QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7896|回復: 20

一位俾乐坛封杀佐二十年既歌手.....

"一刹那光辉不是代表永恒"就是因为呢一句说话俾乐坛封杀佐二十年,如果不是我捻到倨既排名都可以同四大天王不相伯仲.....近呢几年都有复出乐坛,但成绩不尽人意,真是蹬倨5抵.........倨既成名作<绝对空虚>,<倩影>,比较耐听作品有<叛逆>>,<IQ成熟时>,<聘婷>,<你的微笑>等等....可能是倨性格同心直口快既问题,乱甘讲野先导致成甘.....所以话呢,有D野不是随便都可以同周围D人讲既,不是既话就"祸从口出","一失足成千古恨".......

讲佐甘多大家知道倨是边个未啊?

佢系你偶像梗系咁讲啦,讲真句,佢都唔算靓仔阿,佢都冇几只好听嘅歌,唱返唱去都系得个几只,就算佢当年唔讲个句话,我估计佢都唔会点红,你信冇?

呢位哥哥你甘讲就吾是啦,我是听佐倨既歌之后先中意倨既,所以与偶像与否无关,但你千祈吾好乱捻,我5是自细就中意或识得倨既(因为我不是果个年代既人),或者是你未曾用心去听倨既作品者,又或者大家对所谓既音乐作品既好与不好既定义不同,所以你先会甘讲,不过可以理解既!

《絕對空虛》雖然最多人知,但我唔鍾意。反而比較鍾意《倩影》同《叛逆》。

講真,蔡生唱功唔係好掂,音準較差。

我最LIKE嘅,首選《倩影》,記得當年啱啱興起KALAOK熱潮時,呢首歌曲就絕對係點唱嘅熱門。
听讲 蔡「疯」华真系疯左!!

原帖由 albert007 於 2007-11-29 13:51 發表 听讲 蔡「疯」华真系疯左!!

讲笑定讲真?流定坚?

《叛逆》也不错!

夲人另类少少都喺喜欢、也許、相逢何必曾相识、无奈只有恨等﹎

无論蔡生當年錯或對,不竟都帶给我哋或多或少嘅美好回憶。

之前听讲佢曾经到 林志美 演唱会上搞搞震(没请到佢做嘉宾的)。后来 张国荣 追悼会上又出来 搞搞震 等等。。。。。。。。
不過近呢一、兩年似乎已經好少聽聞與其有關嘅新聞。
       鄙人觉得中意一个歌手既歌就得啦,似流云兄讲甘样,毕竟倨都曾经为HONGKONG乐坛作做过贡献,呢D是事实既.至于人地私事,或过错呢D野,当自己咩都5知.因为我中意是倨既歌,不是中意倨既人.

http://www.youtube.com/watch?v=-QVCurvLD8U

他實在差囉....說這些話....

Leslie 那時當紅喔....

幕後當然很多人做點事....

這是殺一警百....

幾中意同林志美合唱只突破.

原帖由 albert007 於 2007-11-29 13:51 發表 听讲 蔡「疯」华真系疯左!!

...

我都聽講過...

原帖由 思覺失調 於 2008-4-10 22:49 發表   ...   我都聽講過...

其实唔算「疯」。不过,讲嘢有啲语无伦就真。

原帖由 samkong 於 2007-11-29 01:10 發表 我最LIKE嘅,首選《倩影》,記得當年啱啱興起KALAOK熱潮時,呢首歌曲就絕對係點唱嘅熱門。

同感,蔡生嘅歌,除左《倩影》,我仲中意《輕談淺唱》和《娉婷》

本来系属于距的,但就系比人地罗左...

只是无人能理解到距内心果种不忿者...

就像叛逆中所唱的一样,"千夫指我叛逆,可笑世俗眼光..."

他的失意主要不是因为那句话

而是因为他自己烂赌,还有发颠