QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 外外星人

[百家爭鳴] 广州人还需要理性吗?欢迎粤、琼、桂、闽、沪等朋友进来

噉樣就開始白雲山論性咯噃!!!
以上嗰几位喺度噏乜呀?
回歸正題,守護方言,人人有責!

其实自古以来,从来语言文化都会受到不同政权的催折。我估大家都看过都德的《最后的一课》了。连秦始皇统一中国后第一件事就是统一语言。

其实从客观来说,统一的语言却是容易沟通,但地方文化的湮灭却不由让人惋惜,粤语何去何从,实在难说阿

粤语作为一种优秀语言,系唔应该被人为淘汰嘅,况且用粤文写嘅文学作品好有可能获得诺贝尔文学奖。请留意呢段视频

↑

请厾入呢个网址查询!

秦皇幾時有統一語言???相反喺歷史上根本就冇統一語言呢家嘢… [ 本帖最後由 cingsan 於 2008-7-24 01:44 編輯 ]
 唔好意思,我想话统一文字。应该话系统一既官方语言啦
··保護粵語嘅意識加強咗

广州早已是文明城市

远在唐宋或更前,广州早已是世界闻名的文明城市。这时巴黎伦敦还是蛮荒之地!某些人自降身份,将所在的广州市与一些不知名的城市争文明城市的名号,真是贻笑大方!粤语乃汉家嫡传,非胡化的普语可比,实在不是同一个档次!9个声调的汉语才能读出汉家典籍,试问普语能达到此水平吗?我们还要发扬老子化胡的胸怀,教化顽胡归汉,大汉正声必将收复失地!!

原帖由 新燕青 於 2008-10-11 17:56 發表 远在唐宋或更前,广州早已是世界闻名的文明城市。这时巴黎伦敦还是蛮荒之地!某些人自降身份,将所在的广州市与一些不知名的城市争文明城市的名号,真是贻笑大方!粤语乃汉家嫡传,非胡化的普语可比,实在不是同一个档次!9个声调的 ...

乐观过头,劣币驱逐良币你听过未?

2008-04-09 09:02:19重讲紧:「冲一万点击,如何?」而家过晒八万,点击: 80153 有冇搞错?

原帖由 外外星人 於 2008-11-2 04:42 PM 發表 2008-04-09 09:02:19重讲紧:「冲一万点击,如何?」而家过晒八万,点击: 80153 有冇搞错? 7668

我今晚点通宵支持你

原帖由 新燕青 於 2008-10-11 17:56 發表 远在唐宋或更前,广州早已是世界闻名的文明城市。这时巴黎伦敦还是蛮荒之地!某些人自降身份,将所在的广州市与一些不知名的城市争文明城市的名号,真是贻笑大方!粤语乃汉家嫡传,非胡化的普语可比,实在不是同一个档次!9个声调的 ...

典型唠人思维。

大家貌似对这个问题很感兴趣嘛~~我来冒几句普通话啊~~因为我不会说粤语~~(*^__^*) 嘻嘻……
        国有国法(反分裂法),家有家规(发达亦要顾兄弟),小丑即管跳啦,等台湾独立左,就轮到广东啦.粵語協會嘅宗旨:爲咗研究粵語文化。唔參與各種因爲地域語言問題所引起嘅爭論同埋涉及政治嘅問題。我要参加游戏我遵守规则,我钟意协会,爱佢捂想有人害佢。题外话出去贴街招啦,捂好等协会嚟咩飞。

話阿掂少癲嗰啲,有冇諗過一樣嘢:

所謂「國家」,係為個人而存在嘅。而非個人為國家存在。

如果一個所謂嘅「國家」不保障公民自由同權益,作為公民就有權——你睇美國同英國就知道。「哪里有壓迫,哪里就有反抗」。所謂「民族」,不單單係一個血緣關系紐帶,更係可以通過爭取自由形成嘅價值觀共同體。

国有国法(反分裂法),家有家规(发达亦要顾兄弟),小丑即管跳啦,等台湾独立左,就轮到广东啦.粵語協會嘅宗旨:爲咗研究粵語文化。唔參與各種因爲地域語言問題所引起嘅爭論同埋涉及政治嘅問題。我要参加游戏我遵守规则,我钟意协会,爱佢捂想有人害佢。题外话出去贴街招啦,捂好等协会嚟咩飞。
---講時講,注意用詞。你話人「小丑」,本后就帶有政治價值判斷,重叫人唔好講政治?你鐘意粵協,人地都鐘意,唔好攞鐘意嚟撻人啦唔該。我地個個都係成年人,文責自負,亦會顧及粵協利益。你叫人收聲唔好講政治,請你先證明今日粵語面臨之種種問題純然與政治現實無關。喇,唔好屈我撩起政治嚟講,我都唔想,係你挑起先嘅。

本后就帶有政治價值判斷

---背后,非「本后」