QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3183|回復: 5

[媒體錯字] 2007年12月16日 羊城晚報

依捞七

广州俚语

尚一小

(嗰)度咁偏僻,一个人依捞七我都唔敢去吖。」

依捞七,系个激死翻译的(嘅)广州俚语,佢嘅意思系一般一般情况下,但字义和字面都同广州定义扯唔上关系(都唔「拉更」),佢嘅出处好多人都话唔知道(「道」其實可以省略)(噉樣係唔係地道啲?重有「广州定义」都唔知佢噏乜。)

有一个附会嘅讲法,话市场摊档卖一些颗粒不(唔系好)大的(嘅)瓜果(如(好似)栗子、香瓜等)货尾,减价平卖,但讲明:一捞去,无(冇)得拣(即一把抓,不得挑选)。一个刚(啱)到广州唔(冇)耐(不久)的(嘅)北方人,听唔懂(明)乜嘢叫一捞去,问什么是依捞七?佢将念为念为,咁(噉)样一把抓的(嘅)一捞去就变成依捞七嘞。而一把抓一捞去一般的(嘅)广州定义还(重)有距离,当佢系啦(喇)。

http://www.ycwb.com/ePaper/ycwb/html/2007-12/16/content_90910.htm

呢篇文章可谓系不伦不类嘅「三及第」,睇到人一头雾水!

「唔知道」冇错就冇必要去话佢嘞。不过「广州定义」就真系有啲不知所谓,如果喺其中加个「话」字,即刻就醒神晒!

「颗粒不大」勉强都讲得过去嘅,鬼叫佢系「三及第」咩!但「刚到唔耐」就真系不知所谓嘞!最尾个「啦」字系冇问题嘅,不过佢成个句子嘅前后因果关系就好有问题嘞,完全都唔拉更嘅!

原帖由 卢总 於 2007-12-17 17:55 發表   「嗰度咁偏僻,一个人依捞七我都唔敢去啊!」  「依捞七」,系个激死翻译嘅广州俚语,佢嘅意思系「一般」或「一般情况下」,但字义同字面都同广州话定义扯唔上关系,佢嘅出处好多人都话唔知道。  有一个附会嘅讲法,话市 ...

吖 啊

啦 嘞 喇

點分?

重有上邊嗰句  問什麼是「依撈七」

我覺得佢係引用個撈佬嘅話,所以冇改!

不過呢條粉腸都夠勁咁Q多錯字都擺得出街!!

「度咁偏僻,一个人依捞七我都唔敢去

「依捞七」,系个激死翻译广州俚语,佢嘅意思系「一般」或「一般情况下」,但字义字面都同广州定义扯唔上关系,佢嘅出处好多人都话唔知道。

有一个附会嘅讲法,话市场摊档卖一颗粒不大瓜果(如栗子、香瓜等)货尾,减价平卖,但讲明:「一捞去,得拣(即一把抓,不得挑选)。」一个到广州耐(不久)北方人,听唔乜嘢叫「一捞去」,问乜嘢系「依捞七」?佢将「一」念为「依」,「去」念为「七」,一把抓的「一捞去」就变成「依捞七」嘞。而「一把抓」或「一捞去」「一般的」广州定义有距离,当佢系啦。

原帖由 卢总 於 2007-12-17 18:07 發表 呢篇文章可谓系不伦不类嘅「三及第」,睇到人一头雾水!   「唔知道」冇错就冇必要去话佢嘞。不过「广州定义」就真系有啲不知所谓,如果喺其中加个「话」字,即刻就醒神晒!   「颗粒不大」勉强都讲得过去嘅,鬼叫佢系 ...

我用呢種顏色係唔多妥不過唔錯得晒噉解!

我始終都唔係分得好清 啦、喇、嘞  我覺得都係一個助詞應該差唔多!

原帖由 鑊鑊金 於 2007-12-17 06:08 PM 發表   吖 啊啦 嘞 喇點分?   重有上邊嗰句  問什麼是「依撈七」我覺得佢係引用個撈佬嘅話,所以冇改!不過呢條粉腸都夠勁咁Q多錯字都擺得出街!!   ...
「吖」同「啦」都系第一声。

「喇」,你用「喇叭」去体会就得「嘞」。

其实呢几个字只要将佢哋成句读晒出嚟就知道有冇用错——不过当然,有时候用呢个又得,用嗰个又得,噉就要睇语境,睇下个句子系想表达乜嘢意思再选择决定。