QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 34067|回復: 87

[百家爭鳴] 有感而發:再論「廣東話」Vs「廣州話」

問粵語區四鄉各處(除已被廣州話同化嘅部分地區外)嘅民眾:你講緊嘅係咩話?佢首選回答係「××話」(××係當地所在市縣甚至細到鄉村)。若果籠統噉畀佢哋揀講嘅係「廣州話」定「廣東話」,佢十之八九答:梗係廣東話啦。而對外佢哋亦多數自稱講嘅係「××話」、「白話」或「廣東話」,尤其是對住撈嘅講,除非喺某啲情況,譬如用廣州音嚟同外鄉人溝通或者教外省人講粵語,噉先會話自己講嘅係廣州話(就算唔係十分標準都好)。呢點對於以廣州話為母語嘅人可能冇咁深體會,所以盧總曾經問過,所有粵語區嘅方音係咪都應該以廣州話統稱,我就覺得非常荒唐。

香港係個移民城市,尤其係嚟自廣東各地,開埠之初移民口音各異,正如上述所講,縱使廣州音成為日後嘅主流音,佢哋自稱講嘅係「廣東話」重係有好深厚嘅根基。所以完全冇必要話佢哋數典忘祖唔認自己講嘅係廣州話。而新香港人係冇記憶嘅一代,更加唔prefer以另一個城市嘅話嚟稱呼自己母語,儘管年紀老啲嘅有意識應該係叫「廣府話」先啱(譬如李我)。見到好多廣州人攻擊香港嘅「廣東話」講法,我每次睇到都得啖笑。請嘗試唔好以廣州音正統思想自居嚟代入香港人嘅諗法(譬如假設自己母語係佛山話、南海話、順德話……),就會坦然好多,更深有同感應該與之融洽。

而喺學術層面上,「廣東話」一詞係就係好唔嚴謹(同理,以廣州話統括粵語更加唔妥當),但對於普羅大眾嚟講,既然粵語係廣東嘅絕對強勢語言,你話要喺粵語、客家話、潮汕話揀其中一種嚟代表成個廣東,粵語點可以走得甩鷄?對住啲外省人提到自己講嘅係廣東話,有邊個會先入為主聯想到粵語以外嘅其他語言呢?所以喺民間「廣東話」唔存在歧義。兼且連正音正字都可以非常漠視嘅現代社會,叫「廣東話」呢啲小兒科又有乜大礙呢?

我鍾意講「廣東話」,一萬個鍾意!

覺得廣府話較為貼切

原帖由 余OK 於 2007-12-26 02:16 PM 發表 ……所以盧總曾經問過,所有粵語區嘅方音係咪都應該以廣州話統稱...

我几时有噉问过?你唔好乱讲噃!系你哋曾经问过我点定义「广州话」咋噃!

我一直都坚持,「广州话」嘅「广州」唔系指而家行政区域划分上嘅「广州」,而系包括两广地区嘅「广州」!

原帖由 卢总 於 2007-12-26 15:25 發表 我几时有噉问过?你唔好乱讲噃!系你哋曾经问过我点定义「广州话」咋噃!我一直都坚持,「广州话」嘅「广州」唔系指而家行政区域划分上嘅「广州」,而系包括两广地区嘅「广州」! ...
  呢種講法喺四鄉各地冇乜市場。
噉系你见识少!
原帖由 卢总 於 2007-12-26 16:06 發表 噉系你见识少!
  睇吓點,除非有能力令到現時嘅官方同埋當代芸芸眾生將「廣州」默認為你理想嘅概念。

幾個馬拉(西馬)嘅同事會認同『廣府話』嘅呢種叫法。『講廣府話,同聲同氣。』

記得朋友曾經問過我, 點先可以為廣州做返D事? E+廣州越來越吾似自己地方啦,

我囬答話: 堅持講廣州話!

广东话:广东省内所有的粤语

广府话:粤语标准音,省城话,广州府城内话。

广州话:民国成立后,成立广州市。解放后,人民就把市区使用的话称为广州话。但是广州市管辖的地方很多,白云区天河区郊区的方言也算广州话,番禺区花都区增城市也属广州话。

同意廣東話同廣府話...

但係我依然會同人講..我講廣州話...因爲我係真係講『廣州話』...

无知!荒谬!

原帖由 南汉 於 2008-4-5 10:46 PM 發表 广东话:广东省内所有的粤语广府话:粤语标准音,省城话,广州府城内话。广州话:民国成立后,成立广州市。解放后,人民就把市区使用的话称为广州话。但是广州市管辖的地方很多,白云区天河区郊区的方言也算广州话,番禺区花都区增城 ...

原帖由 南汉 於 2008-4-5 22:46 發表 广东话:广东省内所有的粤语广府话:粤语标准音,省城话,广州府城内话。广州话:民国成立后,成立广州市。解放后,人民就把市区使用的话称为广州话。但是广州市管辖的地方很多,白云区天河区郊区的方言也算广州话,番禺区花都区增城 ...

南漢出街唔好周圍同人講你係老師,誤人子弟!

當年中國分為九州,兩廣一帶叫交州,後來因為越嚟越多人南下,為咗方便管理,三國時期吳國嘅孫權就將交州分開兩半,西面叫交州,東面叫廣州~呢個係廣州個名最早嘅來由~

原帖由 羊城惜花人 於 2008-4-6 21:39 發表   南漢出街唔好周圍同人講你係老師,誤人子弟!~ ...

佢又唔係歷史老師~

但係無記有個 正音 節目....佢地都係話 廣州話 啵

原帖由 思覺失調 於 2008-4-9 08:28 PM 發表   佢又唔係歷史老師~

衰在佢系语文老师,重要周围同人讲,佢有研究语言历史呢!

佢係英國語文老師-->英語老師。

原帖由 思覺失調 於 2008-4-9 20:28 發表   佢又唔係歷史老師~

我都唔系:

http://club.dayoo.com/read.dy?b=cantonese&i=829351&t=829351

「...正宗的广州话倒成了香港方言,且只能在《简明香港方言词典》找到,可笑的是,香港方面却一直奉《妙趣广州话》为正统。...」

原帖由 羊城惜花人 於 2008-4-6 21:39 發表   南漢出街唔好周圍同人講你係老師,誤人子弟!當年中國分為九州,兩廣一帶叫交州,後來因為越嚟越多人南下,為咗方便管理,三國時期吳國嘅孫權就將交州分開兩半,西面叫交州,東面叫廣州~呢個係廣州個名最早嘅來由~ ...

所謂「廣州話」純粹是上世紀無中生有的概念。民國時期絕大部分廣府人都不知所謂的「廣州話」。不信自己去查查文獻,不必作無知的人身攻擊。

原帖由 卢总 於 2007-12-26 15:25 發表 我几时有噉问过?你唔好乱讲噃!系你哋曾经问过我点定义「广州话」咋噃!我一直都坚持,「广州话」嘅「广州」唔系指而家行政区域划分上嘅「广州」,而系包括两广地区嘅「广州」! ...

這種説法不符合現在的實際。

譬如秦代的南海基本上包括現在的廣東,那麽你說現在的「廣東話」稱爲「南海話」還可以嗎?

聽到你哋講嘅嘢心都凉晒…不如由佢消亡係喇…喺度分化都冇意思…