QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6367|回復: 13

[說粵全傳] 粵語,你源何方?

有好多人認為粵語同壯語有關,但其實即使有關,亦只能夠說明地區性影響罷了,例如江淮官話就冇少受吳語影響。可見粵語本身受到壯語影響是有的,而壯語本身出自百越,而所謂嘅百越其實本身就係漢族嘅一個流派,亦係華夏族嘅一個流派。

目前對於越族嘅研究已經有一定成果,例如越族源出夏禹,為其之後,而華夏之夏的一個說法就是源於夏朝。可見百越為華夏支派。另有一說則為楚越同源說。而事實上楚本身經已證實的是其本身經歷過華-夷-華的階段。而此我哋可以看出楚屬於華夏,而楚越同源,則越亦華夏。無論何者,都證實越族本華夏支派。

喺漢朝時期,漢高祖劉季(為尊重歷史,根據《漢書》等對劉邦的稱呼來說)就對漢族命名,其內容就囊括當時的所謂越族以及華族。而在民國初期,亦僅有五族(漢、藏、蒙、回、滿)可言,並無所謂嘅壯族。當時有一說,就係五族共和。

而粵語同今天嘅壯語系統方面差別極大,自然不可能同源,同樣就學習粵語,明白粵語嘅外地人亦都有說,粵語與普通話有60%甚或以上嘅相同相似率,而兩者亦都證實係對應嘅,語法亦都近同。可見粵語同普通話倒可以話同源,但同現代嘅壯語就未必。

語言係發展變化嘅,目前可以證實嘅係粵語為現代普通話嘅前身,而現代珠三角嘅廣東人大部分來源於江淮,其次為華北,再次為華中,再次為吳地,再次為粵西。所以目前嘅粵語應該與普通話一般源於江淮官話。

而部分則源於古代晉語。

又玩DNA呀?

原帖由 卢总 於 2007-11-16 18:45 發表 又玩DNA呀?

我邊隻字提到DNA?!

你话「同源」吖嘛!

唔一定要提到「DNA」先可以讲「DNA」嘅!

--睇唔睇得出文章嘅内涵,呢个系功力嘅问题!

唔係啊嘛,噉都得。

来过.

理论上,印度语和英语都是同源的(印欧语系),英国人是否善待了印度人?
我聽過壯語, 完全聽唔明嚄

原帖由 neogeo 於 2007-12-4 21:17 發表 我聽過壯語, 完全聽唔明嚄

所以咪話有啲人亂咁噏囉。

越語喺千幾年以嚟都俾漢語同化緊,到咗今時今日,由于交通、資訊發達咗,呢種同化速度更加快咗,相信我哋都唔一定完全聽得明以前嘅越語咖。但無論點都好,呢度始終係越人嘅地方,越語始終係主,漢語係客,否則,從道義上講,點都講唔過去嘅。

冇錯,粵語確實保留咗好多古漢語,粵語就好似一個儲物柜噉,幫手保存咗一啲漢語。又或者可以噉講,漢語係寄居喺粵語身體里邊,先至得以保存自己。作為漢人,應該多謝粵語,因為你哋而家係借助粵語嚟研究漢語咖。

大家試諗一下,如果當年越人誓死抵抗,越語就絕對有可能完整噉保存自己,并且自我發展。而我哋今時今日就唔可能喺呢度借研究粵語之名行研究漢語之實嘞。

邉度有源頭家。。
都系大概嘎姐。。
過千年乜都變晒啦。。。

原帖由 芬1012 於 2007-12-5 22:37 發表 越語喺千幾年以嚟都俾漢語同化緊,到咗今時今日,由于交通、資訊發達咗,呢種同化速度更加快咗,相信我哋都唔一定完全聽得明以前嘅越語咖。但無論點都好,呢度始終係越人嘅地方,越語始終係主,漢語係客,否則,從道義上講,點都講唔過去 ...

芬记宣言?

壯語倒是和泰國語有相當高嘅近似!壯、泰、傣同源,幾乎可以唔需要翻譯就可通話~