QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4287|回復: 11

翻唱: 許冠傑-知音夢裡尋

見到豆豆演繹Sam嘅《知音夢裡尋》唱得咁傳神,小弟都貪下得意,將前兩日自己試錄嘅劣唱發上嚟,補充番呢個男聲版玩下,真係特別喜愛呢首歌曲,哈哈~~

知音夢裡尋

曲:許冠傑

詞:許冠傑、黎彼得

原唱:許冠傑

翻唱:Samkong

星星會明白我心 早知戀愛盡憐憫
誰料此際被情困 想伊人空抱憾
春色醉人夜已深 結他輕奏別離韻
盟誓毀碎淚難禁 嘆息知音夢裡尋
亂我心思傷透神 舊愛竟貪新
腸斷那堪風陣陣 凄怨倩誰問
街燈已殘月暗昏 惋惜空寄熱情吻
徒自追索綠雲鬢 嘆息知音夢裡尋

samkong兄唱功越来越厉害~~~好耐冇听~`突然有种亲切感~~.

原帖由 samkong 於 2007-12-8 00:00 發表 見到豆豆演繹Sam嘅《知音夢裡尋》唱得咁傳神,小弟都貪下得意,將前兩日自己試錄嘅劣唱發上嚟,補充番呢個男聲版玩下,真係特別喜愛呢首歌曲,哈哈~~ http://www.cantonese.asia/Soft/UploadSoft/Audio/Pop/lookfordream/zym ...

samkong兄,你都唱得好好啊!哈哈,鍾意呢首歌仔!得閒上多幾首靚歌嚟

Samkong演繹得幾好! 呢首歌越聽越有味道,好古雅。
豆豆?系边个呢?

samkong会明白我心 早知我会过嚟听

哈哈,呢几日都喺车上播放你畀我个张英文大碟

发觉你唱歌越来越有sam味

samkong靓声一定要顶!感觉samkong把声真系好有果个年代的feel,而且柔情万种,哈哈,不知samkong唱摇滚或者R&B风格会如何呢,很期待哦^_^
有点SAM味道。
Samkong同東加豆整返首對唱玩下啦。

好劲抽啊!   竟然唱得甘似阿SAM把声!     厉害!

哈,有几分似阿SAM把声噃!

哎...Sorry...又遲來了.....

睇到 知音夢裡尋, 睇都唔睇就 Click 左入黎, 以為係自己個 Post, 之後一路睇 D 評語, 係咁睇, 係咁睇....
越睇越唔妥....'似丫 Sam?....我唱得似丫 Sam....@~@!? ...."
嘻嘻....完來係 Samkong 的翻唱...^_^!!.

真的很有 Sam 的味道, 聲也似, 這首歌真的經典又好聽.

Samkong, 唱多點! 喜歡多些人 Post 歌哦...尤其經典歌曲.

也十分喜歡一曲二唱呢....^_^!! +