QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 19495|回復: 60

[閒話雜談] 方言絕難消失,但嚴重變質,你接唔接受到?

有唔少愛護本族語言嘅熱心人好擔心自己嘅母語過咗幾代人之後會喺「推普機」嘅淫威下消失,而在下完全反對粵語及其他大方言會徹底湮滅,皆因佢哋有住深厚嘅民眾傳承基礎,唔似得一啲極少人講嘅方音瀕臨滅絕又冇人保護。
  之但係嚴重變味嘅方言你接唔接受到呢(當然唔接受都要面對)?就攞粵語嚟講,好多後生都唔曉運用地道嘅詞彙、俚語、歇後語,好多生鬼、傳神、絕核嘅表達通通冇晒,代之以平淡如水了無生氣嘅流水賬式話語,甚至要以唔夠精準嘅外來語嚟搭救(當然有個別外來詞語係相當精警值得運用嘅,但普語詞就不敢恭維嘞)。
  誠然語言係不斷發展嘅,但係由呢一兩代開始粵語失去嘅寶貴元素,喺相同時期內,變異速度遠遠超過我哋祖先所經歷,幅度相當驚人,而且呢個趨勢與日俱增。一種唔會壽終正寢嘅語言逐漸失去其內在靈魂,一如慢火煮田雞噉,原本鮮活生猛扎扎跳嘅軀殼,最後亦難復原有活力,在下認為呢樣先係最心痛嘅。
  歡迎就此話題各抒己見。

梗系接受唔到啦!

所以为咗保护好我哋嘅母语文化,我哋一定除咗要抵制普通话之外,重要出全力铲除张小莉之流!

唔好咁樂觀住, 而家滅粵從幼兒園抓起呀:

http://post.baidu.com/f?kz=295407886

语言应该尽可能保持其纯洁性。国家语委限制方言口音普通话,也就是为了保持普通话纯洁性,限制外来词。

粤语也应当如此

原帖由 南汉 於 2007-12-12 21:00 發表 语言应该尽可能保持其纯洁性。国家语委限制方言口音普通话,也就是为了保持普通话纯洁性,限制外来词。粤语也应当如此

普通話考試重要考兒化音!!

唉.........

我嘅普通話得個 二級乙等,連做個語文老師嘅資格都冇!

但係如果唔識粵語而普通話得個二級甲以上就可以做語文老師!呢啲算唔算歧視粵語??

我本來覺得各種方言(北話係其一)可以共存,無所謂抵制定係乜嘢.係因為我嗰時唔知上面嘅政府咁賤.

我而今仍然覺得各種方言可以共存,不過大陸必然係例外.重係唔抵制都唔得嗰隻.

恢復…恢復

原帖由 中二仔 於 2007-12-13 02:49 PM 發表 共產黨正一黐膠花
请注意一下你嘅言行,此处并非香港!

如果因为你嘅片言只语而累及成个网站,甚至整个协会嘅话,相信你会成为千古罪人!

原帖由 卢总 於 2007-12-14 14:05 發表 请注意一下你嘅言行,此处并非香港!如果因为你嘅片言只语而累及成个网站,甚至整个协会嘅话,相信你会成为千古罪人!

可以用暗語!

切記喺呢度嘅社會係 槍打出頭鳥!

要低調而不低格!!

原帖由 卢总 於 2007-12-14 14:05 發表 请注意一下你嘅言行,此处并非香港!如果因为你嘅片言只语而累及成个网站,甚至整个协会嘅话,相信你会成为千古罪人!

講時講, 嗰幾隻字點解冇自動轉換成CCP嘅?

人哋系讚頌嗻.... 你諗下, 黐D膠花落去, 個樣一定好靚...

原帖由 中二仔 於 2007-12-13 14:57 發表 我本來覺得各種方言(北話係其一)可以共存,無所謂抵制定係乜嘢.係因為我嗰時唔知上面嘅政府咁賤. 我而今仍然覺得各種方言可以共存,不過大陸必然係例外.重係唔抵制都唔得嗰隻. ...

而家知,都未遲,好過有d人成世懞閉閉,不過請用CCP來代替

唔好意思,我删咗佢.

不過咩叫CCP??

Chinxxx Communist Par-ty [ 本帖最後由 dulp 於 2007-12-14 15:34 編輯 ]

原帖由 中二仔 於 2007-12-14 15:28 發表 唔好意思,我删咗佢. 不過咩叫CCP??

盧總可以將佢嘅引言刪咗佢嘞!

原帖由 huang 於 2007-12-14 14:31 發表   可以用暗語!切記喺呢度嘅社會係 槍打出頭鳥!   要低調而不低格!!  

am jyu ? gam jyut jyu ping jam syun ng syun ne? bat gwo tai paa nei ng sik tai bo !

jau gei cin gu aa jau? joek jin zan hai gam ji cin gu ge wa, nei lou saang dou cin gu gwo ng siu ci laa !

am jyu ? gam jyut jyu ping jam syun ng syun ne? bat gwo tai paa nei ng sik tai bo?

暗語 ?  咁粵語拚音算唔算呢 ? 不過睇怕你識睇噃 ?

au gei cin gu aa jau? joek jin zan hai gam ji cin gu ge wa, nei lou saang dou cin gu gwo ng siu ci laa !

有幾千古吖又 ? 若然真系噉易千古嘅話, 你盧生都千古過唔少次啦!

講就系咁講嗻, 安全為要, 莫教粵恊班兄弟擔心, 幾乎嚇鳩死 !

中二仔出自內心一句 無心快語卻產生一尐激盪, 都好! 佢又上咗寶貴嘅一課,出嚟處世要言行謹慎.

但系謹慎絕對唔會阻礙你嘅思維擴展,仍可天馬行空.

上星期曾接获網絡watch dog嘅警告,敦促粵協嘅管理員刪除某張帶「登阝××」字樣嘅帖,所以網絡地雷無處不在。嗰次就話警告啫,下次就冇咁順攤即刻冚竇都有之,想大家禁(kam1音)玩啲,「長毛派」就要使用有創意嘅暗語喇,既可保護粵協,又增加趣味,其實絕大多數粵協嘅手足都好開心多啲識暗語嘅「長毛」去小CCP同「小農之國」。

眞係好有遊擊 feel.

另外,眞係要多謝大家!