个字:难!

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080403/ArticelB12008FM.htm

阿霞:阿玲,点解唉声叹气嘅?

阿玲:唉,冇乜嘅,就系呢冇晒啲走鬼,想买啲嘢都唔方便啫。

阿霞:走鬼有乜好,凡系有走鬼嘅地方,卫生就唔好喇,特别系巷入边啲走鬼,搞到行路都行唔到。你啲噉嘅人,总系钟意帮衬走鬼,先至搞到走鬼多多。

阿玲:有头发边会做癞瘌呀,佢哋都系揾啖食啫。我睇新闻,话上海政府搭棚畀啲走鬼卖嘢,噉几好呀!

阿霞:噉啲走鬼喺嗰道摆卖使唔使收管理费ロ架?

阿珍:有人管理同埋搞卫生,就梗要收费喇,一日十啫。

阿霞:就系啰,你知唔知嗰啲人点解要做走鬼呀?就系佢哋唔想交嗰十嘅管理费。

阿珍:你讲嘅系唔系真ロ架?

阿霞:当然真喇。除咗管理费之外,重有个地头问题。你话喇,撘个棚畀走鬼做生意,会唔会撘喺上下九、客运站、火车站噉嘅旺地呢?

阿珍:噉就当然唔会喇,我做走鬼都会揾啲旺地喇。

阿霞:对啲走鬼系要疏,而唔系单单拉或者赶,但就唔系撘个棚畀佢哋做生意噉简单嘅事嚟。总之,一个字:难!