QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 芬1012

[百家爭鳴] 有兩樣嘢間接害死咗粵語

原帖由 999 於 2007-11-9 19:28 發表   而咖最弊嘅係有唔少人連諗都唔敢諗呢。

I sincerely suggest you find a safer place to discuss this issue.

did you guys see this news:

六疆獨分子被判分裂國家 三人死刑兩人死緩:
http://www.zhuaxia.com/item/582243454

beware of the iron fist!

原帖由 canton_rights 於 2007-11-13 14:12 發表 did you guys see this news:   六疆獨分子被判分裂國家 三人死刑兩人死緩:http://www.zhuaxia.com/item/582243454   beware of the iron fist!

有人喺度大緊我啵!

原帖由 canton_rights 於 2007-11-13 14:12 發表 did you guys see this news:   六疆獨分子被判分裂國家 三人死刑兩人死緩:http://www.zhuaxia.com/item/582243454   beware of the iron fist!

睇嚟妳真係新嚟嘅,得閒去睇睇「粵嚟粵掂」嘅發言喇!

一係我哋粵民族嘅民族意識仲未徹底覺醒!有好多人仲自我迷信係所謂嘅「華夏正宗」,唔能夠勇敢噉同「華」,「漢」,「中」徹底決裂!徹底分割!

二係我哋粵民族嘅本土思維仲未夠放!好多人係自己畀自己畫圈,自己限死自己,唔能夠將佢哋嘅粵本土思維升華到要竭力爭取建立粵民族自由民主政權,粵民族自由獨立國家嘅層面!

粵嚟粵掂 發表於 2007-11-6 19:37

其実香港人都同様有依個問題!!!
廣東系交稅大戶, CCP點會心甘情願放手...
护粤人士 發表於 2007-11-6 20:09

予言2012佢就瓜柴!!!
回覆 21# chiu

我同意第一樣嘢就係。不過呢樣嘢唔單只係粵語而其他少數民族語言都會遭遇。

囉我嚟講喇,我住係東南亞,想搵到錢過生活嘅第一係要學當地嘅語言。第二要學呢,當然係英文。第三嘅語言你會諗應該係我嘅母語(粵語)啩?以前我以為係不過自從認識粵語協會就知道唔係囉(漢語唔同粵語)。因為嗰個第三要學嘅語言係煲冬瓜。係我住呢度差唔多已經冇人教粵語喇,人哋想學嘅係英文同煲冬瓜。粵語排喺第四位,而且重要自修添。你睇下呢個排行榜:

1. 當地語言
2. 英文
3. 煲冬瓜
4. 粵語

有幾多個喺外國嘅粵人可以好似我噉達到第四層功力(學粵語)?另外仲要學專業知識添呢。
點解會有上便嘅排行榜呢?你哋都諗得出。就係為咗錢囉。唔識當地話唔使主意搵工做,想易搵工就要識多啲英文,但係隨咗中國嘅發展仲要學普通話添因為佢仲係我嘅母語(以前我係噉誤認煲冬瓜係自己嘅母語,雖然我阿媽唔識普通話)。

喺我呢度,如果唔係真係愛粵語,真係好難想學同埋有能力學。

所以就係間接害死好多喺我呢度華人嘅粵語囉

PS:好彩錢冇害死倒我嘅粵語
整番一枝許冠傑唱關於錢嘅歌先得
估吾到粵嚟粵掂咁有覺吾。真系我地民族嘅福氣。
回覆  chiu

我同意第一樣嘢就係錢。不過呢樣嘢唔單只係粵語而其他少數民族語言都會遭遇。

囉我嚟講喇, ...
Vncantonese 發表於 2010-8-4 22:37

你唔係唔知東南亞華人之中多數係福建人,不過我問過台灣人,佢哋講閩南話同當地溝唔溝通到,佢話當地嘅係閩北話,所以平時都係用華語(國語)溝通。所以粵語排第四正常,其實已經好好添啦,如果真正要排嘅話,粵語可能排第五甚至第六都未定,第四因為閩語人多,所以閩南話定閩北話肯定佔咗去。第五客家話,東南亞客家人好多。所以粵語被進一步排落去都未定。但客家話同粵語人邊個人口多就好難講。
有啲人開咗個粵語網站倒粵語米

回覆 1# 芬1012

係乜嘢呢?用心去諗。
芬1012 發表於 2007-10-25 19:38

1)欠缺一套公認的粵語拼音?
2)欠缺一套公認的方言字?
殘體字絕對係原凶。