QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3754|回復: 8

[媒體錯字] 2007年12月25日《南方都市報》

广州播客第206期
同声同气
阿展专栏

1.甲:点解圣诞节冇假放嘅?(为什么圣诞节不放假?)

乙:过重阳节、端午节,鬼佬都冇假放啦。(就像过重阳节,端午节,老外都不放假啦。)

甲:呢两个节好似我哋都冇得放啵。(这两个节日好像我们也不放假的。)

——两个青年人在中华广场走出来,边走边聊。

2.「冬大过年」其实都系揾个理由大家年尾擦多餐啫,冬点大得过年呀,过年放三日假,冬有冇得放吖?(「冬至大过年」其实都是找个理由大家年尾多吃一顿的意思,冬怎能比年大呢?过年放三天假,冬有假放吗?)

——冬至当晚,各大酒楼客满,江南大道一酒楼一个街坊散席时这样说。

3.父:仲打机?睇下妈咪想食乜嘢啦。(还玩游戏?看看妈妈想吃点什么?)

儿:妈咪,我想食虾饺。(妈咪,我想吃虾饺。)

——一对夫妻带儿子上茶楼喝茶,坐下后,儿子还在聚精会神地打游戏机,父亲递给他食品卡,让他给母亲拿点心,儿子却这样说。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B15/200712250687.asp

广州播客第206期
同声同气
阿展专栏

1.甲:点解圣诞节冇假放嘅?(为什么圣诞节不放假?)

乙:过重阳节、端午节,鬼佬都冇假放啦。(就像过重阳节,端午节,老外都不放假啦。)

甲:呢两个节好似我哋都冇得放。(这两个节日好像我们也不放假的。)

——两个青年人在中华广场走出来,边走边聊。

2.「冬大过年」其实都系揾个理由大家年尾多餐啫,冬点大得过年呀,过年放三日假,冬有冇得放?(「冬至大过年」其实都是找个理由大家年尾多吃一顿的意思,冬怎能比年大呢?过年放三天假,冬有假放吗?)

——冬至当晚,各大酒楼客满,江南大道一酒楼一个街坊散席时这样说。

3.父:打机?睇下妈咪想食乜嘢啦。(还玩游戏?看看妈妈想吃点什么?)

儿:妈咪,我想食虾饺。(妈咪,我想吃虾饺。)

——一对夫妻带儿子上茶楼喝茶,坐下后,儿子还在聚精会神地打游戏机,父亲递给他食品卡,让他给母亲拿点心,儿子却这样说。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B15/200712250687.asp

冬至点解唔「冻」至

粤讲粤俗
Pippo阮

今朝六点几起身,发觉个天好似都重未光噉;揭开日历一睇:噢,又就嚟到冬至喇。

冬至系廿四个节气之一。至,有「极」、「最」之意,冬至其实就系「冬季到咗极点」嘅意思。冬至之前,太阳喺天空嘅视轨道系不断噉偏向南去,所以我哋喺北半球嘅人会觉得日头一日比一日短。而冬至之后太阳慢慢返翻北面嚟,日头就长翻。因此呢几日就可能会感觉天光得比较迟。

我哋好重视冬至呢个节日,重有句俗话叫「冬大过年」添。以前一早起身各家各户就去劏鸡杀鸭,备好蔬果、酒肉、糕点、汤丸等等用嚟拜祭祖先。依家工作繁忙,生活节奏紧张,可能好多人就唔会搞咁多嘢嘞。不过都尽量一家人聚埋一齐,烧吓衣紙,团团圆圆噉食餐饭。我就好期待呢一日,有咩传统都唔重要,最紧要系有个机会畀大家欢聚:叔伯长辈就讲吓工作、同辈兄妹就倾吓学习……噉先系生活啊嘛。

关于冬至,广东重有唔少讲法。好似「干冬湿年」:冬至晴天,春节会有阴雨,冬至落雨,春节多会晴朗。另有「冬在初,冷不多;冬在尾,卖咗黄牛嚟置被。」可见冬至嘅变化对一年嘅气候会有重大影响。不过话时话,点解就嚟到冬至嘞都重唔系好冻嘅?听讲今年12月嘅平均气温系近几年嚟最高嘅,唔少人亦都觉得依家广州越嚟越冇冬天嘅感觉。我哋人类自己搞出嚟嘅温室效应已经越嚟越明显,大自然嘅报应要我哋自己鲠翻。保护环境好紧要,希望以后冬至真系可以「冻至」啦!

