QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3428|回復: 6

[南派功夫] [讨论]小朋友到底几岁开始练咏春适合?

9月18日参加佛山一个搏击俱乐部的开业典礼,真是一个武林盛会,宴开80席,把佛山武林都请遍,席前各拳种各流派进行表演,除了见到有师父级的表演外,更喜人的是还能见到一些10岁左右小朋友的表演,特别是有几个咏春支流的小朋友玩得象模象样的,有的还能黐手。 现在想请大家讨论一下:小朋友到底几岁开始练咏春适合?我所将的适合是指可以理解咏春各种手法的意义和用法,而不只是能练拳套。

Re:[讨论]小朋友到底几岁开始练咏春适合?

有人话如果太细学咏春,长大之后身材会走形,究竟有冇呢回事?

小朋友太细个会唔会力量速度技巧嘅掌握都仳少年差呢,如果连距哋自己都唔清楚自己练紧d乜,只为练而练噤又有咩意思呢? 我又无仔,睇下边个大哥抵谂d罗个仔仔去做下试验罗,呵呵呵 em6:

high_hand在2004-09-21 09:10:14说道:[br]小朋友太细个会唔会力量速度技巧嘅掌握都仳少年差呢,如果连距哋自己都唔清楚自己练紧d乜,只为练而练噤又有咩意思呢? 我又无仔,睇下边个大哥抵谂d罗个仔仔去做下试验罗,呵呵呵 em6:
明叔个仔仔唔系学紧咩?我地留心观察下就知道啦。

你觉得距学到嘢咩?成日响度走嚟走去! em8:

啊日嘎咏春支流表演黐手嘎都5系细路嘎拉~!都21岁拉最大!细嘎都中学囖!

high_hand在2004-09-23 18:55:42说道:[br]你觉得距学到嘢咩?成日响度走嚟走去! em8:
明叔个仔就快识上网架喇,畀佢见到你篇嘢就死