QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4035|回復: 7

翻唱: 許冠傑-風中趕路人 by 東加豆

希望你們喜歡

歌名:風中趕路人

作曲:許冠傑,  編曲:
監製:,  填詞:林振強

披一身星塵,漆黑中起行,不管北風經已近,
看過你的信後,發覺你不快樂,信裏彷彿有淚印,
雖分手多年,都匆匆起行,越萬里路來伴你,
我愛你仍深,雖知身與心,你已交予別人。
事實我在這一生,不懂愛別人,只懂為你生,
望著遠地星光,雖知不可得到你心,仍望你讓我,
托著你面替你抹乾眼角淚痕。
(扔為你著緊,這是對或無窮愚笨,都不打緊。)

披一身風塵,倦極亦繼續行,呼呼風聲急掃近,
似笑我多麼笨,與你已經分別,卻要關心你淚印,
風始終不明,風中痴心人,是沒法忘掉你,
我愛你仍深,不管身與心,你已交予別人。

豆豆又有新歌出爐,又係落足感情之演繹,支持一下!
呢首《風中趕路人》好正啊,我之前睇過一個視頻,係86年由阿Sam發起、為腎病患者及其蓮花樂隊時期嘅老友周華年籌款嘅慈善演唱會《最緊要朋友》,當中就有Sam與周啟生合唱《風中趕路人》呢首歌,相當之正!而且周啟生喺樂曲間奏時,大Show佢嘅鍵盤彈奏功夫,嗰一段真係令人大開眼界,勁到爆!

好耐冇聽東加豆嘅歌仔喇!而家聽一次又想聽番一次!係咪呢首歌與情感有關呢?「事實我在這一生,不懂愛別人,只懂為你生……」每個人都有情感嘅,有時你冇咁容易發覺佢,當你真正發覺佢嘅時候,你先知道情感嘅份量!

多謝東加豆呢首歌!

「哎呀呀呀呀」嗰度呀得好Q, 第一次聽女仔唱呢隻歌。

入心入肺——

曾经成个傻仔噉嘅风中赶路人

首次欣賞到女聲版既"風中趕路人",唱得好好聽!

I LOVE YOUR VOICE SO SWEET AND WARM ,YOU ARE VERY PRO.

唱得好啊!顶一下!