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B15/200712250686.asp

冬至点解唔「冻」至

粤讲粤俗
Pippo阮

今朝六点几起身,发觉个天好似都重未光噉;揭开日历一睇:噢,又就嚟到冬至喇。

冬至系廿四个节气之一。至,有「极」、「最」之意,冬至其实就系「冬季到咗极点」嘅意思。冬至之前,太阳喺天空嘅视轨道系不断噉偏向南去,所以我哋喺北半球嘅人会觉得日头一日比一日短。而冬至之后太阳慢慢返翻北面嚟,日头就长翻。因此呢几日就可能会感觉天光得比较迟。

我哋好重视冬至呢个节日,重有句俗话叫「冬大过年」添。以前一早起身各家各户就去劏鸡杀鸭,备好蔬果、酒肉、糕点、汤丸等等用嚟拜祭祖先。依家工作繁忙,生活节奏紧张,可能好多人就唔会搞咁多嘢嘞。不过都尽量一家人聚埋一齐,烧衣紙,团团圆圆噉食餐饭。我就好期待呢一日,有咩传统都唔重要,最紧要系有个机会畀大家欢聚:叔伯长辈就讲工作、同辈兄妹就倾学习……噉先系生活嘛。

关于冬至,广东重有唔少讲法。好似「干冬湿年」:冬至晴天,春节会有阴雨,冬至落雨,春节多会晴朗。另有「冬在初,冷不多;冬在尾,卖咗黄牛嚟置被。」可见冬至嘅变化对一年嘅气候会有重大影响。不过话时话,点解就嚟到冬至嘞都重唔系好冻嘅?听讲今年12月嘅平均气温系近几年嚟最高嘅,唔少人亦都觉得依家广州越嚟越冇冬天嘅感觉。我哋人类自己搞出嚟嘅温室效应已经越嚟越明显,大自然嘅报应要我哋自己鲠翻。保护环境好紧要,希望以后冬至真系可以「冻至」啦!

失败嘅嗱喳面(《食神》片段)

粤讲粤白
□Ungoo Chan

【剧情】

史提芬周喺火鸡姐嘅面档叫咗碗嗱喳面之后,开始狂踩。

【对白】

史提芬周:碱水面冇过冷河①,所以成碗汤有碱水味。鱼蛋亦都冇鱼味,但系你为咗掩饰,专登加啲咖喱汁将佢做成咖喱鱼蛋,但系噉做太天真嘞,因为你煮嘅时间唔够,咖喱味根本只系喺表面,而冇入到里边,掂到汤之后重要冲走埋。好好地一粒咖喱鱼蛋,畀你整到冇鱼味亦都冇咖喱味,失败!萝卜冇拣过啦,太多渣,失败!猪皮又煮得太腍,冇咬口呀,失败!啲猪红松泡泡,一夹就散,失败中嘅失败!最惨系啲大肠,里面都未通干净,重有嚿屎,你有冇搞错呀?(火鸡埋头做嘢)

史提芬周:喂!屎呀喂!……(一连嗌咗三次火鸡先理佢)

火鸡:攞去抆咗佢吖②!(递厕纸畀史提芬周)

史提芬周:唔好咁幽默好?!我四围唱你有屎口架?!

火鸡:唱乜鬼嘢呀!话明嗱喳面③有两嚿屎有几咁奇呀?廿三文呀!

史提芬周:你畀我呀?

火鸡:嘘!

史提芬周:畀下面啦!话晒都食神呀!

火鸡:食神?

史提芬周:食神!

