QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 16654|回復: 37

[生活環境錯字] 「恶俗」字词汇

「恶俗」本身就系个十分「恶俗」之词。
重有个「打」字,用得亦十分「恶俗」,如:
打广告、打款、打的...
广告可以卖,但唔可以打;
款可以电汇、信汇或转帐,同样唔可以打;
的士可以扬手截停,可唔可以打呢?可以——如果你只手重硬过钢铁嘅话。

你重觉得乜嘢唔可以打呢?又或者勉强可以打吓呢?

广告犹如自己嘅伙记--帮你揾钱,因而「打」不得!

款,即金钱也--喺呢个商业社会,「打」钱即系同自己个荷包过唔去!

至于「的」,除咗本身好鬼硬之外,佢哋嘅大佬--俗称「的士佬」都好恶!

加入本版《撥亂反正》專欄嘅投稿行列,批鬥呢啲暴力嘅惡俗詞彙啦。
賣廣告、過數、截的(打的)
重有,列印系唔系比打印更文雅、更温柔呢?吓吓讲打,有小小暴力倾向噃?
列印,系一列一列印出嚟噉解。
打印?唔知边个打边个,又唔知系唔系鬼打鬼呢?
打字,打吓打吓个键盘,啲字就出咗嚟。
键盘唔怕畀人打,打得多、打得大力过头,就算打烂个键盘,最多就系换番个键盘啰,唔使慌打烂只手指啫!几好,一于打字。

「埋单」就系结帐,冇错。重有一个讲法,就系「睇数」,伙计,唔该睇数!
「买单」,而家根本冇得解。八十年代,港、澳、华侨同胞可以喺海外「买单」,广东人喺国内提货。广州人喺国内提货嘅地方就系而家嘅友谊商店,环市路嗰间,当年附近只有花园酒店与之遥遥相对,其它地方均一片黄土飞扬...

:【广东大猫(广东大猫) 提到】: 
:「埋单」变成了「买单」,也是不了解粤语的人曲解的。
:粤语的「埋」,是完结、收拢、靠近的意思。「埋单」就是结帐,把账单了结了,而不是不是「买账单」。无论粤语还是普通话,「买」、「埋」的声调都是完全不同的。

重有个「力」字:

如「警力」,而家,报纸兴晒讲「警力」,一个唔觉意,打出嚟嘅系「经理」。三百警员讲成三百「警力」,使我谂起「苦力」呢个词,睇嚟,而家警察做嘢真系比以前辛苦好多,成个「苦力」噉,所以警员就系「警力」嘞!

各位觉得「打饭」有冇得谂?
「要饭」就有得谂!
大家又覺得「打飛機」呢樣嘢點睇呢?

原帖由 segaq 於 2007-11-16 11:32 發表 大家又覺得「打飛機」呢樣嘢點睇呢?

比較 in嘅講法係「捽嘢」

有温度、湿度,力度系乜?

乜越講越咸咖!喺妳哋個咸濕Q群度噏喇唔該!

注意下論壇嘅健康形象至得咖!

我听过某人讲"只鞋打腳"
原帖由 馬萬千 於 2007-11-16 11:51 發表 比較 in嘅講法係「捽嘢」

「捽嘢」恐防者系洗下罢了,  没有渲泄之功了挂

原帖由 卢总 於 2007-11-12 23:01 發表 各位觉得「打饭」有冇得谂?

以前響一啲工廠.機關.通常会叫"打飯".

心諗飯可以打嘅咩?!打到变圓定变四方.哈..........

初嚟貴地.盧總多多關照.

原帖由 数码菲林 於 2007-12-9 14:38 發表   以前響一啲工廠.機關.通常会叫"打飯". 心諗飯可以打嘅咩?!打到变圓定变四方.哈..........   初嚟貴地.盧總多多關照.

自己友,使乜咁客气噃!

原帖由 数码菲林 於 2007-12-9 02:38 PM 發表   以前響一啲工廠.機關.通常会叫"打飯". 心諗飯可以打嘅咩?!打到变圓定变四方.哈..........   初嚟貴地.盧總多多關照.
你帮我手多多派帖嘅话,寡人一定关照你!

http://5yearstar.blogcn.com/5yearstar/m/individualshow?rs=1514

啱留意到:

有个词叫「恶搞」,喺粤语嚟讲,即系好「襟」搞、搞好耐、好难搞噉解。

而现时报纸上流行嘅讲法系搅乱人哋啲嘢,比如「恶搞」明星呀,电影呀等等,不一而足。但系,佢哋搞亲啲嘢,都系采取模仿、嫁接等手段,唔算得系创造性嘅工作,大胆讲句,甚至连建设性都冇。

而我哋粤语嘅恶搞本意,都系指工夫长过命,或者需要创作、创造嘅工作。

相比之下,我哋讲到恶搞,就真系好难搞嘞;而嗰啲搞搞震、冇帮衬嘅「恶搞」,其实并唔恶搞。