QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4951|回復: 16

[其它] 粵語動詞匯篇

將物件放出去:

fei7        飛       單手作弧形動作,速度較快,物件一般為條形

biu7       標       物件為條形,一只手揸物件中間,另一只手快速將物件尾部推出

fing6                 手(可能配合腰部)大幅度弧形動作

pau7      拋        單手或者雙手由下至上,物件速度唔會太快

dam5                 單手向上,從后向前,物件速度唔會太快

deng3                deng 石仔      單手向上,從后向前,物件速度比較快

wui7                  一舊石頭 wui 過去        力水好大,想攞人命

ce7                    一張凳 ce 過去              火遮眼嘅時候。通常物件比較大

用條狀物打:

bok                   硬嘅條形物,一般從上至下,幅度唔會太大

baan3                硬嘅條形物,方向唔定,幅度較大

fit                      軟嘅條形物,手臂唔喐,凈係手腕用力,但係打人會好痛,好陰濕

faat                    軟嘅條形物,全身用力

sok                    又短又硬嘅條形物,通常打頭

用手掌打面:

gwaa3                用手背反向打面,由于手背比較硬,會好傷。通常男人用得比較多

kam2                  用手掌打面,如果力水夠大,又打得準,會有五只手指痕

未完待續...

係「粵語動詞詞彙」
支持樓主呀,個gwaa3字有冇錯呢

搞錯咗,應該係 gwaak ,唔該哂。

支持.
啲聲調標到錯晒,哎,冇眼睇。「關閉」

原帖由 Anl 於 2007-12-15 23:47 發表 啲聲調標到錯晒,哎,冇眼睇。「關閉」

你指嘅係唔係第 7 聲?

唔止係第7聲

原帖由 Anl 於 2007-12-16 17:15 發表 唔止係第7聲

由于暫時重未確定係唔係有第 7 聲,先唔理佢。

其余嘅,如果有錯,請指正。

上次講到用手掌打面,重有一個動詞:sing

請各位先標出呢個字嘅聲調,唔該。

上次講到個 "kam" 字,一定要打得應 sinzi 會有五個手指痕,如果兜頭兜腦噉 kam, 就唔一定有嘞。以下呢個就一定有嘞: sing(陰平高降)

用拳頭:

zung(陰平高降)      用拳頭嘅前面

dap                          用拳頭嘅下面(dap 骨、dap 釘(呢個梗係用錘啦))

zok                          用拳頭嘅背面

dam                         用拳頭嘅拳心(dam 心口)

身體喺某物件上面 juk:

paa(爬)              用四肢,肚皮一般唔會 cung 到物件

laan(陰平高降)       肚皮肯定 cung 到物件

原帖由 Anl 於 2007-12-15 23:47 發表 啲聲調標到錯晒,哎,冇眼睇。「關閉」

得把死人口,識彈唔識唱!

咁撚叻又唔見妳寫的多「大作」出嚟?或者係發貼更正下!

原帖由 芬1012 於 2007-12-16 21:21 發表 上次講到用手掌打面,重有一個動詞:sing   請各位先標出呢個字嘅聲調,唔該。

以六調嚟分,就係 sing1 ,唔分高平同高降。

用羅馬字嘅表示方法,有兩種:一種就係: s?ng ,另一種係:sīng

都係用嚟表示陰平調。

將物件放出去:

wing3               單手由里而外弧形向前上方動作

diu6       掉       單手由上而下弧形向前下方動作

mak6                單手由上而下直线向前下方用力動作

cig3                  單手由内而外弧形向前方水平動作

用條狀物打:

nab6                 单手持硬条物由上而下向前方物体用力动作

用手掌打面:

nag1                 五指并拢弧形向面部动作

用拳頭:

nai4            用拳頭前面向物体撞击

身體喺某物件上面 juk:

yvn4          用四肢撐地向水平方向運動

原帖由 嶺南之南 於 2008-1-7 14:39 發表 用拳頭: nai4            用拳頭前面向物体撞击   身體喺某物件上面 juk: yvn4          用四肢撐地向水 ...

呢啲係唔係四邑話啊?歡迎加入。

原帖由 芬1012 於 2008-1-8 16:22 發表   呢啲係唔係四邑話啊?歡迎加入。

係四邑話的廣州版發音