QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 24864|回復: 18

[其它] 應該點教外國人講廣東話?

我身邊有好多鬼佬都想學廣東話,應該點教?

應該點教佢哋正確嘅發音,語法,筆畫順序呢?

?

外國人覺得寫係最難,如果話寫字通常係從上到下,從左到右

咁個「學」字應該點寫?有D書話從左上角開始,有D話寫連個X先(中間開始)

?

如果從左到右,寫個「受」字,第一筆又從右邊撇去左邊,

外國人會覺得好難明~

?

有好多教外國人學粵語嘅網站:

http://bbs.cantonese.asia/viewth ... &extra=page%3D2

我D FRD覺得讀唔難,寫先難,通常D網站好少教你每一筆點寫

我教d人寫一個字都要重復示範好多次

筆順係一樣無意義嘅嘢,唔需要拘泥喺啲咁無聊嘅嘢道...

不過如果佢哋覺得寫字都好難,咁你可以敎佢哋咩叫持之以恆

佢地覺得難係因爲唔知應該點開始寫,有時見到佢哋寫一個字,從下面寫,寫完再寫上面,或者從中間開始

不過如果一開始教佢哋寫D簡單D嘅字,佢哋就會有成就感,有信心繼續寫,要不斷讚揚同鼓勵佢哋,

等佢哋覺得學廣東話冇想象中咁難..

我有個愛爾蘭friend爲咗學寫I love you(繁體)畀女朋友,練咗無數次~(雖然寫得仲肉酸過我讀幼稚園嘅細佬)

有個法國Friend學寫女朋友個名,寫得好靚,我仲有影得添 (鬼佬係浪漫D)

呢個網站都幾好, 可以借鑒下:

http://www.cantophilia.com/

原帖由 Yanaki220 於 2007-12-8 16:31 發表 佢地覺得難係因爲唔知應該點開始寫,有時見到佢哋寫一個字,從下面寫,寫完再寫上面,或者從中間開始  不過如果一開始教佢哋寫D簡單D嘅字,佢哋就會有成就感,有信心繼續寫,要不斷讚揚同鼓勵佢哋,等佢哋覺得學廣東話冇想象 ...
..............

用咩筆順都無所謂,似咪得囉

問題係D外國人學寫字,照抄都唔似呢..既然教得人,就應該認真D..同埋筆順有時都幾重要,例如查字典,send sms

原帖由 Yanaki220 於 2007-12-9 04:09 發表  問題係D外國人學寫字,照抄都唔似呢..既然教得人,就應該認真D..同埋筆順有時都幾重要,例如查字典,send sms
眞係要練多啲.

基本就一定要敎,不過好似"學"字呢字可以彈性一啲.

慢慢教啦
原帖由 乜哥 於 2007-12-8 06:12 發表 呢個網站都幾好, 可以借鑒下: http://www.cantophilia.com/

小弟就係Cantophilia個網主,請多多指教。

本人覺得學每一種語言都係,首先係要學聽。聽得多慢慢就會聽得明,聽得明就會較容易學講。未學好聽就學講,就好似未學行先學走。其實啲細路學語言都係一樣,頭嗰兩年粒聲唔出,其實就係喺度學聽,到大約兩歲左右,失驚無神講好多嘢比你聽。

小弟個網站就係試用呢套方法去教廣東話,但求啲學生去學聽得明真實嘅生活會話,唔係啲作出來嘅會話。裏面又唔會有out-of-context嘅Vocab list或者常用短句單等等,因為呢啲都係又虛假又悶嘅嘢。

喺寫字方面,當然係要多多練習啦。至於寫作,本人覺得讀得多,自然會寫得好。

其實喺而家呢個時代,識打中文比識寫更加重要。

支持前輩!!!

原帖由 walkman2k 於 2007-12-8 13:32 發表 有好多教外國人學粵語嘅網站:   http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=6227&extra=page%3D2

收埋先

畀多啲耐心啦~~~

一啲基礎都冇嘅梗係會辛苦少少啦~~~

加油!

好似教小學生咁教咯
支持支持!
市面上有本書叫大家ge廣東話, 不過佢教d野好易~
如果你個friend有d底ge話呢本書對佢黎講太易

我依家寫緊呢個blog幫我個鬼佬friend學廣東話
又深至淺, 希望幫到你啦!
http://cantonese90s.blogspot.hk/
外國依家好多都係簡體加普通話,要令佢地對廣東話提起興趣好難,因為廣東話真係比較難…外國冇固定聲調既概念
市面上有本書叫大家ge廣東話, 不過佢教d野好易~
如果你個friend有d底ge話呢本書對佢黎講太易

我依家寫緊呢 ...
zoe_tsang 發表於 2014-4-1 15:16

How to get there?
點去? (dim2 heoi3 gaa3)

地鐵 -->   中環 -->   中環碼頭
MTR --> Central-->Central Pier

I really hate taking ferry because it kept shaking 搖(hai6 gum2 jiu4) when it was windy 大風 (daai6 fung1)

At the pier, you can choose to go to  Sok Kwu Wan 索罟灣 or Yung Shu Wan 榕樹灣.

The price is the same but Yung Shu Wan have more shops and restaurants.

It takes an hour 一個 (jat1 go3 zung1) from Sok  Kwu Wan to Yung Shu Wan (Around 約 ((jeok3))4.5 -5.0 Kilometers公里 (( gung1 lei5)) )

We took ferry to Sok Kwu Wan  first. There are many seafood restrauants 海鮮酒家(hoi2 sin1 zau2 gaa1) in there.

Actually, Yung Shu Wan have much more restaurants to choose 選擇(syun2 zaak6).  <- 揀 (gaan2)

We walked along the hiking path 行山徑 (haang4 san1 ging3)which start from Sok Ku Wan.