QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5410|回復: 12

[生活環境錯字] 10月5號 北京路行動報告

10月5號,我Y.J.P.參加咗由盧總發起嘅「錯字澄教署」live版——北京路揾錯字行動。當日我哋一眾粵語協會會員分爲兩組,一齊掃街,成果豐碩。
  記得嗰日我重未去到集合地點就喺路上揾住錯字先,可惜暫無發現(可能未夠細心啦,呵呵~~~)。之後見到盧總佢哋,就問:「你哋有冇斬獲啊?」點知盧總話「梗係有啦!」我心就諗:今日要加油啊!
  臨出發之前,我哋傾咗一陣,期間我留意到附近一間食品店嘅大菜單上面有三個錯字,就問隔籬嘅ANL睇唔睇到,點知佢話已經影埋相。我心又諗:今日要再努力啲先得喇……
  之後我哋分好組,出發~~~
  好快趣我哋就有收穫——喺一間賣眼鏡嘅店鋪入邊,我發現一個價格牌上面將「一副眼鏡」嘅「副」寫成「付」。我基本肯定佢寫錯字,於是問咗吓ANL,佢都認爲寫錯。但係為咗百分百噉肯定,我攞出由饒秉才先生主編嘅《廣州音字典》,查得二字意思,知道確係應該寫「副」,噉我哋就向啲員工表明來意,睇吓可唔可以影張相噉。點知個經理竟然話個「付」字冇錯!咁啱嗰時我見到有另一個價格牌寫住個「副」字,就攞畀佢睇話「副」先啱。個經理只好承認寫錯咗,但係就點都唔畀我哋影相。噉我哋就冇影到相,只係將佢個招牌記喺心咯。
  我哋繼續行。
  由於適逢國慶黃金週,唔少商鋪都嚟「賀國慶」,但係我喺協亨手機城入邊發現咗一個「賀国庆」,明顯係繁簡亂用,影相!
  之後嚟到体育名牌广场,喺一個上二樓嘅樓梯上方見到「体育名牌广场」下面嘅英文係「SPORTS CHOPPING CENTER」,身為廣外學生嘅我對英文比較敏感,一眼就睇到。雖然我知道chop係咩意思,但係唔排除人哋特用,於是我攞出手機,查閲咗Cambridge Advanced Learner's Dictionary同Concise Oxford English Dictionary,發現shop同chop大纜都扯唔埋,應該商場係拼錯,影相!
  又行咗冇耐,我又有斬獲,一個賣鞋檔嘅一塊價錢牌寫住「清仓狂减」,但係个「仓」字中間入邊冇咗個鈎,寫字「懶筆」之過,影相!
  之後經過一啲賣小食嘅店鋪,除咗高頻錯字「尤魚」外,重畀我見到「烘倍」,唔通加倍烘咩!應該係「烘焙」吖嘛,影相!另外,我重同ANL討論過「煨」同「烩」,佢哋其實係兩种唔同嘅烹調方法,煨:用文火烧熟或加热;烩:菜炒熟后加芡粉拌和。
  有一間賣珍珠奶茶嘅鋪頭啲錯字真係誇張:「我哋係即摇即卖!係我哋哩度先有嘎!」入邊竟有多隻錯字,繁簡混用+係喺唔分+懶音……影相!
  ……
  我哋就係噉樣一路認認真真,仔細小心,各人都有斬獲,揾到唔少錯字。ANL更係揾到非常多嘅簡繁混用、亂用錯字。由於我喺呢方面功底唔狗,好多時候佢問我知唔知邊隻字錯咗,我都揾唔到,但係佢一指出,我就如恍然大悟。跟住ANL真係受益匪淺,唔單只揾到錯字,重對繁體字越來越有興趣。Yeah!
  嗰日下晝,「掃街」完畢后我哋喺中央公園集中總結咗一日嘅成果,並安排好後續工作。
  揾錯字工作必將繼續落去,大家要畀足心機,規範我哋嘅文字。下次應該會有更多人參與,大家一齊努力喇! ^o^ [ 本帖最後由 YJP 於 2007-10-29 09:11 編輯 ]
錯字 · 圖片
Chopping Center.jpg

写得唔错,再接再厉!

希望其他参与过嘅朋友都一齐嚟写一下!

我都系初次接触ANL,接触过之后先知道佢真系个字痴.

唔係字癡,係「自信」。

論壇某位「夕日君」嗰啲叫「字吽」或「字呆」。

人如其名,夕日,日末來臨。

敬请以上两位猛人整几段文字说明,谈谈你哋当日嘅经历、感受或者睇法啦唔该!
 吓,我都要写呀?不如下次先啦好冇?我今次嚟純粹系跟你哋學嘢。。。露丑不如藏拙啦,唔敢寫啲咩呀。。。加上我都無相響手。。。 [ 本帖最後由 柳寻风 於 2007-10-28 17:16 編輯 ]

原帖由 Anl 於 2007-10-28 11:57 發表 唔係字癡,係「自信」。論壇某位「夕日君」嗰啲叫「字吽」或「字呆」。人如其名,夕日,日末來臨。

ANL,我唔系話你咩呀,我其實都好佩服你伽,不過肉麻嘢我從來唔講伽,唔好意思丫嘛,唔好迫我講讚美說話啦。

原帖由 柳寻风 於 2007-10-28 05:13 PM 發表  吓,我都要写呀?不如下次先啦好冇?我今次嚟純粹系跟你哋學嘢。。。露丑不如藏拙啦,唔敢寫啲咩呀。。。加上我都無相響手。。。
有啲字你都有份发现嘎嘛,虽然唔系你影,但你都有功劳嘎嘛!

正字唔系有相机或者有相喺手先可以做嘅!

况且之前佢哋都有发相,你可以拣其中几个嚟写嘎嘛!

如果參加過嘅人都寫篇或長或短嘅感想,噉就可以凑齊個專集喇。

2007年10月05日 北京路正字行动相关

花仔篇嘢好精彩
CHOPPING CENTER