QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4546|回復: 15

翻唱: 薰妮-每當變幻時 by 東加豆

每當變幻時 - 薰妮
     曲︰周藍萍
     詞︰盧國沾

懷念過去常陶醉
     一半樂事 一半令人流淚
     夢如人生 快樂永記取
     悲苦深刻藏骨髓

韶華去 四季暗中追隨
     逝去了的都已逝去 啊啊
     常見明月掛天邊
     每當變幻時 便知時光去

*如情侶 你我有心追隨
     遇到半點風雨便思退 啊啊
     常見紅日照東方
     每當變夕陽 便知時光去

重唱 *

哇!正啊!呢首懷舊色彩極為濃厚嘅薰妮嘅《每當變幻時》,係我當年最早聽到嘅一批香港粵語流行曲之一,令我再度勾起嗰份懷舊情懷。
好多謝豆豆嘅分享!

我呢两年都好中意呢只歌,因为呢一两年小弟变得好怀旧,以前老实讲对呢只歌唔系几熟

邊個翻唱架?好勁喎
豆豆,唱得好好啊!聽咗好多次。Thank you!
应叫经典而唔系旧歌金庸D小说又叫旧小说?
聽住呢首歌大,越聽越有意思,加之近牌呢隻歌好hit,連阿Sam喺演唱會都唱。雖然而家好凍,但聽完好暖啊。

原帖由 ldlhjm 於 2008-1-15 21:39 發表 应叫经典而唔系旧歌金庸D小说又叫旧小说?

冇有矛盾咖,呢首的確係舊歌,同時亦都係經典歌吖嘛。話佢「舊」,并冇等于否認其經典。

THI S A HONEY BEAN

DEAR,THIS SONG REMIND ME WHEN IWAS YOUNG,AND CHASING A SINGER IN A KIND OF 2ND CLASS NIGHT-CLUB, THAT BRING ME A VER GOOD MEMERY,ANY I FEEL GOOD WHEN I HEARD YOUR HONEY VOICE.

CAN YOU SING A OLD SONG FOR US?

DEAR TONKA, I JUST FOUND OUT THERE IS AN OLD SONG SANG BY CLIFF-RICHARD,(WIND ME UP AND LET ME GO )I HOPE YOU CAN SING VERY NIECE SO PLEASE  GIVE US A CHANCE TO DROP OUR EAR-OIL.
好耐冇上来听..豆豆唱歌,唱得咁正..一于下载落来收藏..~~.
新年好啊! 東加豆喺新嘅一年出一首靚歌喇!好夠懷舊情懷!好鍾意聽啊!呢首《每當變幻時》我都聽咗成日喇!東加豆,我繼續支持你
声音够磁性 如果豆豆 设备再好D 就更好.

唔錯!啲音樂好有古典feel!

家下我覺得啲粵語歌曲都係八九十年代嘅最好聽!

一早就攞定个喇叭等你嚟啦!

東加豆,你食正晒我嘅taste!

5错,我都好中意尼只歌~~