QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6134|回復: 12

[飲飲食食] 廣府文化之--煲湯

煲湯不同滾湯。滾湯易,煲湯難。廣東館子的特色正在於煲湯而非滾湯。若乎滾湯,則四川菜蘿蔔肉片,湖南菜雞湯滾生魚片,皆不輸於粵廚,甚且可謂淩駕其上。

許多人以為煲湯乃易事,將一應配料齊齊下煲,加水煲之哉,便以為是煲湯矣,一旦煲四五個小時,便自稱「老火靚湯」焉,真的笑煞人也。要煲一煲靚湯,湯料如何整治乃第一要務。例如節瓜煲豬肉,節瓜是橫切抑或直切,都有學問。又如煲節瓜,必須去瓜仁,而煲老黃瓜則須帶瓤,連瓜仁一齊煲。倘一部通書看到老,便不知煲湯的竅妙。

用江瑤柱煲瘦肉,煲至火路足,須將瘦肉用筷子拆散,再文火煲之,然後湯始無瑤柱的腥味。倘只將豬肉切件來煲,湯雖鮮,必仍帶腥。若加胡椒辟腥,那麼整煲湯就立刻變質,由滋陰變成燥火。這類知識,光靠看食譜來煲湯的主婦,一定不識,因為連寫食譜的人,煲出來的湯都未必靚也。

王亭之

捞埋一齐褒可能破坏晒啲营养成份不单止,重可能好鬼拗味。冇益

煲湯確實係一門學問,營養豐富,滋補養顏,老少咸宜~

燒肉係熱氣嘅,但系做成「冬瓜炆火腩」就變咗聚火

煲三炖四

中医讲究:补不足而泻多余

听闻老火汤冇乜益,少喝为妙。

聽講,女人要綁住男人個心,就一定要識煲湯~~~

正所謂老婆靚湯,湯靚就老婆正~~~~

所以,我煲湯係有一手嘅~~~

九阴真经开篇第一句就系:天之道,损有余而补不足。

而家新生代对中医理论知之甚少,下下以为营养第一,殊不知中医讲究嘅系:君臣佐使,常变裁化,配伍得当;攻补有度,攻不伤正,补不碍邪。

话老火汤冇营养、冇益,系未参透阴阳调和,五行相生相克之理。

至鍾意廣(粵)式嘅靚湯~~~~非常之入味!

廣府之煲湯文化確係令人稱絕!

Jean系识饮识食

讲饮、讲食、讲排场,梗系外外星人最似样!(加返呢句先)

一般少婦煲嘅,少飲為妙!!都唔落得肚嘅…阿媽級人物先至正…起碼廿年經驗…

原帖由 外外星人 於 2008-7-2 13:08 發表 Jean系识饮识食   讲饮、讲食、讲排场,梗系外外星人最似样!(加返呢句先)

E~!E~!有我份添喔~!!

原帖由 cingsan 於 2008-7-2 14:53 發表 一般少婦煲嘅,少飲為妙!!都唔落得肚嘅…阿媽級人物先至正…起碼廿年經驗…

甘啊妈级个廿年经验都系由少妇时代开始啦。。。唔通个阵煲出黎都倒晒咩。。。

原帖由 o0o冰茶ooo 於 2008-7-14 14:39 發表   甘啊妈级个廿年经验都系由少妇时代开始啦。。。唔通个阵煲出黎都倒晒咩。。。

少妇都可以有经验嘅,自细跟阿妈学咪得啰! 饮得落肚唔好嘥吖嘛!