QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5355|回復: 9

谭校长同我约定:不见不散

你知我知,2007年12月1号晚,校长谭咏麟喺广州天河体育场举行咗一场金曲演唱会。

嗰晚未够八点钟我就去到天河体育中心嘞,只见现场有好多「捕风的汉子」--炒票嘅黄牛党、专捉黄牛党嘅差佬、有钱冇菲想揾靓位嘅水鱼、聪明绝顶伺机等执死鸡嘅醒目仔……对于佢哋嚟讲,爱是唯一要求

无论系场外,抑或系场内,嗰啲荧光棒同发光嘅头饰都化作夜晚的彩虹点缀住美妙嘅夜空,带我走入一个有你嘅梦幻世界……

凭《假如我是真的》荣膺影帝嘅「金马伦」用幻影之术一直把你藏在歌里面,只系问我情凭谁来定错对

其实,所有嘅雨丝、情愁同埋水中花都会喺我半梦半醒之间出现,令到半梦半醒我心如雷,将千年埋藏喺我心里面对你嘅思念都重现喺眼前。你唔信?今夜情为证!我对你绝对系爱,极爱咖!你又何苦系都要掀起小风波嚟考验我呢?

穿过一波又一波嘅人浪,我揾到爱的根源,感觉当我哋好似重系孩儿嘅时候,天边一颗小星星、海边一颗闪星星或睡或现默默静卧住嘅时候,开始咗我哋嘅雾之恋……

嗰种感觉真系妙不可言,就好似世界停顿噉样——我哋都沉浸喺无尽嘅欢乐之中。但系可惜好景不长,突然有个叫「孤寂」又名「回忆」刺客狂笑杀到。为咗躲避佢把刺刀,你唔小心跌咗入去爱情陷阱,做咗人哋嘅俘虏,望住你变成猎物,我个心都不知几痛几伤!

为咗救你,我不得已变成咗一只披着羊皮的狼,经受咗2002年的第一场雪嘅摧残之后,纵有讲不出的告别,我仍然义无反顾,穿越喜马拉雅撒哈拉布达拉……决心一路到天涯,发誓要揾到解救你嘅方法!

喺痴心的废墟,我碰到一个爱的逃兵。佢用键琴小提琴变奏出一段段忧怨琴声。我马上打电话畀一索,等佢都可以从《偏爱》开始分享。个痴心汉话佢都曾经遇到过将知心当玩偶嘅人,所以佢话不管笑与悲,即使伤心到半死,只要相信「卡拉永远OK」,只要你系拥有一副傲骨嘅勇士,噉你就实可以一柱擎天嘞!

我知道我哋「不见不散」嘅约定一定可以实现!因为即使远隔重洋,我哋嘅梦仍是一样!你永远都系我一生中最爱!因为我哋嘅爱在深秋——呢个正正系大丰收嘅季节,你系可爱到永远,我系真心舍不得你走!为咗你,我愿意梦想都不要——就喺你背向我转面嘅时候,要走一刻,我真系伤心到讲不出再见

为咗令你接受我的爱倾出你心底爱,抛开冷傲的化妆,我四出周围宣传环保,等大家一齐合力去还原我哋呢个地球嘅星球本色。突然间,我身边刮起一阵夏日寒风,吹到我空虚莫名,不知所措。

喺呢个时候,林子祥大雾行出嚟,教我点样冲破爱情陷阱同抵抗夏日寒风。佢好坚定噉同我讲:男儿当自强

跟住我听到「繁星流动,和你同路,从不相识开始心接近,默默以真挚待人……」嘅歌声自远而近,原来我嘅朋友一索大乜七屎蹄熏一齐唱住歌出嚟撑我,使我决心去做「最爱笑的人」。

于是,喺呢班老友嘅支持下,我哋排除万难,冲破万重浪,终于将你救返出嚟。

正当我哋载歌载舞一齐庆祝紧胜利嘅时候,只见谭校长身披七彩华衣,踏住一道金光向我哋款款而来——我哋唔系发紧梦!嗰个真系和蔼可亲、年年廿五岁嘅谭校长!

谭校长话,只要我哋继续撑落去,佢唱到八十岁后都唱畀我哋听!我哋当然系一齐欢呼喝彩啦:总相信,八十岁后,仍然能分享好戏!

最后,谭校长重同我哋约定:「不见不散」!

当然,我都同你约实:你要等我不见不散

P.S:红色部分就系嗰晚校长所唱嘅劲歌,全部都系按照先后次序排列嘅,蓝色部分就系歌词!

http://general-lo.blogcn.com/diary,12481645.shtml

期盼已久嘅譚校長廣州演唱會詳情報道終於出爐喇!多謝盧總精彩而又詳盡嘅報道先,最精彩之處,都仲係以校長嘅歌曲名及歌詞,為呢篇報道生動形象噉畫龍點睛,好嘢!

噉你身为呢个版嘅睇场,应该识做啦!

我家下重整理紧当晚一啲精彩语录啊!

原来卢总系校长fans,写得好精彩!

整兩幅圖上嚟好啩?

盧總好嘢,果然夠心思細密!

真是花了心機寫這篇文章.

我也喜歡 Alan 的歌呢....

睇得出,楼主写呢篇报道,真细花左好多心思。

可唔可以把ALAN当晚既图片响度分享以下?多谢先。

校长是粤语歌坛里的一棵长青树。
原帖由 江善恕 於 2007-12-20 01:13 AM 發表 睇得出,楼主写呢篇报道,真细花左好多心思。可唔可以把ALAN当晚既图片响度分享以下?多谢先。
筒菲林重有几张未影,所以重未攞去晒!