(两人对望良久)

【注解】

①将煮过嘅食物用冷水或冰水略冲洗一下,再继续炒煮,令其更爽口。过冷河系一种常见煮食方法,特别适合于煮面。

②「抆」通常同「屎」搭配,只限用于人身上。戏中火鸡叫史提芬抆条猪肠,系对佢最大嘅讽刺。「屎尿屁」用得适当,都可以搞笑而唔俗。

③嗱喳面即杂碎面,包括鱼蛋、猪红、猪皮、萝卜和猪大肠等配料,睇上去纳纳集集,显得好「嗱喳(唔干净)」。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B15/200712250684.asp

失败嘅嗱喳面(《食神》片段)

粤讲粤白
□Ungoo Chan

【剧情】

史提芬周喺火鸡姐嘅面档叫咗碗嗱喳面之后,开始狂踩。

【对白】

史提芬周:碱水面冇过冷河①,所以成碗汤有碱水味。鱼蛋亦都冇鱼味,但系你为咗掩饰,专登加啲咖喱汁将佢做成咖喱鱼蛋,但系噉做太天真嘞,因为你煮嘅时间唔够,咖喱味根本只系喺表面,而冇入到里边,掂到汤之后重要冲走埋。好好地一粒咖喱鱼蛋,畀你整到冇鱼味亦都冇咖喱味,失败!萝卜冇拣过啦,太多渣,失败!猪皮又煮得太腍,冇咬口呀,失败!啲猪红松泡泡,一夹就散,失败中嘅失败!最惨系啲大肠,里面都未通干净,重有嚿屎,你有冇搞错呀?(火鸡埋头做嘢)

史提芬周:喂!屎呀喂!……(一连嗌咗三次火鸡先理佢)

火鸡:攞去抆咗佢吖②!(递厕纸畀史提芬周)

史提芬周:唔好咁幽默好?!我四围唱你有屎口架」( ?  )?!

(呢啲组合嘅字我觉得加个双引号好啲)

火鸡:唱乜鬼嘢呀!话明嗱喳面③有两嚿屎有几咁奇呀?廿三文呀!

史提芬周:你畀我呀?

火鸡:嘘!

史提芬周:畀下面啦!话晒都食神呀!

火鸡:食神?

史提芬周:食神!

(两人对望良久)

【注解】

①将煮过嘅食物用冷水或冰水略冲洗一下,再继续炒煮,令其更爽口。过冷河系一种常见煮食方法,特别适合于煮面。

②「抆」通常同「屎」搭配,只限用于人身上。戏中火鸡叫史提芬抆条猪肠,系对佢最大嘅讽刺。「屎尿屁」用得适当,都可以搞笑而唔(不)俗。

( 用「不」可能会好啲)

③嗱喳面即杂碎面,包括鱼蛋、猪红、猪皮、萝卜和猪大肠等配料,睇上去纳纳集集(杂杂?)显得好「嗱喳(唔干净)」。

(用集定杂 ? 我觉得两个嘅意思都讲得通)

原帖由 鑊鑊金 於 2007-12-25 21:14 發表 冬至点解唔「冻」至粤讲粤俗Pippo阮    今朝六点几起身,发觉个天好似都重未光噉;揭开日历一睇:噢,又就嚟到冬至喇。  冬至系廿四个节气之一。至,有「极」、「最」之意,冬至其实就系「冬季到咗极点」嘅意思。冬至之前 ...

粵語本身就係用「吓」,用「吖」「啊」「呀」暫時冇明確規定

原帖由 Lucciora 於 2007-12-25 23:20 發表   粵語本身就係用「吓」,用「吖」「啊」「呀」暫時冇明確規定

你噉講就唔啱喇!

我唔理你係唔係粵語嘅問題!

整篇文章都係簡體字 你整隻「吓」字出嚟算點?

簡體字「吓」係乜意思?

至於「 啊、 呀」 呢啲只要音啱嘅話我係唔會理佢嘅!

我都想喺報紙度出繁體,不過唔得啫。