QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6663|回復: 13

[音頻] 廣州花園酒店D員工RAP嚟鬧班高層 [索女+周星星]版

正啊,最厲害就系押韻,仲有條女把聲好sexy,見到樣就好了,有無辦法起距底,好想識距啊

呢只歌原来已经出咗街都有一段时间,以下系一个较早前嘅男声版,好明显有多少粤西人嘅口音影子:

http://www.qianqian.com/mymusic/663908/070816132712.mp3" />http://www.qianqian.com/mymusic/663908/070816132712.mp3" autostart="0" type="video/x-ms-wmv" width="260" height="42">

呢首嘢,用喺粵語協會啲管理員身上都好適用。

表面做到好好,實際上根本唔民主,人哋提意見居然話有人喺人發癲,重要扮睇唔到。網頁一大批錯字唔見佢哋去改,做個網站出嚟幾乎係人哋嘅文章。粵語協會啲「你哋仆街啦」。

原帖由 Anl 於 2007-12-15 10:16 發表 呢首嘢,用喺粵語協會啲管理員身上都好適用。表面做到好好,實際上根本唔民主,人哋提意見居然話有人喺人發癲,重要扮睇唔到。網頁一大批錯字唔見佢哋去改,做個網站出嚟幾乎係人哋嘅文章。粵語協會啲「你哋仆街啦」。 ...

鬼叫個站唔係你0架咩.呢個世界係咁0架啦,睇開d啦.

原帖由 Anl 於 2007-12-15 10:16 發表 呢首嘢,用喺粵語協會啲管理員身上都好適用。表面做到好好,實際上根本唔民主,人哋提意見居然話有人喺人發癲,重要扮睇唔到。網頁一大批錯字唔見佢哋去改,做個網站出嚟幾乎係人哋嘅文章。粵語協會啲「你哋仆街啦」。 ...

倒數第二句我贊成,幾乎全部係人哋嘅文章,論壇真係應該鼓勵原創~

原帖由 barryshawn 於 2007-12-15 17:49 發表   鬼叫個站唔係你0架咩.呢個世界係咁0架啦,睇開d啦.
你講得啱,呢個網站曾經我都有份創立,但係而家啲管理員嘅所作所爲眞係不敢恭維。

原帖由 卢总 於 2007-12-15 02:59 發表 呢只歌原来已经出咗街都有一段时间,以下系一个较早前嘅男声版,好明显有多少粤西人嘅口音影子:   http://www.qianqian.com/mymusic/663908/070816132712.mp3

阿卢总,你提供0既MP3 LINK LOAD唔到落0黎,其实首歌我都系喺其他0既一D FORUM COPY过0黎0既,我未听过原版

粤语歌词同唱法都好赞!!!

仲有,条女唱咗好多粗口啊!!!啊啊啊!!!!

点解睇唔到?
我首歌.....

歌詞大緻如下:
流芳百世。。。遗臭万年
流芳百世。。。遗臭万年

等我地斯文D讲一句...花园正扑街

等我地再斯文D讲一句...花园正扑街

(你扑街啊你!你唔好走你呀!你呀!你买定棺材啊你!)

(你条气唔顺咩?)

二十几年建设 广州花园酒店
到底五星级 系乜野概念
人工高 福利好 伙食好到你都古唔到
廿几年嘅今日我地乜都睇唔到...

(咁嗻系冇计倾拉?!咁嗻系冇计倾拉?!咁咁咁咁 咁咁咁咁 嗻 嗻 嗻嗻嗻 冇计倾拉?!)

讲埋D乜鬼野 员工为本
叼你班撚样 系度扮晒大款
等我嚟赠你一句说话:扑街拉(你快D去扑街拉~)

公交车都升到两蚊 我地重系千几蚊
叼你班冚家产高层 你话我地敢唔敢
等我地嚟赠你一句说话:扑街拉(ER?!真系有人扑街喔!)

你地话加人工 点解越加越少
讲埋D鬼撚野 你都唔怕比人叼
同甘苦 共患难 员工咩都同你撑
今时今日 咁嘅地步 就忍心将我地炒
我地班员工个心 就越来越淡
你地官僚主义嘅心态就越来越怪
揾埋D外行人 做埋D管理高层
专业D个句:个D就系一无所能
行左廿几年嘅制度 就乱Q噤改
用左廿几年嘅设备 又唔见你去改
剩系识得装修 就乜Q都话唔爱
你D银两谂都唔谂 就咁掟落个海
难为D员工 就日日当牛咁用(哞)
揾埋D财产 就养自己都未够用
唔系洗米落镬 就系供书教学
唔通你地个个都会觉得个心好安乐?

(就算杀左一个我 重有千千万万个我!)
(哦 你扑街嘞!)

叼你班7头 唔需要火上加油
我今日就要叼你 叼到你知道理由
要你实事求是做野出嚟比我地睇
点知永远都系咁 企系度扮傻仔
有银两 你地剩系识得乱Q噤洗
有冇谂过班员工为你地 心甘命抵
你地 点去浪费 我地都唔Q同你计
一直为你地嘅所作所为痛哭流涕
我衣家就要用支MIC来 RAP住 同你地计
你地唔洗去掘我 都唔洗起我个底
话你知 你班西人正一阴阳屎忽鬼
比大家知道真相 我做乜Q都无所谓
噤Q好嘅企业 你话你地搞D乜出嚟
搞到班员工衣家唔似人 做鬼都唔似鬼
今时今日重有班人够姜企出嚟叼(收皮啦你~)
做咩你又唔谂下 D员工(点解)越来越少
搞埋D乜鬼野 经理 接待员工人
讲一套 做一套 最叻揾员工笨7
形式嘅野到处都系 实际嘅又唔多 有益嘅野就更加冇乜印象会有人做过
新修后嘅问题 慢慢越来越多
你班高层从来冇人够姜企出嚟认错
(大佬 你唔好扯火住 呢个我老友嚟嘅 等我同佢倾)

D客投诉 最叻就即刻扮衰仔
咁处理投诉问题真系死比你地睇
佢地投诉你地 你地就乜Q都话得
我就大大声话你 冇Q原则
衣家我就教你点样揸住宗旨去做人
我衣家就揸住中指 叼你班西人

一个月 三千几蚊出粮酒店屁啊
二星级同位 咁都可以相信 唔该你地去吔屎
"一介武夫"最犀利嘅就系 你地嘅表面工夫
我地最出名嘅一招叫做:never poor
五个月 加埋都系咁啱够个三千蚊
蚊咬都冇血 跌亲重要自己睇医生
你地究竟有冇当过 我地系人(你个样噤凶狠做咩啊?)
你班废人小心得罪 上边嘅神
噤多隐患嘅酒店 都可以营业落去
唔该你地劏鸡还神 顺便将功赎罪
平均工资都未够扣我一个 个人所得税
点解你忍心加埋一齐 比人减落去
心都碎 一个个有血有肉嘅心 比你地踩碎
我都唔想继续讲落去 好想将你地班扑街高层 由三十楼掟晒落去 然后大声高呼:万岁 万岁 万万岁

来源:http://www.tudou.com/programs/view/BWzc2SyLLI8

原帖由 malonso 於 2007-12-15 01:54 發表 正啊,最厲害就系押韻,仲有條女把聲好sexy,見到樣就好了,有無辦法起距底,好想識距啊
我知

原帖由 malonso 於 2007-12-15 01:54 發表 正啊,最厲害就系押韻,仲有條女把聲好sexy,見到樣就好了,有無辦法起距底,好想識距啊

好明显,楼主实知。