QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3631|回復: 8

嚴重問題: 粵語詞典大用特用'國語'一詞

嚴重問題: 本站嘅粵語詞典大用特用'國語'一詞:

http://www.cantonese.asia/dictionary/charsearch.asp

請試查'睇'字、'嘅'字.

承認Mandarin系'國語', 我地自己就矮左一截嘞, 呢個系戰略上嘅重大失策!

睇下群眾意見啦:

http://bbs.cantonese.asia/redirect.php?tid=8334&goto=lastpost#lastpost

何来有大用特用啊?唔该畀多啲实质性嘅例子,唔好断章取义!

即使系引用《国语辞典》嘅内容,都唔代表承认「普通话」就系「国语」。

你知唔知道《国语辞典》有几耐历史,而「普通话」又有几耐历史先?

因爲我哋係參考台灣嗰邊嘅國語字典

我copy D內容過來嘞:

睇      U+7747     
-------------------------------------
粵語拼音: tai2
國語拼音: di
部首: 目
總筆畫數: 12
......

嘅      U+5605     
-------------------------------------
粵語拼音: ge3
國語拼音: ge/kai
部首: 口
總筆畫數: 12
......

啱      U+5571     
粵語拼音: ngaam1
國語拼音: yan
部首: 口
總筆畫數: 11
......

個個字都系咁! 嗰D"國語拼音"好明顯就系Mandarin發音, 咁咪系承認Mandarin系'國語'囖

你肯定忽略咗一样好重要嘅嘢!

就系,嗰啲所谓嘅「國語拼音」全部都系冇声调嘅,试问冇声调嘅拼音,对于普通话嚟讲,又点可以算系一个完整嘅发音呢?

再次重申:无论「普通话」定「Mandarin」,从来就冇人承认过佢系中国嘅「国语」,包括中华人民共和国中央政府--所以根本就唔存在咩高矮嘅问题!

就算冇聲調, 都好明顯系Mandarin啦~

就當唔系Mandarin, 咁呢種'國語'到底系咩話呢?

所谓「国语」系嗰个名存实亡嘅「中华民国」(李敖话其实喺1949年10月1号已经亡咗国)提出嚟嘅。

既然已經名存實亡, 點解仲要沿用'國語'一詞呢?

個個查粵語詞典嘅人都睇到呢D "國語拼音", 渠地好自然就認為粵協支持 Mandarin 為 '國語' 啦, 呢樣嘢影響好大....

睇下呢度就知D人對Mandarin嘅盲目崇拜幾嚴重嘞:

http://club.dayoo.com/read.dy?b=cantonese&t=832842&i=832842&p=1

如果好多粵語人士都系咁, 粵語就真繫好危險嘞