QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10178|回復: 13

粤语协会与POCO网强强联手

「错字误音澄教署」嘅「正字运动」上咗《羊城晚报》之后,引起咗各方面嘅关注。

日前,国内著名嘅个人娱乐互动网站POCO专访咗粤语协会,对粤语协会嘅「正字运动」作咗进一步嘅报道同推广:

粤语新潮力:正字进行时

未来,粤语协会将会与POCO强强联手,合作举办更多、更大型嘅正字、交流互动活动,希望各位届时踊跃参与!

睇下幾時可以合作搞次大型掃街比賽啦。

已经策划紧喺今个月底,下个月初左右一齐联合行动。

希望大家到时鼎力支持,将我哋嘅「正字运动」同本土文化大力推广开去!

下個月初啦,我12月2號考試啊
你特别多藉口咖啦!

先恭喜粵語協會發展得愈來愈有聲有色,

不過小妹有少少疑惑,

其實,正字掃街活動搞得咁頻密,會唔會令到籌備得唔多充足,搞到重量不重質??

粵協強勢君是賴

自粵協成立至今已數載,經各方好友,同仁,傾盡全力推廣粵語,現已見顯著成效,除飲譽網壇外,更獲不少回響(feedback),且看其他網站,更爭相與粵協合作,遂知其成果矣!

望粵協日後能取得更大之果實,各位會員! 繼續努力以赴!

粵協強勢君是賴 致力耕種待收成!

粵協勁抽! 冇得頂! 好嘢!

fficeffice" />

CASS 一番だよ!万才!

CASS ?? ! ?? !

睇咗,唔明白点联手?!

嗰边个网站有冇病毒先???

粤语协会好应该行商业化呢条线,至少系商业化联盟,净系搞研究唔捞面!重要请啲有头有面嘅人出山帮手先得。点SELL?好多办法咖!得闲再嚟倾过......

原帖由 外外星人 於 2007-12-1 04:37 發表 睇咗,唔明白点联手?!   嗰边个网站有冇病毒先???   粤语协会好应该行商业化呢条线,至少系商业化联盟,净系搞研究唔捞面!重要请啲有头有面嘅人出山帮手先得。点SELL?好多办法咖!得闲再嚟倾过...... ...

提議唔錯,商業化可增加收益,擴大地盤,擴大領空,增加知名度,滲入各商業,文化,學述,音樂機構,此舉甚有作為,值得推介.

如果唔系,就好似"煮飯仔"咁咯!

I see I see
果真强强联手,有得諗!

講眞,掃完街,你估人哋會改過啲招牌咩,你估人哋會重版印刷過啲宣傳單咩?

你努力咗,人哋根本唔同你努力。我眞係唔知上下九、北京路重有幾多「尤魚」「魚旦」嘅存在。

我哋唔可以强制佢哋改翻正個字,不過至少我哋讓佢哋知道仲有人喺度搞為正字问题做紧嘢~

繼續努力

希望更多人關注